Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Röschová) 

Ale po vystoupení paní ministryně přece jen si dovolím říci k tomu pár slov.

Vážená paní ministryně, tato sněmovna zná kompetence, které vám příslušejí vůči Státnímu zastupitelství České republiky. To znamená, že nemusíme být poučováni o tom, že vy nemůžete řídit jednotlivé trestní procesy a jednotlivé kroky státního zastupitelství. To víme, protože tato sněmovna několikrát novelizovala zákon o státním zastupitelství, takže předpokládám, že jej zná. Nicméně interpelace, kterou podali poslanci včetně mne, směřovala právě do té obecnosti, o které mluvil pan poslanec Langer, tj. zda v případě kauzy Libora Nováka postupovalo státní zastupitelství, tj. městské, pražské státní zastupitelství, v souladu s právními předpisy. To jest i vyhláškou Ministerstva spravedlnosti o jednacím řádu. Kdybyste to, co jste teď řekla tady ve vašem druhém vystoupení, napsala do odpovědi na interpelaci, myslím si, že bychom nemuseli o tomto bodě jednat již asi hodinu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Röschové. Slovo má pan poslanec Ivan Vrzal, připraví se pan poslanec Čestmír Hofhanzl.

 

Poslanec Ivan Vrzal: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, paní ministryně zde uvedla, že je na ní, aby se rozhodla, jaký krok v daném okamžiku udělá. Myslím si, že to skutečně je pravda. Na druhé straně je na nás, abychom se jí jako ministryně ptali, proč tento krok udělala, zda ho považuje za správný a jaké další kroky hodlá činit. Dovolil bych si položit několik otázek paní ministryni.

V době, kdy tato kauza byla sledována médii velmi pozorně, paní ministryně vystoupila v "Sedmičce", čili v přímém nezkresleném přenosu, v nějakém šotu, kde řekla, že kdyby - není to citace, na přesné znění výroku se paní ministryně zeptám, ale smysl toho byl, že kdyby se nejednalo o politický případ, který je sledován, že by už dávno zasáhla. Chci se zeptat, jaký důvod k tomu je. Ale hlavní otázka je v tom, jestli by paní ministryně tady sněmovně mohla zopakovat výrok, který v "Sedmičce" řekla. Pokud by si nemohla vzpomenout, navrhl bych nebo dal na zvážení sněmovně, že bychom přerušili projednávání tohoto bodu a nainstalovali tady velkoplošnou obrazovku a nechali aparátem tento výrok přehrát, abychom pracovali s přesným zněním.

Za druhé bych se jí chtěl zeptat, zda názor, který vyslovila v "Sedmičce", sdílí i nyní.

Za třetí - pokud tento názor sdílí i nyní, jak je v souladu s tím, co zde sněmovně sdělovala v odpovědi na interpelaci panu a paním poslankyním.

Za čtvrté bych si dovolil zeptat, zda se paní ministryně dnes domnívá, že postup státních zástupců a státních zastupitelství byl a) v souladu se zákony, b) korektní.

Za páté bych se zeptal, jestliže nebyl, jaká opatření učinila nebo učiní a vůči komu v souvislosti s těmito konkrétními pochybeními, protože odpověď, že někdo je odvoláván nebo návrh na odvolání ne přímo v souvislosti s něčím, to si myslím, že není uspokojivé. Zajímalo by mě, jaké konkrétní závěry a vůči komu jsou za jaká konkrétní pochybení učiněny.

Za šesté otázka, která je asi ze všech nejdůležitější a kterou bych se chtěl odklonit od tohoto konkrétního případu. Chtěl bych se zeptat paní ministryně, jak si myslí - pokud se státní zástupci chovají tímto způsobem v takto veřejností sledované kauze, jak se domnívá paní ministryně, že se chovají, a s výborným obhájcem, za přítomnosti výborného obhájce, jak ho nazvala paní ministryně, jak se chovají v naprosto anonymních kauzách, kterými se tady nikdo nezabývá.

Děkuji vám. Jsem připraven předat tyto otázky písemně.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má přihlášený pan poslanec Čestmír Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Paní předsedající, dámy a pánové, nehodlal jsem v žádném případě k této interpelaci vystupovat. Potom, co se tady rozpředla debata, a protože to považuji za mimořádně významnou kauzu pro budoucnost této země, dovolím si říci k tomu svoji poznámku a svůj názor.

Zajímavé je, že asistentem bývalého kolegy Libora Nováka byl pan Ludvík Otto, který byl - jak si ještě pamatuji - ředitelem odboru na ministerstvu privatizace, který měl ve své agendě privatizaci zemědělství a privatizaci lesnickou. Pokud vím, když odešel z ministerstva privatizace, byl ve velmi úzkém styku se skupinou kolem Foresbank.

Chtěl bych říci na konto toho, co se v této sněmovně odehrává, že mé přemýšlení o životě a o historii lidské společnosti mě dovedlo k tomu, že jedním z prvních geniálních vynálezů lidstva byl vynález ďábla. Je-li přítomen ďábel kolem nás, drží nás to v jisté míře. Čtyřicet let v tomto prostoru funkci ďábla hrál Sovětský svaz a komunismus. Po pádu Sovětského svazu jsme měli několik let pocit, že ďábel není přítomen. Za tu dobu se nám podařilo vytvořit nového ďábla a ten je v naší společnosti, je mezi námi. Tím ďáblem se stalo propojení nových velkých podnikatelských aktivit s politikou. Upozorňuji a varuji - tento ďábel bude po dlouhá léta ovlivňovat vývoj celého českého státu. Ti, kteří přijdou do politiky po těchto volbách, by měli mít toto na paměti a problém tohoto ďábla se budeme muset v budoucnosti v zájmu tohoto státu pokusit vymýtit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Dostál, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Pavel Dostál: Dámy a pánové, jako opoziční poslanec bych asi měl mít obrovskou radost z toho, kterak si tady bývalá koalice vjíždí do vlasů. Ale já vás nepotěším, nemám z toho radost. Ale ani vy jste mě nepotěšili, neboť onen problém, který naznačil pan poslanec Přibáň, onen problém je problémem obecným. Náš bývalý kolega měl jenom ale to štěstí, že má kamaráda poslance. Jako spolupracovník spolku Šalamoun, to je spolek na podporu nezávislé justice, vám mohu říci, že dostáváme desítky a desítky dopisů z vazeb. Samozřejmě nemůžeme cokoliv prošetřovat. A tak dostáváme odpovědi od státních zástupců i od paní ministryně Parkanové, ale někdy je nám z těch odpovědí smutno.

Ptám se, v jakém postavení by byl člověk, který se jmenuje František Novák a je z Horní Dolní, být v této situaci. Mluvila by o něm tato sněmovna hodinu a půl? Tento člověk by zřejmě v té vazbě byl do dnešního dne. (Potlesk.) Sami sobě si plácáte, dámy a pánové, kdybych chtěl parafrázovat Gogola.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP