Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Dostál) 

Tento případ nevypovídá o ničem jiném než o lesku a bídě naší české justice. V demokratických zemích je asi nemyslitelné, aby se v Poslanecké sněmovně, v parlamentu diskutovalo o jednom takovém případě, protože by se to tam zřejmě nemohlo stát. Čili ptejme se, jaké jsou mechanismy, aby se tyto věci nemohly stát, anebo když tyto mechanismy neexistují, zda jdou nastavit.

Proto jsem zde vystoupil a chci vám připomenout, že za malou chvíli budeme probírat návrh poslanců Jiřího Nováka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, trestní řád, ve znění pozdějších předpisů. Při probírání tohoto zákona v podstatě budeme jednat i o této věci. Věnujte, prosím, pozornost tomuto jednání.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Mne k vystoupení přiměl pan poslanec Dostál svými slovy o lesku a bídě justice. Nemyslím si, že jde o bídu justice, ale že jde o bídu nás všech. Nepatřím mezi příznivce paní ministryně Parkanové a nemyslím si, že by resort Ministerstva spravedlnosti vždy řídila tak, aby naše justice mohla být nezávislá. Mohu vzpomenout některé její výroky, které přímo nezávislost soudních rozhodnutí ohrožovaly, mohu vzpomenout některé návrhy zákonů, které předkládala, např. návrh zákona o státním zastupitelství, který by naopak justici podřizoval většímu dozoru ze strany ministerstva.

Ale v tomto případě se jí skutečně musím zastat. Znám řadu případů, kdy soudy uvalily vazbu ve věcech, ve kterých vazba, z mého pohledu - a není to pohled pouze laika - nebyla důvodná. Nikdy v těchto případech jsem nevolila jiné způsoby, než které nám dává zákon, tzn. opravné prostředky, cestu přezkoumání těchto rozhodnutí v rámci soudní instance. Bojím se, že si jako sněmovna v těchto případech, jako je i tento, osobujeme více práv, než máme. Musíme si trochu uvědomit, že ústava rozlišuje moc na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní předsedkyně, vážené shromáždění, neměl jsem v úmyslu mluvit, ale způsob, jakým zde vystoupil pan poslanec Vrzal, mě vyprovokoval k tomu, abych zde něco řekl. Chápu motivaci interpelace, kdy je vzat do vazby poslanec, a je to přirozeně věc, která se jeho kolegů týká. Uznávám, že jisté pochybnosti mohly v této věci vzniknout a paní ministryně o nich mluvila. Očekával bych ale od poslanců z ODS v této věci trochu více poctivosti a upřímnosti. Jestliže se chtějí vyrovnat s tím, co právě především jejich vinou se do této země dostalo - poslanec Hofhanzl o tom hovořil - to spojení politické a ekonomické moci, které ohrožuje naši demokracii, je spojeno se způsobem vlády ODS.

Vážení kolegové, je zde celá řada věcí, které jste veřejnosti nevysvětlili. Kdybyste je vysvětlili včas, Libor Novák nemusel jít do vazby.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dále se ujme slova pan poslanec Ivan Langer.

 

Poslanec Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, chtěl bych vás poprosit, abychom neextendovali tento případ do roviny vyhánění ďábla a vytváření temných obrazů o této zemi. Hovoříme o jednom konkrétním případu a ani nečiníme ministryni spravedlnosti vinou za to, co se v něm stalo. Činíme ji odpovědnou za to, že v okamžiku, kdy se dověděla o závažném nedodržování zákona ze strany státního zástupce, který by ho měl jako první respektovat, nepřišla včas adekvátně reakce. O tom je tato interpelace.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se nyní ujme kolegyně Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, diskuse k této interpelaci se dostala do zcela obecné roviny a je velká škoda, že poprvé, kdy se objevuje rozprava na téma "vazba" v Parlamentu České republiky, je to až při odpovědi na jednu konkrétní interpelaci. Přitom "vazba" v kontextu omezování lidských práv na území České republiky je podle mého soukromého názoru jeden z nejpalčivějších problémů, které v současné době sužují Českou republiku, a je to jeden ze zásadních problémů, který je v resortu Ministerstva spravedlnosti velmi špatně a velmi málo slyšen.

Nechtěla jsem mluvit, jako většina mých kolegů, ale musela jsem si vzpomenout na jeden případ, který jsem řešila ještě s minulým ministrem spravedlnosti krátce před jeho odchodem a který byl tak otřesný, že by možná stál za to, abyste vyslechli několik málo slov, co se také může stát, a kdy také ministr spravedlnosti říká, že jeden ze státních zástupců se dopustil jakéhosi drobného pochybení.

Bylo to drobné pochybení, které stálo život nenarozené dítě v případě, kdy byla vzata do vazby žena v rizikovém těhotenství. Tuto ženu se nepodařilo z vazby dostat žádným způsobem, proto že státní zástupce soustavně vyslovoval obavy, že by mohlo být narušováno vyšetřování.

Jakožto poslanec, který se zabýval touto záležitostí, jsem dodneška nepochopila čím a jak, ale já jako poslanec jsem nebyla od toho, abych to pochopila. Tato žena o své dítě přišla přesto, že státní zástupce i soud byli na to soustavně upozorňováni, že její stav se po dlouhou dobu horší. Nakonec poté, co mělo být rozhodnuto o propuštění z vazby, přišla o své dítě, a tím pádem státní zástupce řekl, že důvod těhotenství již neexistuje a také není důvod k propuštění z vazby.

Ano, vážené poslankyně, vážení poslanci, toto je pravda, a toto se stalo. Tato žena se dostala z vazby poté, co jí byla udělena prezidentská milost, bohužel, jiným způsobem se to nepodařilo. Ještě minulý ministr spravedlnosti mi tehdy odpověděl, že státní zástupce se dopustil několika drobných pochybení. Tento státní zástupce za to nebyl nijak potrestán.

Vím, že jsem v tuto chvíli odešla možná od tématu, ale mne na projednávání této interpelace zaujalo téma "vazba", téma neřešené a bolestivé. Promiňte, že jsem se odchýlila od tématu, ale mám pocit, že i když v této chvíli projednáváme konkrétní případ poslance, že některé věci by se na něm měly zobecnit, protože se netýkají pouze jeho, ale všech občanů této země.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Vrzal.

 

Poslanec Ivan Vrzal: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych poděkovat kolegyni Buzkové, že velmi přesně popsala jednu rovinu tohoto problému, o který se zde jedná, a jsem přesvědčen, že na návrh kolegy Dostála se jím budeme zabývat po projednávání novely trestního zákona. Také z praxe znám řadu případů, kdy k tomuto došlo.

Druhá rovina případu je trochu jiná, a proto také dochází k debatě na tomto poli. Je dána určitou obavou, že - nyní bych použil slova pana poslance Jičínského, která řekl v závěru svého vystoupení - kdyby ODS více vysvětlovala, nemusel pan Novák sedět ve vazbě. Možná že ODS vysvětlovala málo, nebo vysvětlovala mnoho, ale to je otázka každého voliče a podle toho se také volič bude rozhodovat ve volbách.

Právě v "Sedmičce" paní ministryně řekla, že kdyby to nebyl politický případ, že by zasáhla. Slova pana poslance Jičínského v závěru mě vedou k obavě, zda náhodou proto, že někdo nesouhlasí s politikou strany, jejímž byl Libor Novák čelným představitelem, zda se to náhodou nepromítá jako obětní beránek, na kterého se to všechno shrne.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP