Čtvrtek 14. května 1998

 

(Schůze opět zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, dovolte, abych zahájil pokračování našeho jednání. Protože jsme končili dopolední jednání volebním aktem, prosím předsedu volební komise pana kolegu Koláře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajného hlasování při volbě místopředsedy prezidia Fondu národního majetku ČR. Jednalo se o druhé kolo první volby.

K volbě bylo vydáno 146 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 125 platných i neplatných hlasovacích lístků, 21 hlasovacích lístků nebylo odevzdáno. Pro pana Richarda Chvojku bylo odevzdáno 49 hlasů a ani ve druhém kole nebyl zvolen. Tím tato volba končí a místopředseda prezidia Fondu národního majetku může být zvolen až na základě nově předložené kandidátní listiny.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě členů prezidia Fondu národního majetku ČR. Jednalo se také o druhé kolo první volby. K volbě bylo vydáno 146 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 126 platných i neplatných hlasovacích lístků, 20 hlasovacích lístků nebylo odevzdáno. Pro pana Pavla Brychtu bylo odevzdáno 44 hlasů, pro pana Erika Geusse bylo odevzdáno 46 hlasů, pro paní Terezii Hrnčířovou bylo odevzdáno 44 hlasů, pro pana Pavla Rybníčka 35 hlasů, pro pana Jiřího Stehlíka 36 hlasů, pro pana Libora Svobodu 48 hlasů. Ani v této volbě nebyl nikdo z navržených kandidátů voleb zvolen. I v tomto případě mohou být členové prezidia Fondu národního majetku ČR zvoleni na základě nově předložené kandidátní listiny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, takže tento bod voleb máme za sebou a nyní přistoupíme podle schváleného pořadu k projednávání bodu

 

25.
Zpráva ministra vnitra o napadení poslance Miroslava Sládka v Novém Boru

 

Nevidím ovšem nikde pana ministra Svobodu, který je dosti nezbytným aktérem tohoto bodu. (Po příchodu ministra Svobody:) Prosím pana ministra Svobodu, aby se ujal slova k bodu 25. "Zpráva ministra vnitra o napadení poslance Miroslava Sládka v Novém Boru".

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Poslanecká sněmovna se na začátku této své 25. schůze usnesla, že si přeje zařadit na své jednání tento bod, tedy zprávu ministra vnitra o napadení poslance Miroslava Sládka v Novém Boru. Dovolte mi proto, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, abych vás seznámil s fakty, které s tzv. novoborským incidentem souvisí a které vyplývají ze zprávy policejních orgánů.

Dne 9. května 1998 došlo na náměstí Míru v Novém Boru k incidentu mezi skupinou několika desítek Romů a účastníky mítinku SPR-RSČ. Incidentu samotnému předcházela slovní napadání a od samého počátku byl projev poslance Miroslava Sládka rušen různými pokřiky. Při samotném střetu byli fyzicky napadeni předseda SPR-RSČ pan poslanec Miroslav Sládek a jeho spolupracovníci. Střet byl ukončen zásahem policistů Městské policie Nový Bor a vzápětí se na místo dostavili policisté Policie ČR, kteří oddělili Romy od ostatních účastníků mítinku, a tento mítink byl potom následně dokončen.

Policie ČR neprodleně započala s vyšetřováním celého incidentu a byly učiněny standardní kroky ke zjištění pachatelů a k objasnění souvislostí celého případu. Byla získána svědectví čtyř městských policistů, jednoho poškozeného, dalších 11 účastníků mítinku a úřední záznamy policistů. Začala být vyhodnocována amatérsky pořízená videonahrávka získaná od TV Nova.

Na základě poznatků získaných v průběhu vyšetřování Okresní úřad vyšetřování Česká Lípa následujícího dne, tedy 10. května 1998, sdělil obvinění z trestných činů podle ustanovení § 202 odst. 1 a § 196 odst. 2 trestního zákona, tedy trestné činy výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, dvěma zjištěným útočníkům, a to Janu a Josefu Tancošovým. Vyšetřovatel rozhodl na základě § 75 trestního řádu o zadržení obviněných, navrhl podle § 67 písm. a), b) i c) trestního řádu státnímu zástupci vzetí obviněných do vazby, a státní zástupce tento návrh akceptoval.

Soudce Okresního soudu v České Lípě se s důvody uvalení vazby neztotožnil a oba obviněné propustil 11. 5. 1998 na svobodu. Téhož dne, tedy 11. 5. 1998, prezident republiky použil svého práva daného mu ústavou a rozhodl takto: Nařídil, aby bylo pozastaveno trestní stíhání Jana Tancoše a Josefa Tancoše.

Důsledkem tohoto rozhodnutí prezidenta republiky je skutečnost, že se tímto řízení zastavuje. Udělení milosti prezidentem republiky je nezadatelným právem pana prezidenta, vyplývajícím z jeho pravomoci. Já samozřejmě - a doufám, že my všichni - jeho rozhodnutí zcela respektuji.

Co říci závěrem? Na základě informací, které mám v tuto chvíli k dispozici, je zřejmé, že Policie ČR postupovala při vyšetřování celého incidentu v souladu s trestním řádem i dalšími příslušnými normami a ani z hlediska rychlosti vyšetřování není podle mého názoru možné proti postupu vyšetřujících policistů nic namítat. Předejít incidentu nějakými preventivními opatřeními přijatými Policií ČR je možnost těžko představitelná. Jelikož se objevila tvrzení o tom, že mítinky představitelů SPR-RSČ jsou narušovány opakovaně a organizovaně, požádal jsem Policii ČR o prověření, je-li takové tvrzení oprávněné. Na základě šetření, které bylo na můj pokyn učiněno, mohu konstatovat, že podle policejních záznamů došlo od začátku tohoto roku ještě k dalším dvěma drobným roztržkám během mítinků republikánské strany. Vzhledem k aktivitě představitelů SPR-RSČ a z ní vyplývajícího celkového množství různých mítinků je ale možné konstatovat, že rušení mítinků či dokonce napadání představitelů této strany je jevem zcela výjimečným.

V této souvislosti však musím upozornit, že jelikož ani Ministerstvo vnitra, ani Policie ČR činnost, a tudíž ani mítinky republikánské strany nesledují a ani nemonitorují, vychází takové zjištění z prostého statistického přehledu hlášení jednotlivých policejních útvarů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP