Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Vrzal) 

Já nevím, jestli se Libor Novák něčeho dopustil, nebo ne. To ať ty orgány prověří, prověří to korektně, v souladu se zákonem, ale není možné slučovat názor na politickou stranu s tím, jak bude rozhodnuto v konkrétní kauze o politickém představiteli této strany. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové. Dovolte mi jediný dotaz směřující k panu ministru Svobodovi. Na první straně odpovědi ministryně spravedlnosti na interpelaci poslanců je uvedena věta, cituji: "Tyto obavy státního zástupce měly svůj původ v informaci policejních orgánů operativní povahy." Konec citátu.

Vážený pane ministře, jednalo se o informace z tzv. otevřených zdrojů, nebo o informace získané mimo tyto zdroje, tzn. za pomoci použití operativní techniky, popř. operativních prostředků? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se někdo rozpravy? Není tomu tak. Ministři si nepřejí vystoupit? Rozpravu končím a upozorňuji, že budeme hlasovat o návrhu usnesení předneseném panem poslancem Přibáněm. Já vás v tuto chvíli všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

Pan poslanec Přibáň navrhl usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové na interpelaci poslance Přibáně a dalších. Interpretovala jsem vás správně, pane poslanče? Děkuji.

 

O návrhu tohoto usnesení rozhodneme hlasováním pořadové číslo 63, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 63 se z přítomných 122 pro vyslovilo 82, proti 11. Tento návrh byl přijat.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tím jsme ukončili projednávání bodu odpovědi na písemné interpelace a nyní ještě předtím, než bude polední přestávka, poprosím předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby v souladu s tím, co bylo avizováno dnes ráno, přednesl návrh na zahájení druhého kola voleb.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jak jsem ve svém ranním vystoupení avizoval, v prvním kole voleb nebyl nikdo zvolen, čili nyní přistupuje k druhému kolu první volby, a to jak v případě místopředsedy prezidia Fondu národního majetku i při volbě členů prezidia FNM. Jak již jsem se dále dopoledne zmínil, všichni kandidáti, kteří byli navrženi a kteří neuspěli v prvním kole, postupují do druhého kola. Já se teď pouze ptám, zdá má smysl opakovat znovu jejich jména, protože jednak byla řečena při návrhu na první kolo první volby a jednak...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Není potřeba, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Pokud je tomu tak, tak za volební komisi konstatuji, že poté, co vyzvete sněmovnu, je možné bezprostředně volby zahájit s tím, že volební komise požaduje na výdej lístků 15 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi.

Paní poslankyně, páni poslanci, dopustila jsem se jednoho opomenutí, protože jsem měla již od začátku bodu písemné interpelace přihlášku paní poslankyně Marcové k procedurálnímu návrhu. Nejsem si v tuto chvíli jista, zda, když jsme započali tento bod po vystoupení pana poslance Koláře, zda to je možné. Moji kolegové na mě kývají, že to možné je, takže pokud nejsou námitky, tak udílím slovo paní poslankyni Marcové, protože jsem dosud nevyhlásila začátek volby.

 

Poslankyně Jana Marcová: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych navrhla jeden procedurální bod k hlasování, který se týká změny pořadu programu schůze. Navrhuji, aby bod č. 21 - "Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty" byl projednáván jako první bod dnešního odpoledne a aby třetí čtení bylo projednáváno v úterý odpoledne. Je to návrh spíše technický, který souvisí s možností přítomnosti předkladatele na tomto projednávaném bodu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, počkejte prosím zde, protože jsme zde v jednom formálním problému. Po bodu interpelace je schváleno, že se bude projednávat bod týkající se pana poslance Sládka. My nemůžeme přijmout usnesení tak, jak jste ho navrhla, protože to bychom museli nejdříve revokovat usnesení, které schválilo zařazení bodu, a pokud byste s tím souhlasila, že by to bylo zařazeno po bodu - tuším, že to je bod - 25, potom by to šlo tak udělat.

 

Poslankyně Jana Marcová: Paní předsedající, mně jde o to, aby ten bod 21 byl projednáván dnes, aby pozměňující návrhy byly rozdány zítra a aby byla dodržena lhůta 48 hodin na třetí čtení. Takže pokud to bude dnes do 16.00 hodin, tak s tím souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To vám nemohu zaručit, paní poslankyně. Dobře. Budeme o tom hlasovat, že by bod 21 byl zařazen za bod 25. Je to tak? Ano.

 

Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 64, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 64 se z přítomných 131 pro vyslovilo 69, proti 25. Tento procedurální návrh byl přijat.

 

66.
Návrh na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku České republiky

 

Dámy a pánové, další jednání bude probíhat tak, že za několik okamžiků začne výdej hlasovacích lístků pro druhé kolo volby. Výdej hlasovacích lístků bude do 12.35 hodin, potom bude následovat polední přestávka, a to do 14. 00 hodin.

Prvním bodem odpoledne bude bod 25, jak bylo avizováno.

Dávám slovo panu poslanci Grulichovi.

 

Poslanec Václav Grulich: Kolegyně a kolegové, dovolte abych vám oznámil událost, která vám pomůže lépe strávit a odlehčit dnešní den. Ve 13.30 hodin ve dvoraně s kašnou máte možnost se podívat na vystoupení souboru z Třebíče, který se jmenuje ARABES. Je to soubor střední školy, která připravuje absolventy pro veřejnou správu, a je to z muzikálu Les Misérables, tedy taneční soubor. Určitě vás to v tom dnešním úmorném dnu potěší a zájem poslanců zase naopak potěší studentky a studenty této střední školy, z kterých mají být úředníci ve veřejné správě. Tedy ve 13.30 hodin ve dvoraně, kde je kašna. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Opakuji, že jednání pokračuje ve 14.00 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 12.19 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP