Čtvrtek 14. května 1998

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, paní kolegyně. Dámy a pánové, kdo si ještě přeje vystoupit? Kolega Smetana, prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás v souvislosti se zprávou ministra vnitra o cikánském útoku v Novém Boru seznámil s událostmi za posledních pár měsíců, které jasně svědčí o existenci cikánského rasismu v České republice. Jediným problémem je, že se o nich v médiích účelově mlčí. Proč? Pravděpodobně proto, že nezapadají do hradního scénáře. Viník je totiž cikán.

Víte sami, že v sobotu 9. května 1998 byl fyzicky napaden předseda republikánské strany, poslanec Parlamentu ČR dr. Miroslav Sládek a další členové naší strany, kde jeden z nich je stále v pracovní neschopnosti. Vyšetřovatel obvinil dva cikány a záhy jim prezident udělil milost. Problém však je v tom, že toto brutální napadení cikánských aktivistů není ojedinělým případem. Dovolte mi tedy zmínit několik málo dalších.

Nový Jičín. Policisté kontrolovali v neděli 15. února večer na ulici u domů obývaných cikány posádku staršího auta, z něhož překvapivě vylezlo 10 vesměs opilých cikánů. Jejich děti při kontrole začaly kopat do policejního vozu. Když jim v tom chtěli policisté zabránit, cikáni je napadli. Rozutekli se až po třech výstřelech do vzduchu. Policistům způsobili oděrky a také třítisícovou škodu tím, že jim poškodili uniformy. Případ šetří policie.

Moravská Třebová. Zhruba 30 cikánských mužů a žen krátce po půlnoci zbilo tři policisty, kteří nebyli ve službě. Cikáni se navíc násilím dobývali do obvodního oddělení policie. Policisté zatím obvinili z rasově motivovaného násilí, útoku na veřejného činitele a výtržnictví, 4 muže, ale nevyloučili, že další cikány ještě zadrží.

Konflikt začal před nočním barem, kde se shromáždilo přes 30 cikánů, když kolem nich procházel policista v civilu, povalili ho zcela bezdůvodně na zem, začali ho kopat do zad, ale především do hlavy. Pustily se do něj i cikánky. Přitom útočníci křičeli: "Bílí můžou všechno, my nemůžeme nic," popsal útok tiskový mluvčí svitavské policie, Martin Jansa. Napadenému muži přispěchal na pomoc další policista v civilu, ale také on byl surově napaden. Z baru poté vyběhlo několik lidí, kterým se až po delší době podařilo zbité muže dostat do bezpečí. Policisté si jsou jisti, že útok cikánů byl rasově motivovaný. Navíc o tom svědčí i výkřiky cikánů.

Potyčka však neskončila u nočního baru, ale pokračovala před obvodním oddělením v Moravské Třebové. Policistům se totiž podařilo rychle zadržet 4 muže, kteří zaútočili na jejich kolegy. To ovšem skupinu cikánů rozlítilo, a tak se přesunula před obvodní oddělení a domáhala se propuštění svých známých. Bouchali a kopali do dveří, policisté s nimi chtěli vyjednávat, ale ve dveřích služebny se strhla další potyčka. Při ní schytal několik úderů jeden ze strážníků. Dva z napadených policistů dokonce nemohou kvůli vážným podlitinám a pohmožděninám žeber chodit do práce.

Jablonec nad Nisou. Skupina šesti cikánů zaútočila na vrchního z restaurace v Jablonci nad Nisou. Muže cikáni zmlátili a vyhrožovali mu fyzickou likvidací. "Bojím se již cokoliv říci, aby mě Romové zase nezbili. Nadávali mi do bílých sviní a vyhrožovali, že mě zabijí," řekl sám vrchní.

Břeclav. Skupina asi 10 břeclavských cikánů napadla v břeclavském kulečníkovém klubu TRIP několik bílých mladíků. Cikáni je napadli se sekerami, lopatami, krumpáči a palicemi. Velmi zajímavá je skutečnost, že místo cikánů, kteří celou rvačku začali, byli obviněni samotné oběti z rasového útoku, které se cikánům přirozeně bránili.

Bílina. Výkřiky "Bílé svině!" reagovala v Bílině skupina cikánů na výzvu městských policistů, aby se uklidnili. Dva z cikánů nakonec strážníky surově napadli, přičemž je poranili. Kromě strážníků utrpěli drobné oděrky i jejich dva kolegové, kteří jim přijeli na pomoc. Cikánští útočníci se dopustili útoku na veřejného činitele a hanobení rasy, národa a přesvědčení.

Písek. V Písku zůstává již třetím rokem nevyřešena kauza výtržnictví v rockovém klubu Svět, jejž v dubnu 1996 napadl dav rozvášněných cikánů, ozbrojených tyčemi. I tentokrát byly místo cikánů obviněny z hanobení rasy bránící se oběti útoku. Sami cikáni jsou v současné době stíháni kvůli výtržnictví bez rasového motivu.

Rumburk. Cikán z Jiříkova u Rumburku vykřikoval v únoru rasistické nadávky. Při hádce se nevybíravě pustil do své sousedky. Podle šéfa rumburských vyšetřovatelů jí cikán nadával do "bílých sviní". Prý také křičel, že ona i všichni bílí potřebují pozabíjet.

Praha. Velký nepořádek, časté krádeže a hádky mezi cikány a ostatními obyvateli nejlépe vystihují situaci v žižkovském obecním domě v Žerotínově ulici. Nájemníci si stěžují, že cikáni se chovají naprosto nezkrotně, a proto nechápou, proč někteří zástupci radnice třetí městské části tvrdí, že Žižkov s nimi nemá žádné problémy.

"Bydlím zde od narození, ale tohle jsem ještě nezažil. V domě, který má zhruba 20 bytů, postupně umírají starší lidé a radnice dala 4 tyto byty cikánům s čímž my nesouhlasíme," říká jeden z nájemníků. "Vůbec by nám to nevadilo, ale když si cikánské děti občas na chodbě dělají ohníček, v celém domě jsou odpadky a neustále máme vylomený zámek, a protože vykrádání sklepů je na denním pořádku, nesmí se nám nikdo divit," dodal.

V domě žijí čtyři cikánské klany a podle většiny obyvatel v domě se hádají i mezi sebou. "Z jednoho bytu si naše cikánská spolunájemnice již dokonce udělala noclehárnu a údajně za přespání vybírají 100 Kč za noc. V našem domě je navíc i hospoda, takže v letních měsících je náš dům veřejnými toaletami," vysvětluje nájemník žižkovského domu.

Brno. Představitel Romské občanské iniciativy a brněnský publicista Jan Horváth nevylučuje, že může dojít ke spontánním projevům cikánů. Podle Horvátha se již skupiny radikálů dokonce ozbrojují. Volají prý po tom, aby Romové vyšli do ulic. Horváth připustil, že případné nepokoje, především v cikánských čtvrtích, mohou vypuknout nečekaně. Budou patrně namířeny proti příslušníkům hnutí skinheads, ale nelze vyloučit, že mohou postihnout i další obyvatele.

Horní Podluží. Šesti cikánským rodinám, kterým v Horním Podluží na Děčínsku za záhadných okolností vyhořel zdemolovaný dům, koupil obecní úřad dům nový. Stojí více než čtyři sta tisíc korun. "Polovinu dáme z obecního rozpočtu a polovinu si půjčíme," řekl starosta Horního Podluží, "pak ale budu muset na čas někam zmizet, protože zdejší lidé mi to neodpustí. Je to na jejich úkor, ale situace se nedá jinak řešit."

V Horním Podluží je sice volná školní družina, kde přes léto bydleli dělníci pracující na opravách místního rybníka, zastupitelé však odmítli cikány do družiny přestěhovat. Starosta k tomu řekl, že se zastupitelé obávají devastace družiny ze strany cikánů. Nový dům už bude mimo Horní Podluží.

Jaroměř - Josefov. Jedenáctiletý školák z Nigérie se stal obětí rasově motivovaného útoku v Jaroměři - Josefově. Kvůli odlišné barvě pleti ho urážel a poté napadl o 4 roky starší cikán. Nigerijec žije se svou rodinou v azylovém domě pro uprchlíky. Při útoku malý černoch utrpěl pohmožděniny. Útočníka stíhá policie.

Cikán si v den svého rasového útoku u prodejny potravin v Jaroměři - Josefově všiml skupinky dětí, mezi nimiž byl i školák z Nigérie. Přistoupil k malému Afričanovi, začal mu nadávat "ty černá hubo" a pokoušel se ho bít do obličeje. V zápětí cikánských útočník s malým Nigerijcem praštil o zem a kopal ho do zad a do hlavy. Když se napadenému školákovi podařilo utéci, útočník ho začal pronásledovat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP