Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Smetana) 

"Ty černá hubo, můžeš být rád, že jsi vůbec tady," vykřikoval přitom podle svědků cikánský pronásledovatel. Protože je cikánský rasista ještě nezletilý, žádné větší problémy mu ze strany policie a soudu nehrozí. Vše je zatím v šetření. Nutno dodat, že se k tomuto odpornému rasovému činu nikdo z vládních představitelů nevyjádřil. Nikdo. Ani ministr Mlynář, ani Havel, ani sociálně demokratický poslanec Bašta. A proč? Protože útočníkem byl cikán a obětí navíc černoch, což je věc pro výše jmenované pány nepoužitelná. Příčí se to s jejich zvrácenou ideologií, ve které je zakotveno, že obětí je vždycky Rom.

Dámy a pánové, vedle těchto událostí se stalo ještě plno dalších případů, kdy útočníky na bílé obyvatelstvo byli cikáni. Ti, jak jsme včera byli svědky, mají od hlavy státu zelenou v páchání svých rasistických, a nejen rasistických trestných činů. Havel se tak ukázal jako ochránce nebezpečných zločinců.

Děkuji za pozornost. (Potlesk republikánů.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dalším přihlášeným do diskuse je pan kolega Petr Vrzáň. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dámy a pánové, je to již velmi dávno, co republikáni poprvé upozorňovali na rostoucí kriminalitu v naší zemi, zejména v souvislosti s problémovým, tzv. romským, pro mnohé ale srozumitelnějším cikánským etnikem. Naše častá, velmi frekventovaná snaha docílit spravedlivého přístupu k posuzování zločinu bez zřetele k tomu, zda byl spáchán člověkem pleti světlé nebo tmavé, byla odměněna nálepkou rasismu, která byla Sdružení pro republiku - Republikánské straně Československa zcela bezdůvodně udělena. To však není to nejdůležitější.

Podstatné je, že v situaci, kdy byl veřejně označen viník vzrůstající rasové nesnášenlivosti, došlo k nárůstu těchto vášní především ze strany některých militantních skupin této minority. Mnozí z nich, aby zakryli vlastní podíl na trestné činnosti, přeorientovali se na zdůrazňování toho, jak jsou utlačováni ostatními občany naší společnosti. A naše vlády, zejména ta současná, jim vydatně přizvukují, čímž je zcela zbytečně v jejich postojích a nadměrných požadavcích utvrzují. Tím dochází ke zcela opačnému jevu, který je nazýván rasismem naruby. Bohužel, právě k tomu jsme se dnes dopracovali, neboť každodenní realitou je strach mnoha dalších občanů o život při pomyšlení na setkání se skupinou či jednotlivcem problémového cikánského etnika, třeba při jarní noční procházce.

Zcela záměrně pomíjím podíl na majetkové trestné činnosti, nad kterou leckdo mávne rukou, zachrání-li alespoň vlastní holý život. Mělo by to však velmi vadit nejen pojišťovnám, ale především vládě a jejímu ministru vnitra. Bohužel, účast vlády při řešení těchto otázek byla léta zanedbávána a obavy našich občanů přehlíženy. To vše muselo nutně vyústit k otevřeným střetům, jejichž iniciátory jsou tito tzv. rasově pronásledovaní občané. Nejedná se o první případ, avšak zcela čerstvým případem násilí vyprovokovaného militantním etnikem je sobotní případ napadení předsedy SPR-RSČ dr. Miroslava Sládka a jeho doprovodu při setkání s občany Nového Boru.

Dámy a pánové, zcela bezdůvodně byl brutálně, organizovaně a úkladně napaden předseda parlamentní politické strany, došlo k rasově motivovanému trestnému činu a alespoň někteří výtržníci byli zadrženi policií. Přítomnost příslušníků policie a jejich zákrok sám o sobě svědčí o tom, kdo vedl útok a kdo byl napaden. Proti těmto výtržníkům bylo vzneseno obvinění, i když věříme, že vyšetřování bude spravedlivě rozšířeno na větší počet útočníků. Alespoň potud lze konání orgánů činných v trestním řízení hodnotit kladně a za duchapřítomnost patří policistům přítomným na místě náš dík. Za co však nemohou naši občané v žádném případě poděkovat, je osobní podpora násilí prezidenta republiky vyjádřená unáhlenou, neopodstatněnou a zcela nemístnou amnestií těch, kteří byli policií zadrženi bezprostředně po zběsilém útoku.

I když nelze účinně zpochybnit legitimitu samotného aktu udělení amnestie, celému národu je dnes jasné, že jde o další, tentokrát velmi nebezpečnou chybu nejvyššího ústavního činitele země. Tento soudným mozkem nepochopitelný akt je drastickým zásahem do průběhu vyšetřování, které bude mít pravděpodobně za následek to, že spravedlnost opět zůstane slepá. A zaslepil ji ten, kdo skládá přísahu pro zájem všeho lidu, celého národa. Dámy a pánové, mít takové poradce, kteří by mi dali požehnat takový omyl, byli by záhy bez zaměstnání.

Doprovodným, avšak nebezpečnějším efektem pro všechny občany, je zcela jistý nárůst sebevědomí všech tzv. rasově utlačovaných, neboť se mohou právem domnívat, že mají okamžité a zcela zřejmé zastání na Hradě, což - jak lze předpokládat - bude brzy projeveno vydíráním, eventuálně dalšími násilnými činy. Budu velmi šťasten, budu-li se hluboce mýlit.

Dámy a pánové, je zcela správné, že prezident dopřává sluchu minoritám naší společnosti. Vždyť přece již čtyřikrát přísahal, že bude prezidentem všeho lidu. A my jednoznačně uznáváme, že i toto etnikum patří mezi naše občany. Z tohoto hlediska je ale zarážející a ostudné, že uznává demokracii pouze pro někoho, že totiž stále nekomunikuje s dvaceti procenty národa ostentativním ignorováním dvou politických stran, jejichž mandát je zcela legitimní.

Děkuji za pozornost. (Potlesk republikánů.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Dalším přihlášeným do diskuse je pan kolega Jindřich Nehera. Pardon, pan místopředseda Kasal, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, já bych rád využil institutu faktické poznámky a chtěl bych se pana poslance, který hovořil přede mnou, zeptat: Pan prezident nehovoří s dvaceti procenty našeho národa. Těch dvacet procent se rozumí členů SPR-RSČ a komunistů, nebo koho? Já se ptám jenom. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Přeje si pan kolega odpovědět na dotaz, který byl položen? Nepřeje, takže prosím pana kolegu Neheru, aby se ujal slova. Připraví se kolega Vik.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane předsedající, dámy a pánové, cikánské a anarchistické útoky na shromážděních pořádaných SPR-RSČ jsou velmi závažnými činy, které pošlapávají základní principy demokracie, a to dokonce za veřejného požehnání hlavy státu a jeho lokajů. Amnestie pro dva cikánské teroristy, kteří brutálně napadli ústavního činitele předsedu SPR-RSČ a poslance Parlamentu ČR, jednoznačně prokazuje, že tento teroristický útok byl předem připraven se scénářem napsaným hradními pány a jejich nohsledy.

Cílem celé této akce je v konečné fázi zákaz činnosti politické strany SPR-RSČ. Republikáni jsou neustále těmito prohradními poskoky napadáni a označováni za násilníky, extremisty apod. Nyní se jasně prokázalo, že hradní páni a jejich nohsledi, z nichž někteří se nacházejí i v této Poslanecké sněmovně, se neštítí použít jakýchkoliv prostředků, včetně násilí a teroristických útoků, jen proto, aby se udrželi u moci.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP