Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Nehera) 

A právě tyto lidi lze s úspěchem označit za násilníky, extremisty a fašisty. Republikáni nenarušují shromáždění svých protivníků, natož aby je pak fyzicky napadali. Tento způsob v demokracii nemůže mít místo. Z událostí posledních dnů je zřejmé, kdo je v naší zemi u moci a kdo se tam chce za každou cenu udržet.

Dámy a pánové, dnes jsou pro své názory fyzicky napadáni republikáni. Zítra to však může být kdokoli jiný a to snad přece nechceme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Výborný.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane předsedající, vaší povinností je řídit tuto schůzi a nemůžete odejít, protože by byla přerušena. Zřejmě je povinností ministra vnitra být přítomen při projednávání tohoto bodu. Myslím, že povinností ostatních slušných poslanců není být tady při těchto projevech. Já odcházím.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Prosím nyní pana kolegu Jana Vika, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vik: Pane místopředsedo, zbylé dámy, zbylí pánové, dovolte mi ještě několik slov v souvislosti s útokem na poslance dr. Miroslava Sládka v Novém Boru. Myslím, že je zde také doba, kdy je nutné se vážně zamyslet nad prezidentskými pravomocemi, a to zejména s ohledem na udělování milostí. Není to totiž poprvé a zřejmě ani naposled, kdy se Havel chová jako monarcha a uděluje milosti podle kamarádských vztahů. Uděluje milost Chadimové, Odložilovi či cikánům, kteří ve jménu Václava Havla a tzv. první dámy fyzicky napadají politické odpůrce.

Dámy a pánové, příští Poslanecká sněmovna se bude muset rozhodnout, zda má být tento stát nadále republikou, nebo se změní na neosvícenou monarchii, kde vládne monarcha a kde rozhodují rozmary jeho ženy. Dámy a pánové, jak trapně v souvislosti s útokem na předsedu republikánské strany poslance Sládka vyznívá snaha odůvodnit a zlegalizovat cikánský útok tím, že pan poslanec dr. Miroslav Sládek údajně urážel Havla a tzv. první dámu. I kdyby to tak bylo, tak není možné, aby byl někdo za slovní projev kopán a bit pěstmi. Kdyby toto měla být běžná norma chování, tak se budeme kopat nejen zde ve sněmovně, ale i ostatní občané budou své nesouhlasné názory projevovat podobným způsobem.

Až legračně vyznívá názor ministra vnitra z dnešních Lidových novin, že sice žádné důkazy o tzv. urážlivých výrocích nemá, ale na druhé straně připouštěl, že nadávky mohly být užity ještě předtím, než byl videozáznam pořízen. Dámy a pánové, co si o tomto výroku máme myslet? Bude pro posouzení ministra jisté, zda si o první dámě povídal pan poslanec Sládek např. se svým asistentem v autě nebo v pátek nebo před týdnem nebo kdy? Možná bude logice ministra Svobody dostačovat, že si to možná nebo určitě myslel, a proto je cikánský útok podle Svobody asi správný a žádoucí.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych v tuto chvíli dal procedurální návrh a požádal Poslaneckou sněmovnu o přerušení projednávání tohoto bodu do úterý 14.00 hodin. Rádi bychom dostali totiž zprávu pana ministra v písemné podobě a rádi bychom na základě podrobné znalosti této zprávy předložili sněmovně návrh usnesení. Předem děkuji za podporu mého návrhu.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slyšeli jsme procedurální návrh a domnívám se, že o něm dám hlasovat bez rozpravy. Dovolím si přivolat k hlasování naše kolegy z kuloárů. Dám hlasovat ve 14.46, aby měli čas zaujmou místa ti, kteří se chtějí hlasování zúčastnit.

Kolega Vik přednesl procedurální návrh na projednání bodu č. 25, který právě projednáváme. Dovolím si vás všechny odhlásit a prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Jestli jsem dobře rozuměl, přerušení do úterý 14.00 hodin.

 

Zahajuji tedy hlasování č. 65. Kdo podporuje tento procedurální návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento procedurální návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 52 a proti bylo 44 poslanců.

 

Dámy a pánové, dalším přihlášeným do diskuse je kolega Maixner. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, vážení hosté, dámy a pánové, za poslední léta jsme byli svědky mnoha různých velmi nebezpečných útoků proti SPR-RSČ. Faktem je, že jsme již na mnohé v tomto státě zvyklí, ale není možné ...

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: (Zvoní.) Promiňte, pane kolego, dovolím si trochu zazvonit. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Pavel Maixner: Faktem je, že jsme již na mnohé v tomto státě zvyklí, ale není možné donekonečna akceptovat otevřené a předem připravované útoky cikánských spoluobčanů. Přitom republikáni celá léta rozhodně nesejí vítr, jak bylo řečeno ústy jednoho z pánů z ČSSD. Je to jednostranná spekulace a chabá domněnka o faktech, která republikáni na adresu cikánů prezentují.

Jedinou a nikým neoddiskutovatelnou pravdou nás všech je skutečnost, že to jsou právě cikáni, kteří jako první, a to vždy, masakrují většinu, která zákony tohoto státu dodržuje. Abych byl aspoň trochu konkrétní a uvedl nějaká čísla, musím konstatovat, že přibližně připadá na jeden útok na cikána zhruba 60 útoků cikánů na bílé. Tak kde je pravda, kde je rasismus, kde jsou údajné útoky několika republikánů na cikány? O tom, že to je pravda, svědčí naše věznice a nikdo nemůže zpochybnit fakt převahy cikánů skoro v každém výchovně-nápravném zařízení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP