Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Nývltová) 

2. Poslanecká sněmovna považuje zprávu ministra vnitra za nedostatečnou a žádá, aby byla předložena zpráva nová."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Dámy a pánové, přeje si ještě někdo diskutovat k tomuto bodu? Není tomu tak, takže si dovolím požádat pana ministra o závěrečné slovo.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, řeknu jen několik drobných poznámek.

Za prvé: Byl tu učiněn výčet útoků, tak jak je prezentován zástupci republikánské strany, Romů proti těm, kteří nepatří k romské komunitě. Mám tu zprávu, která mluví o všech rasově motivovaných a extremistických trestných činech, přestupcích, je to trochu větší výčet než to, co nám bylo sděleno. Mohl bych tu také sedět nebo stát a otravovat tuto sněmovnu tím, že bych četl donekonečna všechny případy, které tu jsou monitorovány, ale Poslanecké sněmovně tato zpráva je k dispozici a byla projednána. Jen abychom byli objektivní v pohledu, že svět není jen jednobarevný. To je první poznámka.

Druhá. Doufám, že i všechny děti v této republice slyší, jak se tu mluví o hlavě státu a jeho manželce. Je přece, a to myslím, že Poslanecká sněmovna činí, ale všechny politické strany a parlamentní strany by měly vést k úctě k úřadům a autoritám, bez ohledu na to, kdo je nositelem, to znamená, opravdu mi vadí, že se tu mluví o panu poslanci a panu předsedovi poslanecké strany, ale o panu prezidentovi se neřekne pan, ale říká se jen Havel a tzv. první dáma. Doufám, že to všichni velmi pečlivě slyší a monitorují. Mě toto zaráží a myslím si, že to vůbec do kultury politiky nepatří.

(Hlas ze strany SPR-RSČ: "Kopání ano?")

Kopání. Tedy k třetí poznámce. Předřadím to jinak, než jsem měl v plánu. Třetí věc je, že zatím všechny útoky, které byly monitorovány, které vámi byly sděleny, jsou policií šetřeny. To znamená, já bych také mohl říci, že v této republice je spácháno přes 400 000 trestných činů. Dochází k útokům i z jiných důvodů, než jsou důvody rasistických a extremistických skupin, a policie měří všem stejným metrem.

Myslím, že bychom měli, a tady se policie zastávám, že tak činí, že hledí na všechny jako na občany České republiky a všichni mají před zákonem a samozřejmě před orgány činnými v trestním řízení rovné postavení.

Konečně poslední poznámka, kterou jsem chtěl předřadit, je otázka toho, aby policie zajišťovala mítinky politických stran. Velmi před tím varuji, protože jestliže policie by něco takového měla dělat, potom to znamená, že by policie musela diktovat, jak tyto mítinky budou organizovány, kdo a kam bude přicházet, kdo kam má přístup, protože jestliže policie má ručit za jakousi zvýšenou ostrahu, znamená to, že musí diktovat podmínky, za kterých se tyto mítinky budou konat. Musela by znát dopředu jejich seznam, kde budou apod. Policie v tomto neselhala, ze zpráv, které jsem četl, jsou tu dva případy, policie zasáhne vždy, když dojde k porušení zákona.

Já za sebe navrhuji, aby všechny návrhy na usnesení byly zamítnuty, doufám, že tímto tato věc skončí, protože policie konala to, co konat měla, a tím, že byla udělena milost prezidentem republiky, tento případ z hlediska právního končí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo po ukončené rozpravě. Pan kolega Vik si přeje vystoupit jako zástupce klubu. Prosím.

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl jen reagovat na některé argumenty pana ministra vnitra.

Tady přece nikdo z nás nežádal, aby policie nějakým způsobem organizovala mítinky politických stran, ale při vědomí toho, že se tu něco v sobotu v Novém Boru stalo, tak si myslím, že přece jen reagovat až poté, co další skupina cikánských útočníků nebo jiných útočníků bude napadat pana poslance Sládka a další členy republikánské strany, to si myslím, že je určitý závažný moment.

Nechci v žádném případě srovnávat, ale naskýtá se tu otázka srovnání s panem poslancem Dostálem. Ten byl také napaden a policie mu přidělila ochrannou službu. Já si myslím, že bude bohatě dostačovat, když organizátoři a pořadatelé z řad republikánské strany, když požádají místní policejní stanici o spolupráci, o to, aby alespoň nějaký policista byl na místě přítomen, tak aby jim v tomto prostě bylo vyhověno, protože si prostě myslím, že i samotná přítomnost uniformovaných příslušníků státní policie, tedy české policie, bude dostatečným varováním pro eventuální další útočníky. To je vše, o co nám šlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Pan ministr si přeje ještě vystoupit. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: To, co jsem teď slyšel, znělo, jako kdyby tam policisté nebyli. Vždyť tam byli.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Já si myslím, že teď už je čas k tomu, aby paní zpravodajka přistoupila...

Vezměme to jako faktickou poznámku, pane kolego.

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, pane ministře, policisté v Novém Boru přišli až teprve v ten moment, kdy se začalo něco dít. Do té doby tam podle svědectví paní poslankyně Hrůzové, která tam na rozdíl ode mne a na rozdíl od vás byla, státní policie nebyla. Byla tam pouze městská policie. A vy přece nejste velitelem městské policie.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Paní zpravodajko, prosím vás o závěrečné slovo a o návrhy k hlasování. Bylo navrženo několik bodů usnesení.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Pane předsedající, prosila bych nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Loukoty. Zde jsou čtyři body a prosila bych hlasovat po bodech.

První bod má znění: "Poslanecká sněmovna vyjadřuje znepokojení nad narůstajícími útoky vůči politickým představitelům."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dovolil jsem si vás všechny odhlásit, prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Všichni jsme slyšeli, o čem budeme hlasovat. Je to první bod z usnesení, které navrhl pan kolega Loukota. Myslím, že není třeba to znovu číst.

 

Zahajuji hlasování č. 66. Kdo souhlasí s tímto prvním bodem usnesení, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto usnesení? Děkuji.

Konstatuji, že usnesení bylo přijato, když pro hlasovalo 61 a proti bylo 20 poslanců.

Děkuji a můžeme hlasovat o dalším bodu.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Druhý bod zní: "Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra České republiky o prošetření, zda tyto útoky nejsou předem organizovány."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji.

Zahajuji hlasování č. 67. Kdo souhlasí s druhým bodem usnesení pana poslance Loukoty, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto bodu?

Konstatuji, že také tento bod byl přijat, když pro hlasovalo 61 a proti bylo 30 poslanců.

 

Můžeme přikročit k dalšímu bodu.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Třetím bodem je: "Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra České republiky, aby přijal opatření, která by vedla k zamezení útoků vůči všem politickým představitelům."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji.

Zahajuji hlasování č. 68. Kdo podporuje třetí bod usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto bodu?

Tento bod nebyl přijat, když pro hlasovalo 46 a proti bylo 36 poslanců.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP