Čtvrtek 14. května 1998

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Čtvrtým bodem je: "Poslanecká sněmovna je znepokojena skutečností udělení prezidentské milosti ze dne 11. 5. 1998, kdy vyjadřuje obavy, že tento akt může ve svém důsledku vyvolat nepokoje v České republice."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji.

 

Zahajuji hlasování číslo 69. Kdo souhlasí s tímto bodem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto bodu?

Konstatuji, že tento bod nebyl přijat, když pro hlasovalo 50 a proti bylo 31 poslanců.

 

Dále bude hlasováno o usnesení, které navrhla kolegyně Nývltová. Také si přeje paní kolegyně po částech?

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Po bodech.

Za prvé: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou ministra vnitra."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji.

Zahajuji hlasování číslo 70. Kdo podporuje tento bod, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu usnesení? Děkuji.

Konstatuji, že také tento bod nebyl přijat, když pro hlasovalo 32, proti bylo 59 poslanců.

 

Nyní druhý bod, paní kolegyně.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Z druhé: "Poslanecká sněmovna považuje zprávu ministra vnitra za nedostatečnou a žádá, aby byla předložena zpráva nová."

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. O tomto návrhu nyní budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování číslo 71. Kdo podporuje tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Také tento návrh nebyl přijat, když pro bylo 34 a proti 54 poslanců.

 

Domnívám se, že nyní bychom mohli hlasovat o usnesení jako o celku.

Můžete nám navrhnout, paní zpravodajko, znění?

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: V usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bych navrhla jako první 2 body, které byly schváleny.

"Poslanecká sněmovna vyjadřuje znepokojení nad narůstajícími útoky a Poslanecká sněmovna žádá ministra vnitra České republiky o prošetření."

O tom bych dala hlasovat dohromady.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: To jsou dva body návrhu pana poslance Loukoty, které prošly. Víme, o čem budeme hlasovat.

Hlásí se pan kolega Kužílek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedající, máte pravdu. Má se hlasovat znovu. Je to § 72 odst. 5, který uvádí doslova: "Po odděleném hlasování o částech návrhu - na žádost předkladatele to bylo hlasováno po částech - se hlasuje na závěr o návrhu jako o celku." Je to zcela nepochybné a musí se hlasovat teď o celku.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Já tomu také tak rozumím.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Jedná se o samostatná konkrétní usnesení, o kterých už bylo hlasováno. Domníváme se, že se zde už nedá hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Ptal jsem se, jestli pan kolega Loukota si přeje hlasovat po částech. Dal jsem o jeho návrhu usnesení, které mělo čtyři body, hlasovat po částech. Prošly body dva. Potom jsme hlasovali o návrzích usnesení, které navrhla kolegyně Nývltová. Neprošel žádný z jejích bodů, také po částech. Nyní budeme hlasovat o usnesení jako o celku.

Já se tedy ptám, protože jiný názor asi neprojde, protože je tu snad jasný jednací řád a není co řešit, kdo podporuje návrh usnesení, které má dva body, tzn. bod jedna pana kolegy Loukoty a bod dva pana kolegy Loukoty, které byly schváleny.

 

Zahajuji hlasování číslo 72. Ptám se, kdo podporuje tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože pro hlasovalo 70 poslanců a proti 37 poslanců.

 

Tím jsme skončili projednávání bodu číslo 25.

 

Podle schváleného programu nyní následuje bod

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 71/1994 Sb.,
o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty
/sněmovní tisk 380/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh odůvodní pan ministr kultury Martin Stropnický. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Stropnický: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mé úvodní slovo bude velice stručné. Je to návrh zákona, který byl projednán v prvním čtení. Byla tady - dovolím si připomenout - poměrně živá a rozsáhlá diskuse. Bylo zaznamenáno více výhrad k vládní předloze. Nakonec převládl názor, že novela by měla postoupit do druhého čtení s tím, že bude na materiálu dále pracováno. Příslušný návrh zákona byl projednán ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a jsou připraveny některé pozměňovací návrhy. Jsem přesvědčen, že tyto pozměňovací návrhy předlohu zkvalitňují, a chtěl bych tímto poděkovat všem poslancům, kteří se na zkvalitnění předlohy účinně podíleli.

Závěrem chci připomenout jenom základní fakt, že hlavním smyslem vládního návrhu zákona je zavést nově režim vývozu předmětů kulturní hodnoty na dobu určitou a zkvalitnit některé formální záležitosti související s podáváním žádostí o vývoz.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane ministře. Předložený vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kultury, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 380/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka tohoto výboru paní poslankyně Jana Marcová.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP