Úterý 19. května 1998

 

(pokračuje Marcová)

Jinak je v tuto chvíli před námi pouze poslední, a to závěrečné hlasování, a já vám všem děkuji za příjemně strávený čas za tímto řečništěm.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, podle sněmovního tisku 380, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 98 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 169 přítomných 128 poslanců hlasovalo pro, 25 proti, návrh byl přijat.

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodajce. Tím jsme se vyrovnali s bodem 47.

 

Dalším bodem je bod 23. Nyní o slovo požádala paní kolegyně Röschová, o níž také prozradím, že má náhradní kartu č. 11.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych z pověření mandátového a imunitního výboru navrhla rozšíření bodů programu o 3 projednávané body, a to o projednání žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Stráského, to samé - projednání žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Payna a za třetí projednání žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Kočárníka.

Ráda bych tyto body zařadila za bod č. 26, to je stanovisko předsedy vlády ke garancím poskytnutým atd. Jenom si dovolím upozornit sněmovnu, že podle jednacího řádu mandátový a imunitní výbor má povinnost, jakmile projedná tyto body, zařadit je na nejbližší schůzi, která je právě tato. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slyšeli jste procedurální návrh předsedkyně výboru, o němž nechám hlasovat bez rozpravy, a to ihned.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 99. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 170 přítomných 133 poslanců hlasovalo pro, nikdo nebyl proti, návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme tak zařadili tři další body za bod 26 podle schváleného pořadu.

 

Nyní požádal o slovo pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, když tady kolegyně Röschová navrhla zařazení do programu, dovolte mi, abych vás požádal o totéž. Nechtěl jsem předbíhat těm třetím čtením, ale v tuto chvíli si myslím, že je to vhodné. Já bych vzhledem k tomu, co se odehrálo v sobotu v Orlové, a vzhledem k tomu, co se o tom všem napsalo a namluvilo v posledních chvílích, navrhoval, aby současně v programu zařazený bod č. 93, abych to řekl přesně, "zpráva o postupu státních orgánů při postihu trestných činů motivovaných rasismem a xenofobií", byl přeřazen z toho stávajícího zařazení, a to tak, aby mohl být zařazen za bod 27 této schůze. To by byl jeden požadavek.

Zároveň jsem vzal na vědomí informaci, která přišla z vlády, s tím, že pan ministr vnitra bude až v pondělí předkládat vládě zprávu o tom, co se odehrálo v sobotu v Praze, ale bude ji podávat vládě i s návrhem opatření. To pravděpodobně sněmovna nemůže stihnout. Proto bych navrhoval, aby po dohodě s panem ministrem, který mi přislíbil, že by tak to mohlo být, aby alespoň krátkou zprávu o tom šetření událostí, které provázely onu demonstraci v sobotu v Praze, provedl před sněmovnou ve čtvrtek jako první bod po obědě. Považoval bych to za vhodné. Nechceme od pana ministra žádné závěry, které samozřejmě musí projednat nejdříve vláda, ale alespoň tu informaci, myslím si, že si sněmovna zaslouží, a příslib je, že by mohla část těchto bodů být zařazena.

Pokud jde o ostatní, počkám až na čtvrtek na ráno, tak jak jsme se dohodli na politickém grémiu. Děkuji vám mockrát.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, slyšeli jste další procedurální návrh, o němž nechám hlasovat, pardon, dva. Nyní nechám hlasovat o tom, aby bod 98 byl zařazen za bod 27 podle schváleného programu.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 100. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 169 poslanců 70 hlasovalo pro, 32 proti, návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh byl, aby byl zařazen nový bod "Informace ministra vnitra o demonstraci v Praze v sobotu 16. 5.", a to zařazen ve čtvrtek jako první bod odpoledne po polední přestávce.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 101. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 92 poslanců, proti 20, návrh byl přijat.

 

Nyní se slova ujme pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, páni ministři, dámy a pánové, dovolte také mně navrhnout změnu pořadí bodů. Vzhledem k tomu, že jsme odhlasovali, že zpráva vyšetřovací komise, zkráceně olomoucká kauza, bude zítra ráno jako první bod, domnívám se, že by bylo správné, aby také zpráva vyšetřovací komise Poldi Kladno, dosavadní bod 76, byla projednána v rámci tohoto posunu. Navrhuji tedy, abychom bod 76 zařadili zítra jako druhý bod, aby také tato zpráva mohla být včas projednána.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste další procedurální návrh, o němž nechám hlasovat ihned.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 102. Kdo podporuje návrh, aby bod 76 byl zařazen za stávající bod 78, a to jako druhý bod ve středu 20. 5. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 75 poslanců, proti 42, návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme rozhodli o všech procedurálních návrzích přednesených nyní a budeme se věnovat přerušenému bodu z pátku minulého týdne, kterým je

 

23.
Návrh poslankyně Hany Orgoníkové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 326/ - druhé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů za navrhovatele zaujala paní poslankyně Hana Orgoníková a také zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslanec Václav Krása. Budeme pokračovat v přerušené podrobné rozpravě, do které se přihlásil pan kolega Janeček.

Ano, s faktickou poznámkou nejprve paní kolegyně Orgoníková.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP