Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Šnajdauf) 

Závěrem tímto vyslovuji přání, aby Poslanecká sněmovna přijala komisí navrhované usnesení v plném znění.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu poslanci Šnajdaufovi. Oznamuji láskám vašim, že paní poslankyně Röschová má náhradní kartu č. 7, a uděluji slovo panu poslanci Kužílkovi.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, velmi stručně se podělím o jeden zážitek, který mě uvedl do toho již kdysi dávno, jak je to se vztahem reality a toho, co lidé o ní referují.

Asi v 9. třídě v rámci občanské výchovy, nebo jak se to tehdy jmenovalo, jsme navštívili nějaké soudní jednání jako třída a pro mne to byl jeden z přelomových zážitků, protože nejdříve v nějakém rozvodovém řízení nastoupila jedna strana a vylíčila realitu ve velmi barvitých, jasných, hrůzných barvách a ona v té věci byla tím andělem a druhá strana byla tím ďáblem. Já jsem si říkal jako naivní důvěřivé dítě: "Je to jasné, všechno nám tady hezky vypověděli. Ti druzí jsou jistě nějací hrozní zločinci." Pak odešla tato strana z jednací síně a přišla druhá strana a tatáž věc se opakovala, jenomže v opačném pojetí. Pak se ukázalo, že tito jsou ti andělé a ti druzí jsou ti naprostí ďáblové. Zase to vypadalo velmi důvěryhodně. Od té doby jsem pochopil, že tento žánr výpovědí dotčených stran je velmi náročnou věcí, pokud člověk z nich chce usoudit na realitu samu. Je potřeba přitom být velmi opatrný.

Žánr různých policejních zápisů, výpovědí, výslechů má v sobě jedno nebezpečí. Že kdyby člověk vážně vzal 80 % toho, co v nich je naznačováno, tak by v podstatě byla každá věc nejen celosvětovým, ale pravděpodobně vševesmírným spiknutím, kdy každému jednajícímu někdo někde odněkud bránil tomu, aby on udělal to, co by jinak určitě udělal a co by jinak určitě prokázal, ukázal a naznačil.

Myslím, že tento přístup k žánru se trochu vymstil této komisi. Trochu se obávám, že pan předseda si málo vzal k srdci povinnost, která vyplývá z charakteristiky žánru, to znamená být velmi velmi při zemi a různým náznakům, které se proplétají v těchto výpovědích, důvěřovat jenom do té míry, ve které skutečně můžeme stát nohama na zemi. Jsem skutečně velmi překvapen, že pan předseda zde veřejně hovořil o zcela chimérických úvahách, které se kauzy ani vlastně nedotýkaly a v záznamech komise - jsem členem této komise - jsou přímo těmi, kteří o nich vyprávějí, tj. panem Kolínským, uváděny jako cosi ze třetí ruky doslechnuto z nějakého úplně jiného případu, že prý někde někdo v jiném případě říkal, že prý snad někdo jiný říkal, že prý nějaký Langer... Jestli potom takováto věc je zde uváděna, jsem z toho skutečně zaskočen.

Doporučuji podobně jako předřečník, aby sněmovna vzala na vědomí základní zprávu, která se snaží trochu se držet nohama na zemi, a nakonec bych chtěl jenom upozornit, abychom se nemýlili. Za výroky zde takto přednesené je zodpovědnost před soudem. Pouze trestní odpovědnosti jsme vyviněni, takže nevím, jestli ti, kteří zde byli napadeni, podají žalobu na pana předsedu komise v rámci občansko-soudního řízení. Takovému řízení samozřejmě nestojí nic v cestě a poškození pověsti neoprávněné je samozřejmě u soudu souditelné a je vymahatelná nějaká oprava, náhrada apod.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Krampera. Má faktickou poznámku.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, vzhledem k pokračující diskusi, protože vystoupím ještě jednou na závěr, požádal bych o to, aby toto proběhlo jako neveřejné zasedání sněmovny. Aby mé druhé vystoupení proběhlo jako neveřejné.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nechám o tom hlasovat. Pan kolega Dostál se ujme slova.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane předsedo, asi budu muset přehlédnout jakési obvinění pana Krampery na stranu, které jsem poslancem, protože pan Krampera zde řekl, že poslanci ČSSD přihlíželi k činnosti, která se tam děla. Ano, asi jsme přihlíželi k prodeji semtexu, k prodeji zbraní, ke krádeži aut. Bez důkazů toto říci, je opravdu velice podivné. Leč nechme to. Pan Krampera, ať se vznáší ve své virtuální realitě. O to nejde.

Chtěl bych se vrátit k této zprávě. Nemůžeme vzít na vědomí zprávu, která si odporuje, dámy a pánové. Dovolte, abych vám přečetl na stránce 1 bod č. 2. "V daných časových možnostech nezjistila fakta, tedy komise, potvrzující vztah organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze." To se praví na str. 2. Kdežto na straně 4 se praví: "Závěrem lze konstatovat, že vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze dospěla k názoru, že došlo k prorůstání zločinu do některých součástí Policie ČR, Inspekce ministra vnitra ČR a BIS ČR." Tak došlo, nebo nedošlo?

Na stránce 2 se tvrdí, že se nezjistila fakta, že došlo, na stránce 4 se tvrdí, že došlo. Měl bych rád v této věci jasno, abych nevzal na vědomí úplný blábol.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, chtěl bych také, aby se jasně vyjádřilo, jestli ti, kteří byli obviněni, jestli skutečně měli vztah k organizovanému zločinu, a tedy jestli usnesení nemá být opraveno podle toho závěru komise. To by bylo velmi vhodné. Potom bych chtěl říci jednu věc, kterou myslím je třeba připomenout.

Na loňském podzimním zasedání Sředoevropské iniciativy byla v Terstu přijata Terstská charta těch evropských členských zemí Středoevropské iniciativy, která se týká právě organizovaného zločinu. Jsem připraven hlasovat pro usnesení, které předložila komise. Rád bych pro něj hlasoval v tom znění, jak zní závěr na stránce 4, jak tady upozornil pan kolega Dostál. Zároveň chci pro to hlasovat právě proto, že organizovaný zločin je tématem mezinárodních jednání a že je pravděpodobně potřeba, abychom dali i příštímu parlamentu dostatečnou oporu pro to, aby takováto komise pro prošetřování organizovaného zločinu byla v našem parlamentu zřízena. Jsme tomu nakonec povinováni právě proto, že jsme se k Terstské chartě připojili.

Tím bych chtěl reagovat i na nekompaktní vystoupení kolegy Kužílka, které jsem nepochopil v tom kontextu, který říkal. Buď jsem ho špatně poslouchal, nebo skutečně v něm byl určitý vnitřní rozpor, protože mně nebylo jasné jeho zlehčování organizovaného zločinu, který se právě vyznačuje tím, jakým způsobem do něj zapadají sdělovací prostředky, denunciace a další záležitosti. Myslím, že i když je tu jenom jeden signál o tom, že něco takového se tu děje, je potřeba šetření dokončit. Není naší vinou, že komise byla zřízena pozdě a že pravděpodobně nemohla v tom časovém úseku dospět k lepším výsledkům.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP