Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Koháček) 

Mám pochybnosti o tom, zdali je zde opravdu upřímný zájem záležitost vyšetřit a zdali nemá pozadí trochu jiné. Já netvrdím ve věcné části tak ani onak. To koneckonců mně jako poslanci nepřísluší a také jsem to několikrát z tohoto místa v různých souvislostech již řekl a nehodlám toto pravidlo ani dnes porušit.

Ale vzhledem k okolnostem, které jsem uvedl, a protože mám tyto obrovsky silné pochybnosti o tom, zdali tato žádost odboru vyšetřovatelů má vůbec smysl, když bylo možné pokračovat a normálně běžným způsobem by mohlo probíhat trestní řízení s občanem Kočárníkem po 20. červnu, je známo, že nekandiduje, tak si myslím, že právě nyní jsme se dostali k případu, kdy se potvrzuje smysl poslanecké imunity. Já díky pochybnostem, které jsem vám řekl, nemohu hlasovat pro to, abychom vydali poslance Kočárníka trestnímu stíhání.

Závěrem mi dovolte ještě jednu poznámku, kterou zřejmě opomenula kolegyně Röschová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru. Protože včera jsme zde diskutovali dvě záležitosti, chtěl bych podotknout, že žádost policie nebo žádost útvaru vyšetřování se týká výhradně a jenom kauzy Česká spořitelna. To je vše, já vám děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Koháčkovi, slovo má pan poslanec Matulka, připraví se pan poslanec Langer.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, jsem docela rád, že pan kolega Koháček vystupoval přede mnou, poněvadž na něj nejprve volně navážu a upozorním na skutečnost, kterou všichni víme, ale čas od času na ni zapomínáme, a to je, jaký má důsledek situace, kdy sněmovna nevysloví souhlas s trestním stíháním poslance. Takové trestní stíhání je pak navždy vyloučeno za ten skutek.

Kdyby si orgány činné v trestním řízení skutečně počkaly s požadavkem adresovaným sněmovně až na dobu po volbách, byla by situace zcela jiná než dnes, kdy to projednáváme, a nevyslovíme-li souhlas, pak je navždy vyloučeno trestní stíhání poslance Kočárníka, který se dopustil určitého jednání v době, kdy ještě vůbec poslancem nebyl. Čili s poslaneckou imunitou to má málo společného.

Koneckonců tento argument zazněl i při jednání mandátového a imunitního výboru, byl také přítomnými členy mandátového a imunitního výboru náležitě zhodnocen a s ohledem na jejich stranickou příslušnost zohledněn při hlasování.

Já se domnívám, že nemá cenu rozebírat věcnou stránku této záležitosti, protože jednak ji mandátový a imunitní výbor docela projednal, pan poslanec Kočárník se vyjádřil a navíc sněmovna tuto záležitost projednávala včera dost podrobně.

Nepřísluší nám asi hodnotit věcnou stránku věci a vyvozovat z ní právní závěry. To je skutečně věcí orgánů jiných, v daném případě orgánů činných v trestním řízení, stejně jako zhodnocení, jestli čin pana bývalého ministra financí Kočárníka byl společensky škodlivý nebo společensky prospěšný a do jaké míry. To nám nepřísluší. Ale přísluší nám hodnotit, zda skutečně chceme navodit stav, kdy vůbec trestní stíhání chceme nebo nechceme navždy vyloučit v této souvislosti.

Já jsem názoru, že bychom tento stav přivodit neměli, a proto navrhuji, aby se Poslanecká sněmovna usnesla takto:

"Poslanecká sněmovna podle článku 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Ivana Kočárníka, narozeného 29. 11. 1944, pro skutek spočívající v tom, že dne 22. 12. 1995 Ivan Kočárník podepsal listinu o poskytnutí záruky, v níž jmenovaný za Ministerstvo financí České republiky neodvolatelně prohlašuje, že České spořitelně, a. s., budou uhrazeny ztráty, které jí vzniknou z pohledávek za AB bankou, a. s., tak jak jsou uvedeny v přehledu těchto pohledávek, a to až do celkové výše 4,1 miliardy Kč. Záruka byla poskytnuta do konce roku 1998, aniž by došlo ke schválení vládou České republiky. Ivan Kočárník tak dne 22. 12. 1995 ve funkci ministra financí České republiky v úmyslu opatřit jinému neoprávněný prospěch, tedy příznivé hodnocení auditu České spořitelny, a. s., vykonával svou pravomoc způsobem odporujícím zákonu a tímto jednáním opatřil jinému značný prospěch."

To je můj návrh na usnesení. Pane předsedající, dávám vám ho k dispozici písemně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Langer, a připraví se ještě pan poslanec Benda.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane premiére, členové vlády, pane předsedo, kolegyně a kolegové, myslím, že máme jedinečnou příležitost na dvou případech, které jakoby společně nebo alespoň v jednom čase projednáváme, se společně zamyslet nad smyslem poslanecké imunity a položit si např. v případě bodu, který projednáváme nyní, otázku, zda tato kauza je kauzou politickou, nebo kauzou trestněprávní, chceme-li kriminální. A současně si položit otázku, na jaké z těchto dvou případů se má vztahovat poslanecká imunita a institut principu poslanecké imunity a na který ne.

Myslím, že bychom se měli pokusit nepodlehnout lákání blížícího se termínu předčasných parlamentních voleb a zkusit se s touto věcí vyrovnat velmi věcně, protože existuje několik otázek, které by měly být zodpovězeny, nebo přinejmenším alespoň položeny, protože jsem přesvědčen, že mnohým z nás usnadní ono rozhodování, zda tento případ, tato kauza kolegy Kočárníka je případem kriminálním, nebo politickým. Zda je to případ, na který by se měla vztahovat imunita, nebo ne.

Měli bychom si položit otázku, kdo byl poškozen jednáním kolegy Kočárníka. Byly to miliony vkladatelů, kterým hrozila v případě liknavosti ztráta jejich vkladů a úspor? Byly to stovky a možná tisíce měst a obcí, které v té době měly své účty vedeny u České spořitelny? Nebo to byl stát, který měl a stále ještě má v České spořitelně významný podíl, a tudíž by liknavostí mohl o tento podíl, o svůj majetek přijít?

Měli bychom si stejně tak položit otázku, čeho se kolega Kočárník dopustil. Tím, že zachránil svým postupem úspory milionů vkladatelů, dopustil se toho, že zabránil zásadnímu otřesu komunální sféry, dopustil se toho, že zabránil znehodnocení majetku státu. A já si kladu otázku, jestli to jsou věci, kvůli kterým by měl být trestně stíhán nebo trestán. A připustil-li bych vůbec logiku vyšetřovatele a zapomněl na důležitou skutečnost, že zde absolutně chybějí jakékoli výhody obohacení...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, ale dovoluji si poněkud utišit toto shromáždění a prosím kolegy, kteří stojí a diskutují, aby nás opustili a nerušili nás.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Langer: A připustím-li, že se Ivan Kočárník dopustil trestného činu, pak podle téže logiky se ptám, proč je stíhán kolega Kočárník.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP