Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Bratinka) 

Jediný rozdíl je v tom, že usnesení výboru pro obranu a bezpečnost obsahuje výraz "po 20. červnu", usnesení zahraničního výboru obsahuje výraz "po červnu 1998" v bodě 1 A. Domnívám se, že v tomto smyslu je usnesení výboru pro obranu a bezpečnost přesnější, a myslím, že nepřekročím své pravomoci zpravodaje, když vyzvu sněmovnu, aby přijala usnesení v tom znění, v jakém je přijal výbor pro obranu a bezpečnost.

Chci jen upozornit sněmovnu, že podle našeho názoru - možná je zbytečné na to sněmovnu upozorňovat - je třeba hlasovat o navrhovaném usnesení dvojím způsobem. Všechny části kromě části tři, která se týká tranzitu vojsk, mohou být schváleny nadpoloviční většinou přítomných poslanců, avšak ke schválení té části, kde se vyjadřuje souhlas s tranzitem vojsk členských států NATO, tj. bod 3, je třeba nadpoloviční většiny všech poslanců.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bratinkovi a otevírám rozpravu, nejdříve její všeobecnou část. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Uděluji slovo panu poslanci Štraitovi.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, čas plyne velmi rychle, a tak se zapomíná, že situace na Balkáně, resp. v zemích bývalé Jugoslávie, se nepříznivě vyvíjí již od roku 1991. Ještě v červnu 1991 Evropská unie usilovala o Jugoslávii jako jednotný stát a celý svět sledoval snahy tehdejšího Německa o odtržení Slovinska a Chorvatska. Není žádným tajemstvím, že obě země vyhlásily na německý popud 25. června 1991 samostatnost a jako první akt Německo přezbrojilo tamější armádu z výzbroje bývalé NDR.

Měl jsem možnost v Bosně a Hercegovině a v sousední Jugoslávii několikrát pobývat a vidět také vojáky SFOR a IFOR při práci. Odvádějí práci na profesionální úrovni. Je třeba se však zbavit dojmu, že Srbové jsou ti špatní a ostatní, Chorvati, Muslimové, Slovinci, Makedonci atd. dobří. Černobíle nelze v bývalé Jugoslávii uvažovat.

Stejně tak není možné vojensky udržovat pořádek v bývalé Jugoslávii navěky, jako třeba - to už je několik desítek let - na Kypru. Mám námitky proti tomu, aby vojenské jednotky SFOR byly používány při policejní práci, což se děje. Musí se striktně držet mandátu. Ten je dán daytonskou dohodou, např. oddělení jednotek jednotlivých stran konfliktu, soustředění těžkých zbraní a jejich hlídání do určených míst, demobilizace atd.

V Bosně a Hercegovině, jak znám současný stav, jde o širší formu pomoci - autorita politických a ústavních institucí, návrat uprchlíků, humanitární pomoc, infrastruktura, obnova hospodářství atd. To nemůže navždycky kontingent SFOR nebo IFOR, i kdyby byl sebevětší, dělat.

Osobně držím lidem v Bosně a Hercegovině palce, aby se země politicky a ekonomicky zkonsolidovala co nejrychleji. Nevěřím, že se to tak stane pod kulomety a tanky. Proto nebudu hlasovat pro další přítomnost vojáků. V této době, po sedmi letech tamního vývoje, jsem spíše pro ekonomickou spolupráci s touto novou mladou zemí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Štraitovi a ptám se, zda se dále někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou, do které nemám žádnou přihlášku. Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou přihlášku z pléna, podrobnou rozpravu končím.

Nyní se ptám navrhovatele a zpravodaje, zda si přejí přednést závěrečné slovo. Zdá se, že tomu tak není, a proto prosím pana zpravodaje, aby nás postupně seznámil s jednotlivými návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Paní předsedající, vzhledem k tomu, že tuto problematiku projednávaly dva výbory Poslanecké sněmovny, které přijaly v podstatě totožné usnesení - s jedním drobným datumovým detailem - domnívám se, že je možné hlasovat jako o základním usnesení o usnesení garančního výboru, tedy výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, jak tedy přesně budeme hlasovat? Budeme hlasovat pravděpodobně po jednotlivých bodech.

 

Poslanec Petr Nečas: Domnívám se, že je možné hlasovat o usnesení jako celku, protože totožné usnesení už tato sněmovna jednou přijala. Pokud nepadne kategorický požadavek od některého z kolegů nebo kolegyň, abychom hlasovali po částech, domnívám se, že z hlediska jednacího řádu nic nebrání tomu, abychom hlasovali o usnesení jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, opravte mě, nemám-li pravdu. Domnívám se, že o bodu 3 musíme hlasovat jiným kvorem než o ostatních částech usnesení.

 

Poslanec Petr Nečas: Ano, je to tak, omlouvám se, že jsem na to neupozornil. Jde o schvalování přítomnosti cizích vojsk na našem území. Děkuji za upozornění. Navrhuji, abychom o bodu 1 a 2 hlasovali současně a potom odděleně o bodu 3.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud nejsou námitky, jsem přesvědčena o tom, že je možné tímto způsobem hlasovat. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Budeme nejprve hlasovat společně o bodu 1 a 2, o kterých se hlasuje prostou většinou.

 

Já v tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 133 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 133 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 174 pro vyslovilo 135, proti 35.

 

Poslanec Petr Nečas: Nyní můžeme hlasovat o bodu 3, který musí být schválen nadpoloviční většinou všech poslanců v souvislosti s ústavou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já bych prosila o změnu kvora na hlasovacím zařízení. Děkuji, stalo se tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 134, ve kterém rozhodneme o bodu 3. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 134 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 177 vyslovilo 139 a 36 bylo proti.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. Děkuji navrhovateli i zpravodaji.

 

Uděluji slovo panu poslanci Recmanovi, který se hlásí pravděpodobně s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, sděluji pro stenozáznam, že v hlasování pořadové číslo 132 jsem hlasoval pro, přestože je uvedeno, že jsem nehlasoval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přecházíme k bloku třetích čtení návrhů zákonů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP