Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Buzková) 

Dalším bodem je

 

31.
Vládní návrh zákona o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 381/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali ministr vnitra pan Cyril Svoboda a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jaroslav Bašta.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 381/3.

Žádám pana zpravodaje Jaroslava Baštu, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí.

Vzhledem k tomu, že se do této rozpravy nehlásí nikdo, rozpravu končím. Ptám se pana navrhovatele i pana zpravodaje, zda si přejí přednést závěrečná slova. Tentýž dotaz vznáším na zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Grégra.

Udílím slovo panu ministru vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená Poslanecká sněmovno, já doporučuji nebo vyslovím souhlas téměř se všemi pozměňovacími návrhy.

Chci se dotknout jen jednoho jediného, a to je zakotvení Národního bezpečnostního úřadu, protože návrh, který tu zazněl, byl, aby tento Národní bezpečnostní úřad byl zakotven přímo pod předsedou vlády tím, že by předseda vlády byl přímo nadřízen řediteli tohoto Národního bezpečnostního úřadu.

Já jen dávám znovu k úvaze, aby se toto znovu přehodnotilo, zda by tam neměla být vazba na ministra vnitra, a to z důvodů čistě praktických. Totiž protože tento úřad je potřeba nejen vybudovat, ale je potřeba tento úřad zabezpečit rozpočtově, vytvořit ho i z hlediska lidského potenciálu, a z tohoto důvodu prosím, abyste znovu tuto věc zvážili.

Poslední mé přání je, aby účinnost tohoto zákona byla co nejdříve. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi vnitra za závěrečné slovo. Pokud se nechce nikdo ze zpravodajů vyjádřit v závěrečném slově, prosím pana zpravodaje Baštu, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim spolu s panem ministrem vyjádřil.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Paní předsedající, dámy a pánové, postup našeho hlasování i na základě toho, co sdělil v posledním slově pan ministr, by měl být následující:

Nejprve bychom měli netradičně začít pozměňovacím návrhem pod písm. ch), tj. pozměňovací návrh přednesený poslancem Petrem Nečasem, který se týká zakotvení tohoto úřadu.

Poté by teprve následoval komplexní pozměňovací návrh výboru pro obranu a bezpečnost označený jako písm. a) a dále bychom pokračovali po bodech o pozměňovacích návrzích výboru hospodářského, které jsou uvedeny pod písm. b), a pak by následovaly jednotlivé poslanecké návrhy.

Takže pokud mohu doporučit, začínáme pozměňovacím návrhem předneseným poslancem Petrem Nečasem. Je to pozměňovací návrh k § 7 odst. 2 a nový odst. § 7 odst. 3.

Pro jistotu ho přečtu. Je to: "Ředitele úřadu jmenuje po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věci bezpečnosti vláda. Vláda ho též odvolává. "

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, všichni poslanci mají před sebou písemnou verzi pozměňovacích návrhů, takže já myslím, že není třeba je číst.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Domníval jsem se, že právě poté, co zaznělo v závěrečném slově pana ministra, by bylo dobré, abychom věděli, o čem hlasujeme. Poprosil bych, kdybychom o tomto návrhu mohli hlasovat.

Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem přesvědčena o tom, že postup při hlasování, tak jak byl přednesen panem zpravodajem, je zcela správný a můžeme se jím při hlasování řídit.

Takže budeme hlasovat podle toho, jak navrhl pan poslanec Bašta.

Na žádost z pléna vás opět všechny odhlašuji a prosím o novou registraci. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Nečase, který je uveden pod písm. ch).

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Doporučuji hlasování o obou odstavcích zároveň.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. O tomto návrhu tedy rozhodneme v hlasování pořadové číslo 135, které zahajuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 135 tento návrh byl přijat, když z přítomných 177 se pro vyslovilo 160 a 2 byli proti.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji. Nyní bychom hlasovali o komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro obranu a bezpečnost, který máte pod písm. a).

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan ministr Svoboda si přeje?

Pan poslanec Bašta řekl, že hlasujeme o obou návrzích najednou a nebylo to zpochybněno ani navrhovatelem, ani kterýmkoli poslancem.

Hlasujeme tedy o komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro obranu a bezpečnost. Je tomu tak, pane poslanče?

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Ano. Zpravodaj doporučuje, ministr doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 136 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 136 tento návrh byl přijat, když pro něj z přítomných 180 se pro vyslovilo 145 a 23 bylo proti.

 

Pane zpravodaji, můžete pokračovat.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji. Nyní bychom přikročili k řadě pozměňovacích návrhů, které podal hospodářský výbor. Budeme hlasovat po jednotlivých částech. Je to str. 46, pozměňovací návrh pod písm. b). Budeme hlasovat o odst. 1 písm. b). U většiny z nich jde o legislativně technické změny. Většinou je legislativa parlamentu nedoporučila.

Takže odst. 1 - zpravodaj nedoporučuje, pan ministr také nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 137 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 137 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 180 pro vyslovilo 31, proti 101.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Přejdeme k odst. 2, který je, podle mého názoru, poté co jsme přijali komplexní pozměňovací návrh výboru pro obranu a bezpečnost, nehlasovatelný, protože má totožné znění.

Takže můžeme přejít k odst. 3, kde je slovo "stanoví". Zpravodaj nedoporučuje, pan ministr doporučuje. Jde o slovo "stanoví".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové č. 138 a ptám se...

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Jen abych vysvětlil problém...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prohlašuji toto hlasování za zmatečné, ale pane zpravodaji, prosím vás napříště, abyste do zahájeného hlasování už dále nehovořil.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Promiňte. Hlasujeme o tom, zda tam bude slovo "vydá", nebo "stanoví". Legislativa se domnívá, že slovo "vydá" je přesnější.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP