Středa 20. května 1998

 

(pokračuje Kulka) 

A konečně si z tohoto místa dovolím zneužít zpravodajského vystoupení a chci poděkovat všem, kteří mi blahopřáli k narozeninám. Velmi si toho cením a podotýkám, že při hlasování budou mít možnost své blahopřání ještě rozšířit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kulkovi za zpravodajskou zprávu. V tuto chvíli prosím paní zpravodajku Bartoškovou, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila spolu s panem ministrem.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, navrhuji následující hlasovací proceduru: Za základ při hlasování vzít usnesení ústavně právního výboru, které je vlastně kromě bodu B3 zcela totožné s usnesením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, v rámci usnesení ústavně právního výboru se vypořádat s pozměňovacími a alternativními návrhy poslaneckými, dále potom se vypořádat se zbylými návrhy, které jsou v usnesení výboru pro veřejnou správu a poté hlasovat o zbylých návrzích poslaneckých. Takže to je mé doporučení, pokud se týká hlasování o předloženém návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že tento návrh je plně akceptovatelný a nejsou-li z pléna výhrady, budeme se jím řídit. Takže, paní zpravodajko, prosím vás, abyste přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Nejdříve budeme hlasovat o bodu usnesení ústavně právního výboru pod značkou A1 a doporučovala bych, abychom to spojili s bodem A2. Oba návrhy se týkají jednodenních voleb a jsou totožné s bodem B1 a B2 usnesení výboru pro veřejnou správu.

Pokud se týká těchto dvou bodů, to znamená A1 a A2, stanovisko navrhovatelky je, že doporučuje, a stanovisko pana ministra - také doporučuje. Pan ministr A1 a A2 také doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o novou registraci, protože jsem vás na žádost z pléna všechny odhlásila.

 

Stanoviska jsou obě souhlasná, takže zahajuji hlasování pořadové číslo 189 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 189 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 150 pro vyslovilo 130 a 2 byli proti.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dále přistoupíme k hlasování o bodu A3, což je pozměňovací návrh ústavně právního výboru, který se týká především stylistické úpravy, ale k němu je ještě pozměňovací návrh pana poslance Franka uvedený pod ustanovením C2 a dále pozměňovací návrh podmíněný pana poslance Exnera. Oba dva pozměňovací návrhy se týkají voleb cizích státních občanů.

Nejdříve bychom se vypořádali s pozměňovacím návrhem pana poslance Franka uvedeným pod bodem C2, který chce volby cizích státních občanů vyloučit. To znamená C2 a je to pozměňovací návrh k A3.

Stanovisko navrhovatelky je záporné, stanovisko pana ministra je také záporné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 190 a ptám se, kdo je pro tento návrh pana poslance Franka. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 190 se z přítomných 158 pro vyslovilo 83 a 69 bylo proti. Tento návrh byl přijat.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Pokud tedy byl přijat pozměňovací návrh uvedený pod bodem C2, je nehlasovatelný pozměňovací návrh pana poslance Exnera uvedený bod bodem E1.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O čem budeme tedy dále hlasovat, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dále budeme hlasovat o dalších bodech usnesení ústavně právního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže chápu to dobře, že bod A3 je také nehlasovatelný po přijetí tohoto pozměňovacího návrhu?

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Ano. Dalším bodem je bod uvedený pod číslem A4. A nyní bych doporučovala spojit bod A4, A5, A6 a A7 usnesení ústavně právního výboru, neboť se jedná o organizačně technické neproblémové záležitosti.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že nikdo neprotestuje, můžeme tak učinit. Pravděpodobně protestuje pan ministr Svoboda.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Pan ministr doporučuje hlasovat o každém z těchto bodů zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím si, že vzhledem k tomu, že každý z těchto bodů má vlastní číslo, tak pokud jsou námitky, budeme hlasovat o každém bodu zvlášť.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dobře. Hlasujeme nyní o bodu A4. Stanovisko zpravodajky je doporučující, stanovisko pana ministra - nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 191 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 191 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 157 vyslovilo 113 a 25 bylo proti.

 

Promiňte, paní zpravodajko, vidím přihlášku pana poslance Bendy, který má pravděpodobně nějakou procedurální připomínku.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom drobnost k paní zpravodajce. Bylo řečeno, že bod A3 nebudeme hlasovat, protože byla vypuštěna poslední věta. Myslím, že musíme hlasovat, protože tam došlo i k jiné změně v původním textu proti vládnímu návrhu. Vypuštění poslední věty, které navrhl pan poslanec Frank, které prošlo, je v pořádku, ale musíme hlasovat i o A3.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Ano, pan poslanec Benda má pravdu, omlouvám se, protože usnesení ústavně právního výboru ke změně bodu A3 se týká stylistické úpravy, vyjasnění, zatímco pozměňovací návrh pana poslance Franka vypustit pouze poslední větu a návrh ústavně právního výboru se týkal stylistické úpravy v předchozí větě.

Takže budeme hlasovat ještě o bodu A3 usnesení ústavně právního výboru. Stanovisko zpravodajky je: "doporučuji", stanovisko pana ministra je rovněž doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže A3 bez poslední věty.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 192 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 192 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 159 pro vyslovilo 139 a 1 byl proti.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dále budeme hlasovat o části usnesení ústavně právního výboru uvedené pod bodem A5. Stanovisko zpravodajky je: "doporučuji", stanovisko pana ministra je taktéž doporučující.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP