Středa 20. května 1998

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 193 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 193 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 159 vyslovilo 114 a 18 bylo proti.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dále přistoupíme k bodu A6 v návrhu ústavně právního výboru. Stanovisko zpravodajky je doporučující, stanovisko pana ministra je také doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji... (Námitky ze sálu.) Omlouvám se, nechám doběhnout zahájené hlasování, které považuji za zmatečné. Omlouvám se panu poslanci Prokopovi, kterého jsem neviděla s jeho přihláškou. Zaznamenala jsem přihlášku pana poslance Exnera. Takže udílím slovo k procedurální připomínce panu poslanci Prokopovi, poté pan poslanec Exner.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, paní předsedající. Domnívám se, že bod A6, tak jak je, je nehlasovatelný, protože se tam hovoří o občanech jiných států, které jsme vyškrtli nebo lépe řečeno sněmovna rozhodla, že tam nebudou. V tomto znění podle mého názoru, pro mě bohužel, ale fakticky nelze o tom hlasovat. (Námitky ze sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Chtěl jsem říci prakticky totéž. V poznámce u návrhu pana poslance Franka, který jsme schválili, se tohoto bodu týká to, že by se do něj mělo promítnout to, co jsme odhlasovali v tomto bodě. V tom případě se ovšem celý bod dostává skutečně do úplně jiné polohy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím paní zpravodajku, aby navrhla, jak budeme nyní hlasovat.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Pokud se týká bodu A6, je pravda, že tam je také ustanovení týkající se účasti cizích státních občanů ve volebních komisích. Pan poslanec Frank pod písmenem C2 svých pozměňovacích návrhů vlastně uvádí, že pokud bude přijat tento jeho návrh, to znamená, že budou vypuštěny volby cizích státních občanů, je potom nutné upravit příslušné paragrafy v oddíle třetím, to znamená § 10 odst. 1, v oddíle čtvrtém § 12 odst. 2, § 31 odst. 2 a § 35 odst. 3. Takže by vlastně v rámci legislativně technických úprav mohly být upraveny příslušné paragrafy a hlasovali bychom nyní o pozměňovacím návrhu pana poslance Franka uvedeném pod C2. (Hluk v sále, námitky.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Předseda klubu KSČM má slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Myslím, že jsme se zbytečně zamotali. Jedna věc byla odhlasována a potom, ne že by to bylo nehlasovatelné - já chápu to, co říkal kolega Prokop - ale ono je to hlasovatelné, bohužel to ale nemá žádnou logiku, protože to odporuje tomu, co je textem odhlasovaného návrhu. Pravděpodobně hlasovat můžeme, ale hlasovali bychom proti logice přijatého textu zákona. Je potřeba to nepřijmout. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já s vámi nesouhlasím. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že tento bod 6 je v rozporu s přijatým pozměňovacím návrhem, je de facto nehlasovatelný. Dám slovo ještě panu poslanci Prokopovi. Vzhledem k tomu, že o této záležitosti jsou ve sněmovně pochybnosti, dám potom rozhodnout hlasováním o tom výkladu, že bod 6 je nehlasovatelný. Pan poslanec Prokop má slovo.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, račte si přečíst, co jsme odhlasovali v bodě C2 návrhu pana poslance Franka. Tam je doslova toto, a to jsme podle mého názoru bohužel odhlasovali: v § 6 odst. 1 poslední větu vypustit; a dále se říká: upravit příslušné paragrafy, v oddíle třetím § 10 odst. 1, v oddíle čtvrtém § 12 odst. 2, to je ten, o kterém nyní hovoříme, a dále pak v § 31 odst. 2 a v § 32 odst. 3. Myslím, že není o čem...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli žádám vaši pozornost, protože jsme se dostali do poněkud procedurálně obtížné situace. Osobně jsem přesvědčena, že o bodu 6 hlasovat nelze, protože není možné udělat v průběhu hlasování ve třetím čtení takovou legislativně technickou úpravu, která by byla pouze legislativně technickou úpravou a přitom dostala toto ustanovení do souladu s přijatým pozměňovacím návrhem. Toto je mé přesvědčení a já požádám sněmovnu, aby hlasováním rozhodla, zda souhlasí s tímto názorem, že bod 6 písmene A v tuto chvíli není hlasovatelný. Nemám jinou možnost, než požádat sněmovnu, aby o tom rozhodla v hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 195 a ptám se, kdo souhlasí s tímto názorem. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 195 se z přítomných 159 pro vyslovilo 117, proti 9. Sněmovna vyslovila souhlas s tímto názorem a vyslovili jsme se tedy k tomu, že o bodu 6 uvedeném pod písmenem A nelze hlasovat.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Vypořádali jsme se tedy s předchozími body a nyní přistoupíme k bodu A7. Stanovisko zpravodajky je doporučující, stanovisko pana ministra je také doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 196 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 196 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 160 vyslovilo 138 a nikdo nebyl proti.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Nyní nás čeká bod A8. Týká se § 25 zákona, to znamená počtu podpisů voličů pod petiční listiny kandidujících nezávislých kandidátů a sdružení nezávislých kandidátů. V tomto paragrafu existují tři alternativní návrhy. Jednak návrh ústavně právního výboru uvedený pod bodem A8 plus tedy uvedený pod bodem A19, dále potom existuje návrh výboru pro veřejnou správu uvedený pod bodem B4, který je téměř totožný s návrhem ústavně právního výboru, jen má trochu horší stylistickou formulaci. Potom je tady ještě třetí návrh uvedený pod bodem C4 a to je návrh pana poslance Franka, který navrhl ještě nižší počet podpisů pod petiční listiny.

Navrhuji, aby sněmovna rozhodla hlasováním, který alternativní návrh bude hlasován dříve, to znamená buď návrh ústavně právního výboru, pod to bych připojila i návrh výboru pro veřejnou správu, protože věcně jsou tyto návrhy stejné, anebo návrh pana poslance Franka uvedený pod bodem C4.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP