Čtvrtek 21. května 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

21. května 1998 v 9.01 hodin

 

Přítomno: 192 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.01 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji dnešní schůzi, rád bych přivítal i členy vlády, ale učiním tak dodatečně. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Jako první mně to oznámil pan kolega Jiří Novák, který má náhradní kartu číslo 10.

Dále bych si vám dovolil sdělit omluvy z dnešního jednání. Z poslanců jsou to kolegové Kalus, Zaorálek a Melčák a z členů vlády paní ministryně Roithová, pan ministr Šedivý, pan ministr Stropnický a pan ministr Svoboda.

Dnes ráno v 8.30 zasedalo politické grémium sněmovny - porada předsedy s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů. Výsledek tohoto jednání vám sdělím zhruba mezi 10. a 11. hodinou, mezi jednotlivými body, a nabídnu vám potom procedurální návrh. Doufám, že do té doby zástupci poslaneckých klubů seznámí své poslance se závěry jednání politického grémia.

Prvním bodem dnešního jednání je bod

 

34.
Návrh poslance Oldřicha Kužílka na vydání zákona o svobodě informací
a o změně a doplnění zákona České národní rady č. 368/1992 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady
č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 377/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu a prosím, aby místo u stolku zpravodaje zaujal zástupce navrhovatelů pan poslanec Oldřich Kužílek a zpravodaj ústavně právního výboru pan poslanec Dalibor Matulka.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 377/6. Žádám zpravodaje pana poslance Matulku, aby se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám.

Ještě předtím sděluji, že paní kolegyně Röschová má náhradní kartu číslo 12. Do rozpravy nemám žádnou přihlášku. (Vyjasňování jednacího řádu mezi předsedajícím a zpravodajem). Jako první se ujme slova pan kolega Kužílek, připraví se pan kolega Škromach.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, promiňte malé vyjasňování některých ustanovení jednacího řádu. Nechci nějak zdržovat, jenom si myslím, že sněmovna učinila směrem k Evropské unii a evropským strukturám jeden krok, přijetí zákona o utajovaných skutečnostech, a pak tedy musí učinit druhý krok přijetím zákona o svobodě informací, neboť kráčet lze pouze dvěma nohama.

Dovolil bych si upozornit, pokud máte před sebou tisk 377/6, na některé pozměňovací návrhy. Rozdělil bych je zhruba na ty, které jsou zcela nadbytečné, tzn. nemění naprosto obsah věci, na ty, které by mohly být rušivé, a na ty, které jsou potřebné. Mezi takové rušivé se domnívám, že patří například návrh pod písmenem B3, protože vychází ze zcela chybné domněnky, že k tomu, aby na internetu byla vystavena nějaká informace, je třeba mít nějaké technické zařízení. Každý, kdo zná internet, ví, že k tomu není třeba mít nějaké technické zařízení, a přesto je možné vystavit informaci na internetu.

To je k návrhům pod písmenem B. Velmi doporučuji, aby se pro počítání poplatků použil obecný pojem dvojnásobku obvyklé ceny, který je pod písmenem B8. Myslím si, že ne zcela nutný pod písmenem C z hospodářského výboru je návrh pod číslem 1, který směřuje proti kverulantským žádostem. Domnívám se, že v celku zákona už působí nadbytečně.

Velmi bych prosil o podporu návrhu kolegy Prokopa, který vyjasňuje možnost nebo záruky žadatele, že s jeho žádostí nebude pouze zameteno pod práh.

Stejný obsah navrhuje i kolega Jičínský - určitě o tom povedeme debatu. Po analýze s legislativním odborem se domnívám, že oba návrhy mají stejný obsah, pouze návrh kolegy Prokopa více legislativně jazykově odpovídá stylu tohoto zákona.

Nakonec se domnívám, že poslední návrh, který vznesl kolega Jičínský pod F5, je trochu nebezpečný, protože by mohl způsobit určitý průlom do právního řádu. Obávám se toho, a nechci, aby v tomto zákoně došlo k takovým nevyjasněným zákrokům, už proto, že by na to senát musel nějakým způsobem reagovat.

To jsou stručná připomenutí, potom budu říkat k jednotlivým pozměňovacím návrhům ještě své stanovisko. Děkuji a dávám tento návrh do vašich rukou.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní hovoří pan kolega Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych provést určitou změnu, protože mé pozměňovací návrhy, které jsou k části E pozměňovacích návrhů, jsou de facto obsaženy také v tisku 338, který budeme projednávat jako bod 39, čili dovolil bych si navrhnout vypuštění celé části E, samozřejmě s vaším souhlasem.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Dále se do rozpravy hlásí pan kolega Matulka.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP