Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Bursík) 

Na úrovni Evropské unie se debatuje o reálném termínu 2003. Tady v Poslanecké sněmovně v tuto chvíli leží návrh novely zákona o odpadech, jak známo, který již nebude projednán a ve kterém my jako předkladatelé navrhujeme posun termínu. Nabízíme termín 2005.

Protože nehrozí nebezpečí z prodlení a jedná se o posunutí termínu z 2001, rád bych požádal, abyste tuto úpravu nechali teprve na projednání novely zákona o odpadech, protože si myslím, že pro Poslaneckou sněmovnu je výrazně jednodušší termín zkrátit a jaksi zostřit parametry zákona, než teď schválit odložení až do roku 2008 a poté se k tomu vracet a v kontextu úpravy zemí Evropské unie termín zase zkracovat.

Doporučoval bych v tuto chvíli návrh - byť má své racionální opodstatnění, ale jde podle mého názoru příliš daleko - odmítnout s tím vědomím, že sněmovna bude mít příležitost vyjádřit se k termínu 2001 při projednávání novely zákona o odpadech.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ptám se, kdo se dále hlásí do znovu otevřené rozpravy? Pan kolega Zvěřina.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem velmi nerad, že tady v tuto chvíli není paní ministryně zdravotnictví, protože tato novela nesouvisí přímo s projednávaným zákonem, a je vždycky tak trochu neštěstí, když se novelizují další zákony v předloze. Nicméně problém přeregistrací léků, a to několika set položek léků, tady je a není řešitelný jiným způsobem, než že se to pro tuto kategorii obalů prostě posune.

Myslím, že neuděláme žádné legislativní prohřešení, když tento návrh schválíme.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan kolega Ullmann se ujme slova.

 

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, připojuji se k názoru svého předřečníka. Chtěl bych ale doplnit ještě jednu vážnou chybu toho, co nám tady pan ministr vlastně navrhuje.

Když přijmeme tuto extrémně tvrdou lhůtu, kterou se snažíme tímto pozměňovacím návrhem posunout do rozumnější polohy, musíme pamatovat také na to, že příslušné subjekty se musí připravovat na tuto věc, že jim to chvíli trvá, stojí to náklady. Myslím, že by nám vůbec nepoděkovaly, kdybychom posléze tu lhůtu prodloužili, a plným právem by nám řekly "tak nám vraťte to, co jste nám vlastně vnutili".

Chápu sice obavy pana ministra, ale to, co požaduje, je nelogické a prosil bych, abychom setrvali na pozměňovacím návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále se přihlásil do rozpravy pan ministr Bursík. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Dámy a pánové, pan poslanec Ullmann se mýlí. Termín 2001 je termín stávajícího platného zákona o odpadech. Tady není debata o tom, zdali budou mít podniky farmaceutického průmyslu informaci o tom, že se musí připravit na tvrdý termín 2001, a poté se bude termín odkládat novelou zákona o odpadech v příštím volebním období. Tak ten problém nestojí. Prostě toto je platný zákon a v tuto chvíli Česká republika má - přiznávám - velmi tvrdou normu nebo úpravu, která se týká dovozu a výroby obalů z PVC, rok 2001. Zákon platí a farmaceutický průmysl v této chvíli nemůže nic jiného, než s tím termínem počítat.

Otázkou je, zdali přistoupit k posunutí tohoto termínu, což principiálně neodmítám, ale o kolik roků? Návrh pana poslance posouvá termín z roku 2001 na rok 2008. Já říkám, že Evropská unie zvažuje termín 2003 a že tady bude prostor pro posouzení, protože nehrozí nebezpečí z prodlení, jelikož mluvíme o termínech příštího tisíciletí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Špidla.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, problém termínu 2001 nebo 2008 je problém, který je zajímavý a do určité míry systémový, ale je to problém, na který se dá dívat taky trochu z jiného pohledu. Je nutné si uvědomit, že objem obalů z PVC, který se týká léčiv a léčivých přípravků, je velmi malý. Je nutné si uvědomit, že velké farmaceutické firmy dodávají bohužel už takřka většinu našeho sortimentu léčiv, adjustují své výrobky podle převažující podoby trhu. Jestliže se Česká republika vytrhne z obecného principu, který platí v Evropské unii, není pravděpodobné, že farmaceutické firmy se přizpůsobí. Je pravděpodobné, že farmaceutické firmy některé výrobky z našeho trhu stáhnou.

Nevím, jestli je to žádoucí jev. Podle mého názoru termín, který uvedl pan ministr Bursík - rok 2003, je termín, který skutečně v debatě Evropské unie je. Myslím si, že nikdo nemůže v současné době dostatečně zodpovědně prohlásit, že je to termín, na kterém se Evropa pravděpodobně sjednotí. Je to jeden z termínů, který se diskutuje.

Stejně tak je v debatě i onen termín 2008 a debata, pokud jsem informován, se v žádném případě ještě nevykrystalizovala dostatečně zřetelně k jednomu nebo druhému termínu. Vzhledem k tomu, že léčiva představují zvlášť citlivý sortiment, představuje jen velmi malé reálné objemy obalů, jsem toho názoru, že lze přijmout režim, který je zvláštní.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Končím rozpravu.

Žádám pana zpravodaje, aby se opět ujal slova. Slyšeli jste jeho návrh na proceduru. Nikdo nezpochybnil tento návrh, budeme se tímto tedy řídit. Prosím pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Pane předsedající, můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Eduarda Bureše pod bodem A1.

Zpravodaj souhlasí, pan ministr také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali, budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 262. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 136 přítomných poslanců 123 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nyní můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A jako druhý bod. Je to změna, kterou tady pan ministr životního prostředí kritizoval.

Zpravodaj doporučuje. Pan ministr?

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Rád bych k tomu uvedl tolik, že vláda nenavrhovala v souvislosti s tímto zákonem novelizovat zákon o odpadech. Stěží tedy mohu říci něco jiného, než že věc je na vůli sněmovny.

Chci ovšem zdůraznit, že ať už tento návrh bude přijat, nebo nebude přijat, je to věc, která by neměla vést k negativnímu rozhodnutí o zákoně jako celku. Protože v každém případě se k zákonu o odpadech i v této souvislosti bude muset nová sněmovna nepochybně vrátit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji.

 

Zahájil jsem hlasování 263. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 73, proti 45 poslanců. Návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP