Čtvrtek 21. května 1998

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nyní můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B - zpravodaj doporučuje a pan ministr doporučuje také.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 264 a ptám se, kdo návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 127 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Nyní můžeme hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o návykových látkách a o změně a doplnění některých dalších zákonů podle sněmovního tisku 332, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 265. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 132 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi Výbornému, děkuji zpravodaji. Tím jsme se vyrovnali s bodem 38.

 

Nyní budeme projednávat bod 37, jak jsme si schválili při minulém hlasování.

 

37.
Návrh Senátu Parlamentu České republiky na vydání zákona,
kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 133/1985 Sb.,
o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 328/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Jak vidíte, u stolku zpravodajů zaujal místo senátor Vladimír Zeman, kterého vítám mezi námi. Současně prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jan Žižka.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 328/3. Žádám zpravodaje pana poslance Jana Žižku, aby se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Do rozpravy nemám žádnou přihlášku.

Protože se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se pana kolegy Zemana, zdali si přeje vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. Prosím pana zpravodaje, aby nám ohlásil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil za sebe i za předkladatele.

 

Poslanec Jan Žižka: Pane předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrhy máme, jak bylo řečeno v tisku 328/3. Má situace je velmi jednoduchá, protože máme pod písmenem A pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Doporučoval bych, abychom hlasovali o celém písmenu A najednou. Tento můj návrh je konzultován i s panem navrhovatelem. Bod B bychom pak hlasovali samostatně.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, aby se slova ujal pan kolega Zeman, aby měl možnost vyjádřit se k návrhům.

 

Senátor Vladimír Zeman: K návrhům, které vzešly z branně bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, nemám námitek a za navrhovatele je akceptuji. Chtěl bych ale ještě reagovat na některé návrhy, které padly při druhém čtení, a sice ve smyslu zařadit do okruhu pracovníků, o kterých dnes jednáme, to jest příslušníků hasičského záchranného sboru, další hasiče, kteří se dle zákona nazývají hasiči podnikovými. Především se o tuto snahu pokoušeli hasiči Českých drah.

V úvodu svého vyjádření bych chtěl říci, že bezpochyby provádějí stejnou záslužnou činnost nebo obdobnou jako příslušníci hasičského záchranného sboru, nicméně tato předloha, která vám byla předložena, vychází ze zmocňovacího § 5 zákoníku práce, který explicitně jmenuje kategorie, u kterých je možno odchylně stanovit pracovněprávní podmínky od zákoníku práce. Tam jsou explicitně vyjmenováni příslušníci hasičského záchranného sboru, zatímco podnikoví hasiči vyjmenováni nejsou. To je hlavní důvod, proč není možné je do tohoto okruhu zahrnout.

Dále myslím, že závažná věc je - podle vašeho i našeho jednacího řádu - aby každý předkladatel byl povinen předložit i finanční rozvahu, jakým způsobem budou tyto náklady kryty ze státního rozpočtu. Vzhledem k tomu, že se jedná o podnikové hasiče, není vlastně možné takovouto záruku dát, protože se jedná o smluvní vztahy zaměstnavatel versus podnikový hasič. Myslím, že jediná možnost pro ně je buď v kolektivním vyjednávání dohodnout stejné podmínky, jaké bude mít příslušník hasičského záchranného sboru, nebo využít možnosti zákona o požární ochraně a jednáním s Ministerstvem vnitra podřídit podnikové hasiče do Hasičského záchranného sboru České republiky. Takovýto případ se stal již v Sokolově, čili je možné ho následovat. Návrhy, které předložil pan kolega Žižka, akceptuji, tento návrh - zařadit podnikové hasiče do tohoto okruhu - neakceptuji a nedoporučuji to z důvodů zákonných.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj. Slyšeli jste návrh procedury, nikdo proti ní neprotestoval, budeme se jí tedy řídit a prosím, abyste předkládali pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Jan Žižka: Pane předsedající, dámy a pánové, nyní bychom tedy hlasovali o všech pozměňovacích návrzích předložených v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost pod písmenem A, kde je to návrh 1-5. Já doporučuji a pan navrhovatel ve svém vystoupení řekl, že doporučuje také.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Odhlásil jsem vás na vaši žádost a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 266 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 140 přítomných hlasovalo pro 132 poslanců, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Žižka: Nyní přistupujeme k písmenu B, kde je pozměňovací návrh pana poslance Kapouna, který je podmíněn a má dvě části. Hlasovali bychom v první fázi o části, která je na straně 2, to jest v té spodní části. Jak pan navrhovatel sdělil, tak nesouhlasí a já s čistým svědomím nemohu doporučit tento návrh, čili nechávám to na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 267. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 60, proti 54. Návrh nebyl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP