Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Ledvinka) 

Ptám se, zdali si přeje závěrečné slovo přednést navrhovatel. Je tomu tak. Slova se ujme pan kolega Jiří Novák.

 

Poslanec Jiří Novák: Pane předsedající, dámy a pánové, stejně jako u předchozího tisku si dovolím stručně vyslovit přání, aby tento návrh zákona byl přijat. Zaslouží si to nejen tento zákon, ale myslím, že i já. (Veselost.) Protože je to zřejmě moje poslední zákonodárná iniciativa v této Poslanecké sněmovně.

Jinak v rozpravě k tomuto návrhu zákona byly navrženy tři pozměňovací návrhy, jeden je ústavně právního výboru, se všemi třemi těmito návrhy já vyslovuji souhlas a doporučuji jejich přijetí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ptám se paní zpravodajky, zdali se chce vyjádřit v závěrečném slově. Není tomu tak, takže prosím, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila, neboť pan ministr to již učinil. Promiňte, pan kolega Novák.

 

Poslankyně Anna Röschová: V rozpravě ve druhém čtení vystoupili tři poslanci, pan poslanec Kudláček, který přednesl čtyři pozměňovací návrhy, přičemž o třetím a čtvrtém pozměňovacím návrhu po konzultaci s ním bychom měli hlasovat společně. Poté jsem vystoupila já, která jsem přednesla usnesení ústavně právního výboru, což je jeden pozměňovací návrh, a poté pan poslanec Matulka, který svůj pozměňovací návrh podmínil přijetím pozměňovacího návrhu pana poslance Kudláčka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh procedury. Ptám se, jestli někdo zpochybňuje tento návrh. Není tomu tak. Budeme se řídit tím, co navrhla paní zpravodajka. Prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pozměňovací návrhy přednesené poslancem Liborem Kudláčkem: A1 - pan ministr souhlasí, já rovněž.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan předkladatel souhlasí, paní kolegyně se stejně spletla stejně jako já. Pan exministr a poslanec Jiří Novák souhlasí.

 

Poslankyně Anna Röschová: Já se omlouvám, já jsem zpozdilá.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 330. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 167 přítomných 110 poslanců hlasovalo pro, 5 proti, návrh byl přijat.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pozměňovací návrh A2 - pan předkladatel souhlasí, já rovněž.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Odhlásil jsem vás na vaši žádost. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, budeme hlasovat o návrhu, který předložila paní kolegyně Röschová.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 331. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 117, proti 11 poslanců, návrh byl přijat.

 

Poslankyně Anna Röschová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A3 a A4 jako o celku. Pan předkladatel doporučuje, já rovněž.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 332. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 117, proti 11 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Anna Röschová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který je obsažen v usnesení ústavně právního výboru pod bodem B. Pan předkladatel doporučuje, já rovněž.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 333. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 141 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Anna Röschová: Protože byly přijaty všechny pozměňovací návrhy pana poslance Kudláčka, je možno hlasovat o pozměňovacím návrhu předneseném panem poslancem Matulkou bod bodem C. Pan předkladatel doporučuje, já rovněž.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 334. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 134, proti 6 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Anna Röschová: Tím jsme se vypořádali, pane předsedající, se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jiřího Nováka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 372, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 335 a ptám se: Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 161 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk.)

 

Děkuji kolegyni Röschové a kolegu Novákovi. Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

44.
Návrh poslance Roberta Koláře na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 357/1992 Sb.,
o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 373/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal poslanec Robert Kolář a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jan Třebický. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 373/3. Žádám zpravodaje poslance Jana Třebického, aby se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám a do které se jako první přihlásil pan kolega Gongol. Prosím, aby se ujal slova. Jiné přihlášky do rozpravy nemám. Dámy a pánové, vás prosím o klid. Připraví se pan kolega Janeček.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, při druhém čtení tohoto poslaneckého zákona jsem uvedl řadu důvodů proti přijetí tohoto návrhu zákona, proto je nebudu opakovat. Mnohokrát v této sněmovně...

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, pane kolego. Dámy a pánové, prosím o klid. Gratulace je třeba přijímat mimo místnost. (Reakce na dění kolem poslance Jiřího Nováka.) Děkuji za pochopení.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji, pane místopředsedo. Mnohokrát v této sněmovně zaznělo, že důležité a složité zákony by měly být předkládány vládou. Daňové zákony zcela jistě mezi ty důležité patří. Přitom nepochybuji, že celá daňová soustava vyžaduje důkladnou revizi a změnu daňových zákonů. Je to však věc značně složitá, vyžaduje si určitý čas a politickou vůli, která by měla být potvrzena výsledkem voleb.

Zcela nesystémový je pozměňovací návrh pana Janečka na upuštění od daně darovací, což - znovu opakuji - může vést ke spekulativním převodům neoprávněně a nezákonně získaných majetků na jiné osoby. To bohužel některé sdělovací prostředky ani nepostřehly. Nebo lépe řečeno nechtěly postřehnout. Tento návrh je pro nás zcela nepřijatelný.

Druhou připomínkou je to, že návrh pana Koláře nediferencuje osvobození od daně dědické podle výše děděného majetku. Znovu opakuji - nejsme proti osvobození od daně dědické při převodu rodinného majetku např. do výše hodnoty rodinného domku, což některé sdělovací prostředky proti nám účelově využily. Je však nutno připravit seriózní studii a odstupňování daně při převádění vyšších a vysokých majetků, tak jak je to obvyklé i v jiných zemích světa či jen Evropy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP