Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Moos) 

Věřte, že respektuji váš názor a nejsem zdaleka tak arogantní, jak třeba jste trošku naznačil. Jenom to bylo skutečně dáno tím, že jsem chtěl zkrátit čas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji za toto vysvětlení panu ministrovi.

Dámy a pánové, dovolím si vám předložit ke schválení následující návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s přístupem ČR k úmluvě o mezinárodním uznání práv k letadlům, podepsané v Ženevě 19. června 1948."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 345. Je někdo proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 106 pro, nikdo proti.

 

Pan kolega Vymětal dal návrh doprovodného usnesení:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby do 30. června předložila věcný a časový harmonogram jednotlivých kroků, které povedou k souladu platných zákonů s úmluvou." Necituji úplně doslovně, ale ten smysl je nám jasný.

 

Kdo je pro přijetí tohoto doprovodného usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 346. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 53 pro, 37 proti. Nicméně vyjádření pana ministra máme v živé paměti.

 

Dámy a pánové, projednali jsme tedy další bod a přistoupíme k bodu

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
dohoda mezi Českou republikou a Libanonskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 19. září 1997 v Bejrútu
/sněmovní tisk 339/ - druhé čtení

 

Prosím pana ministra financí Ivana Pilipa, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych vzhledem k tomu, že jde o druhé čtení, pojal své úvodní slovo jako souhrnné ke všem pěti následujícím smlouvám, které předkládám, protože jde vesměs o standardní dohody s různými zeměmi nebo institucemi a případné odlišnosti od běžných vzorců těchto smluv byly uvedeny v úvodním slovu k prvnímu čtení.

Takže souhrnně ke všem těmto smlouvám mohu jenom doporučit sněmovně, aby je uvolnila k dalšímu projednání a schválení ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana kolegu Petra Šuláka, aby se ujal slova jako zpravodaj zahraničního výboru.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení kolegové a kolegyně, poslanci, dohoda mezi ČR a Libanonskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná v Bejrútu dne 19. září 1997, sněmovní tisk 339, se neodchyluje od vzorové dohody, za kterou je považována dohoda se Maďarskem. Dohoda upravuje záruky a zásady zakotvené v tomto typu dohod, to je zejména závazek umožnit na svém území investice investorům druhého státu, princip národního zacházení a doložku nejvyšších výhod, záruku proti vyvlastnění na základě zákona ve veřejném zájmu, záruku volného převodu plateb souvisejících s investicí do zahraničí ve volně směnitelné měně, způsob řešení sporu mezi investorem a přijímající smluvní stranou.

V článku č. 3 v bodě č. 3 národní zacházení a doložka nejvyšších výhod se jednostranně, pokud jde o Libanon, rozšiřují výjimky z doložky nejvyšších výhod o příznivější zacházení poskytované investorům, občanům arabských země, to je možnost vlastnit nemovitý majetek včetně půdy do výměry 5000 m2 bez souhlasu vlády. Platnost dohody je na 10 let, dohoda nevyžaduje změnu v právním řádu ČR, z hlediska právního řádu má dohoda charakter dvoustranné hospodářské smlouvy všeobecné povahy, mající charakter prezidentské smlouvy. Dohoda nebude mít dopad na státní rozpočet, podněcuje podniky k iniciativě, a je tudíž vzájemně výhodná.

Zahraniční výbor dohodu mezi ČR a Libanonem projednal na své 23. schůzi dne 22. dubna 1998, kde přijal následující doporučení:

"Po zdůvodnění náměstka ministra financí Ing. Pavla Štěpánka, CSc., zpravodajské zprávě poslance Petra Šuláka a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu ČR vyslovení souhlasu dohoda mezi ČR a Libanonskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 19. září 1997 v Bejrútu, sněmovní tisk č. 339." Já se dnes tímto připojuji k tomu usnesení.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu zpravodajovi. Pan kolega Teplík jménem ústavně právního výboru se nechystá vystoupit. Dámy a pánové, stejně tak jako pan kolega Tomáš Květák - pan kolega Teplík, situaci navzdory, prosím.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, velice se omlouvám, ale musel jsem se na krátkou chvíli uchýlit do útočiště sténajících. Takže ještě jednou se omlouvám.

Smlouva ČR - Libanon. Bylo namítnuto ze strany pana kolegy Svobody, že tato smlouva není standardní a neřídí se podobně jako jiné smlouvy smlouvou, která slouží za vzor, to znamená vzorovou smlouvou s Maďarskem. Myslím si, že tomu tak není, že bylo zcela zbytečné, že jsme tuto záležitost probírali v ústavně právním výboru, a hned řeknu proč.

Samozřejmě že tato smlouva není smlouvou takovou, která by odpovídala většině smluv, které uzavíráme. Nicméně ani není smlouvou ojedinělou. Je pravdou, že v arabském světě platí trošku jiná pravidla, ale stejně tak jsou například mezi sebou zvýhodňovány členské státy Evropské unie, a já si myslím, že zákonodárství arabských zemí musíme respektovat. Existují tady jiné formy možností účastnit se v hospodářských aktivitách těchto zemí, jako jsou společné podniky, jako jsou vývozy investic a jako je venture kapitál. Čili já si myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby sněmovna tuto smlouvu přijala.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a otevírám rozpravu k tomuto bodu. Pan kolega Svoboda se hlásí.

 

Poslanec Václav Svoboda: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já jenom si dovolím prostřednictvím pana předsedajícího sdělit kolegovi Teplíkovi, že je mnohdy dobré poslouchat to, co zpravodaj říká. Já jsem nenamítal, já jsem upozorňoval a já jsem ve své řeči doporučil sněmovně smlouvu ke schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já bych vás, dámy a pánové chtěl požádat, abyste ukončili své hovory předtím, než vstoupíte do sněmovny.

Končím rozpravu vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil další, a předložím vám následující návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s dohodou mezi ČR a Libanonsku republikou o podpoře a vzájemné ochraně investice, podepsanou dne 19. září 1997 v Bejrútu."

 

Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 347. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 101 pro, nikdo proti. Projednali jsme další bod, dámy a pánové.

 

Přistoupíme k projednání bodu

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
dohoda mezi vládou ČR a vládou Vietnamské socialistické republiky
o podpoře a vzájemné podpoře investic, podepsaná 25. listopadu 1997 v Hanoji
/sněmovní tisk 356/ - druhé čtení

 

Pan ministr Ivan Pilip se již k tomuto tisku vyjádřil. V tomto okamžiku se jménem zahraničního výboru vyjádří jeho předseda pan kolega Vilém Holáň.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP