Čtvrtek 21. května 1998

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, zahraniční výbor doporučuje sněmovně, aby schválila vládní návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Podobné vyjádření je zřejmě rozpočtového výboru. Děkuji kolegovi Květákovi a otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. Dovoluji si vám předložit k hlasování následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi vládou České republiky a vládou Vietnamské socialistické republiky o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsanou dne 25. listopadu 1997 v Hanoji."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 348. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 99 pro, nikdo proti.

 

Konstatuji, že jsme projednali další bod a budeme se věnovat bodu

 

54.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Singapurské republiky
o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
podepsaná v Singapuru dne 21. listopadu 1997
/sněmovní tisk 386/ - druhé čtení

 

Pan ministr Pilip se již vyjádřil. Chci se zeptat pana kolegy Šuláka, zda si přeje se stručně vyjádřit jako zpravodaj zahraničního výboru.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové poslanci, Smlouva mezi vládou České republiky a Singapurské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu byla projednána zahraničním výborem dne 29. dubna na své 24. schůzi.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Singapurské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsaná v Singapuru dne 21. listopadu 1997, sněmovní tisk č. 386.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Šulákovi. Pan kolega Květák se vyjadřuje jménem výboru doporučujícím způsobem.

Dovolte mi, abych otevřel rozpravu k tomuto bodu, kterou si dovoluji uzavřít vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil, a předložím vám následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi vládou České republiky a vládou Singapurské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsanou v Singapuru dne 21. listopadu 1997."

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 349. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 100 pro, nikdo proti.

 

Pan kolega Švrček se hlásí s faktickou poznámkou mezi projednávanými body.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, opravdu jen čistě pro stenozáznam chci učinit prohlášení, že v hlasování 343 jsem byl z duše přesvědčen, že hlasuji proti a mám zde "áčko", takže se omlouvám, nebylo to mou vinou.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Není to zpochybnění, je to upřesnění, tak jsem tomu rozuměl. Děkuji.

 

Dámy a pánové, dalším bodem je

 

55.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Rámcová dohoda mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou
upravující činnost Evropské investiční banky v České republice,
podepsaná dne 2. prosince 1997 v Praze
/sněmovní tisk 394/ - druhé čtení

 

Pan ministr Ivan Pilip se již vyjádřil.

V tomto okamžiku si dovolím sdělit, že pan kolega Volák má náhradní kartu č. 16.

Chci se zeptat pana kolegy Igora Němce, zda si přeje se vyjádřit jménem zahraničního výboru. Je to doporučující vyjádření. Pan kolega Třebický obdobným jménem rozpočtového výboru.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu, do které se hlásí pan kolega Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, budu velice stručný.

Chtěl bych položit na předkladatele, na zástupce Ministerstva financí, jeden dotaz, který se právě váže k předložené materii.

V tisku proskočila informace, že do konce měsíce dubna mělo Ministerstvo financí ve spolupráci s resorty zemědělství a dopravy předložit první seznam projektu, na který bude uvolněno asi 20 milionů ecu, což odpovídá asi 730 milionům korun právě z půjčky Evropské investiční banky. Informoval o tom viceprezident Evropské investiční banky pan Wolfgang Roth. Celková půjčka této evropské banky určená na obnovu infrastruktury poškozené loňskými záplavami v České republice přitom činí téměř 200 milionů ecu. Půjčka je splatná do 25 let s šestiletým odkladem splátek a její úročení závisí právě na londýnském bezibankovním trhu.

Evropská investiční banka poskytuje úvěry právě prostřednictvím Státní konsolidační banky na financování vládních programů, rekonstrukce silnic, železnic a další infrastruktury, kterou loni v červenci na Moravě a ve východních Čechách těžce poničily záplavy.

Tato banka poskytla České republice půjčky dosud v celkové hodnotě 1,53 miliardy ecu, tedy více než 56 miliard korun.

Chtěl bych se právě zeptat ministra financí pana Pilipa, jestli Ministerstvo financí právě se zmíněnými resorty předložilo seznam projektů na uvolnění první částky pomocí půjčky Evropské investiční banky. Ptám se z toho důvodu, že obce v postižené oblasti, zejména na severní a jižní Moravě, oprávněně a pod velkým časovým tlakem čekají právě na výraznější finanční pomoc buď od státu, nebo od institucí nevládních, nestátních, aby mohly pokračovat v odstraňování záplav.

Pokud tento seznam projektů byl předán této instituci, tak to kvituji s povděkem, pokud nebyl předán, tak bych se chtěl zeptat, do kdy tak Ministerstvo financí hodlá učinit, protože si myslím, že to obce skutečně potřebují velice rychle. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a uzavírám rozpravu, do které se již nikdo nepřihlásil. Ptám se, zda si přeje někdo vystoupit se závěrečným slovem. Pan ministr Pilip se vyjádří k obsahu rozpravy.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Jen krátce k dotazu pana poslance. Jeho dotaz bezprostředně nesouvisí s touto smlouvou, protože to, co projednáváme, je prodloužení její platnosti, takže já doufám, že to není nutné vnímat jako nějaký zpochybňující návrh.

Pokud jde o meritum otázky, nevím z hlavy, jestli už odešly návrhy na jednotlivé smlouvy nebo na jednotlivé projekty nebo nikoli, ale pokud se pan poslanec obrátí s písemným dotazem, samozřejmě mu to v době co nejkratší nechám zjistit.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, v tomto závažném okamžiku samozřejmě vyhovím vašemu přání o to, abych vás odhlásil, a předložím vám k hlasování následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Rámcovou dohodou mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou upravující činnost Evropské investiční banky v České republice, podepsanou 2. prosince 1997 v Praze."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 350. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 103 pro, nikdo proti.

 

Tím jsme projednali další bod. Děkuji panu zpravodajovi. Pan kolega Machovec se hlásí o slovo, ještě než přistoupíme k dalšímu bodu.

 

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedající, vážená sněmovno, je mi velmi líto, že vás musím zdržet, ale musím zpochybnit hlasování č. 343, kdy se v zápisu objevilo mé jméno s křížkem. Já jsem v té chvíli nebyl přítomen vůbec ve sněmovně, protože jsme byli dohodnuti s kolegou Machem na "spárování" a nebyl jsem přihlášen.

Promiňte, pane předsedající. Vzkažte panu poslanci Dostálovi, ať mě neruší svými invektivami.

Dovolil bych si toto hlasování č. 343 zpochybnit z toho důvodu, že tam mám křížek, byl jsem údajně přihlášen, ale v té chvíli jsem zde fyzicky nebyl.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se přiznám, že z displeje teď nejsem schopen poznat, které hlasování je před námi, a nevím, kterého bodu se č. 343 týkalo.

 

Poslanec Karel Machovec: Já také ne, já jsem tady nebyl.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Prosím tedy, ať je mi jako předsedajícímu doručen výpis z hlasování 343.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP