Čtvrtek 21. května 1998

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, chtěl bych nejprve říci trochu obecněji, že vláda, nebo chcete-li stát, podporuje prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, prostřednictvím státního rozpočtu občanská sdružení a také sportovní svazy. Dokonce mám zde číslo - 121 sportovních svazů je v letošním roce podporováno.

Pokud jde o státní rozpočet, ve srovnání s rokem 1997 došlo bohužel k redukci prostředků státního rozpočtu na podporu sportu obecně, a tím i na letecký sport. Myslím tím jak pro Aeroklub, tak pro Leteckou amatérskou asociaci. Prostředky vynaložené letos na sportovní státní reprezentaci budou 6,2 milionu korun, na veřejně prospěšné programy 3,8 milionu korun a na investice 2,5 milionu korun. Bude to rozděleno mezi Aeroklub a Leteckou amatérskou asociaci.

Vím, že fandů a nadšenců, kteří do toho investují, je celá řada. Vím, že tlak na prostředky státního rozpočtu narůstá a že bohužel musí být odmítán, protože v rámci státního rozpočtu jsou také jiné priority, které musejí být uspokojeny. Tolik obecně na vysvětlenou.

Nyní pokud jde o vaši otázku. Nákup letadel SU odpisem pohledávek v bývalém Sovětském svazu nebyl a zatím není na programu vlády, takže nevím, jestli se v této chvíli s touto záležitostí příslušný ministr zabývá.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Přeje si pan kolega vystoupit? Není tomu tak, doplňující dotaz nebude.

Na řadě je Josef Krejsa s interpelací ve věci amnestie cikánských rasistů.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, nehodlám komentovat fašistickou cikánskou provokaci dvou recidivistů - pasáka a zloděje aut - jejichž obětí se stal poslanec této sněmovny, a nebudu se ani ptát, jak tito mafiáni přišli ke svému majetku, se kterým se tak okázale honosili v TV NOVA, když ani jeden z nich nikdy nepracoval.

Nebudu komentovat ani milost prezidenta Havla, neboť tato bude mít s největší pravděpodobností dohru ve změně ústavního zákona příštím parlamentem.

Jen bych rád upozornil vás a orgány činné v trestním řízení, že udělená milost byla navíc hrubým zásahem do průběhu voleb, mařením přípravy voleb podle § 177, dále pohrdáním § 138a, který si dovolím citovat: "Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pod pohrůžkou jiné těžké tělesné újmy omezuje ve výkonu jeho shromažďovacího práva, bude potrestán odnětím svobody až na dva roky. Kdo se v souvislosti se shromážděním, které podléhá oznamovací povinnosti, protiví pořádkovým opatřením svolavatele nebo určených pořadatelů, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok."

Pane premiére, je v právním státě možné, aby prezident využitím svého ústavního práva narušoval regulérnost a přípravy voleb a ohrožoval tak jejich demokratický průběh? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, nejen odborník - legislativec nebo právník. Dovolte mi proto proti vašemu názoru upřesnit pravomoci prezidenta republiky, pokud jde o udělování milosti.

Právo prezidenta republiky udělovat milost vychází z Ústavy České republiky a patří mezi tzv. výlučnou pravomoc prezidenta republiky. Je zakotveno v článku 62 písm. g). Pravomocí prezidenta podle tohoto článku je: "odpouští a zmírňuje tresty uložené soudy, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, a zahlazuje odsouzení".

Na základě tohoto práva může prezident též nařizovat, aby se trestní řízení nezahajovalo nebo se v něm nepokračovalo. Tato pravomoc umožňuje prezidentu republiky kdykoli do trestního řízení - tedy již před zahájením vlastního trestního stíhání - vstoupit. Své rozhodnutí prezident republiky není povinen nijak odůvodňovat. Důvodem pro rozhodnutí prezidenta republiky může být cokoli.

Udělení milosti v případě Jana a Josefa Tancoše obsahuje abolici znamenající zastavení nebo nezahájení stíhání trestné činnosti, jež je nejen zánikem stíhatelnosti, ale i zánikem trestnosti činů.

Chci říci, že vztah, event. zásah do voleb, za který to považujete, v tuto chvíli musím považovat za váš osobní názor na tuto záležitost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Není doplňující otázky.

Slovo má pan poslanec Pavel Maixner s interpelací ve věci menšin a jejich chování v České republice.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane premiére, v posledních dnech se stále častěji ve všech sdělovacích prostředcích hovoří nejen o problematice menšin, ale i různých spolků, skupin, hnutí a jiných zájmových organizací. V těchto otázkách se poukazuje na nedokonalost našich zákonů v oblasti ochrany zaměstnanosti, přidělování živnostenských listů - především u cizinců žijících na našem území - a ochrana naší hranice před ekonomickou migrací, která nás dnes již velmi trápí.

Na našem území žije poměrně velké množství různých národnostních menšin, které jsou vnímány z větší části velmi pozitivně a nejsou sebemenší problémy s jejich podílem na řádném chodu našeho státu.

Je zde ale jedna národnostní menšina, která jasně vybočuje z této řady, a to jsou Cikáni. Není to jen otázka kriminality, kde je přímo neuvěřitelný podíl této menšiny na celkových číslech, a to jak přestupkové, tak trestní, ale i otázka celkového chování ve společnosti a plnění morálního kodexu, který dodržuje většina občanů našeho státu.

Jen namátkou musím zdůraznit alespoň některé projevy, které hovoří o jednostranném, přímo otevřeném boji proti některým demokratickým skupinám občanů našeho státu. Útoky Cikánů v Ústí nad Labem, Moravské Třebové, Moravském Písku, Brně, Novém Boru, podpořené výroky představitelů Romské občanské iniciativy, jak zazněly např. v pořadu Na hraně - cituji: Vezmeme kalašnikovy a půjdeme na ně - a jiné projevy otevřeného nabádání k boji proti skupině obyvatelstva jsou natolik závažné, že není možné je přehlížet.

Vážený pane premiére, sleduje vláda tyto projevy a připravuje případné novely nebo nové zákony v oblastech, které jsem zmínil? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má předseda vláda pan Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, když jste ohlašoval svoji interpelaci, nebyl jsem si jist, zda máte na mysli otázku menšin obecně, nebo o kterou menšinu vám konkrétně jde, jestli např. o zdravotně handicapované nebo naopak nadané děti nebo poslance tohoto parlamentu apod. Nyní jste upřesnil, že jde o národnostní menšiny. Já bych zde pravděpodobně uvedl- a bude to zřejmě nejlepší - že je zde koncepce přístupu vlády k otázkám národnostních menšin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP