Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Tošovský) 

Myslím, že by bylo dobré si připomenout některé principy. Vláda schválila tento přístup v roce 1994 a myslím, že platí do dneška. Ocituji několik věcí.

Vláda vychází z přesvědčení, že problematiku národnostních menšin je možno uspokojivě řešit pouze v demokratickém prostředí založeném na právním řádu a zajišťujícím každému občanu jeho práva na základě občanské rovnosti. Dále se vláda opírá ve své politice k příslušníkům národnostních menšin především o ústavu, o Listinu základních práv a svobod a o mezinárodněprávní dokumenty, jimiž je Česká republika vázána. Dále vláda považuje příslušníky národnostních menšin za nedílnou součást společnosti a předpokládá rozvoj přátelského soužití a spolupráce s ostatním obyvatelstvem České republiky.

Dále zaručuje příslušníkům národnostních menšin právo rozvíjet jejich národnostní identitu na základě jejich individuálních potřeb. Sleduje v rámci své politiky k příslušníkům národnostních menšin vyrovnávání jejich přirozeného znevýhodnění při naplňování občanských práv. Chtěl bych zejména tento bod zdůraznit. Vláda hodlá přistupovat k příslušníkům každé národnostní menšiny v České republice nezávisle na postoji jiných zemí k příslušníkům české národnostní menšiny žijící na jejich území. Byl bych rád a skoro bych si posteskl - kéž by tyto principy byly uplatňovány!

Chtěl bych dále připomenout, že podle Listiny základních práv mají příslušníci národnostních menšin zaručeno právo na rozvoj vlastní kultury, šíření a přijímání informací v mateřském jazyce, sdružování ve vlastních národnostních sdruženích a politických stranách, vzdělání v mateřském jazyce, užívání mateřského jazyka v úředním styku a účast na řešení věcí týkajících se záležitostí národnostních menšin.

Mohl bych hovořit dále, co vláda v této otázce dělá. Chtěl bych pouze říci, že Romové patří mezi národnostní menšiny, stejně jako tady s námi žijí jiné národnostní menšiny. Platí o nich obecně to co pro ostatní, jen bych řekl, že potřebují speciální pozornost, a vláda se jim také speciálně věnuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Pan poslanec Maixner s doplňujícím dotazem.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, vážený pane premiére, já chápu právo rovnosti, je to logické, je to z Listiny lidských práv a svobod, která je součástí naší ústavy. Je to normální a děkuji, že jste tady ocitoval právě ty body vlády, které jsou z roku 1994, ale já jsem právě upozorňoval na to, že s našimi menšinami v tomto státě nejsou problémy. Problémy jsou jen s jednou menšinou, a ty problémy právě vyúsťují až k tomu extrému, kdy příslušníci této menšiny vlastně nabádají k otevřené likvidaci ostatních dokonce bojem. Myslím, že na to by vláda potom měla nějakým způsobem zareagovat a nějak to řešit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan premiér s reakcí na doplňující dotaz.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Chci jen říci, že vláda romskou problematiku velmi pečlivě sleduje, má na to také speciální výbor.

Pokud jde o otázku, kterou jste mi položil a kterou jsem nezodpověděl, zda vláda chystá nějaká novely zákonů v tomto směru, chtěl bych uvést, jak už jsem tady řekl, že vzhledem k tomu, že jakákoli zákonodárná iniciativa vlády v tomto funkčním období parlamentu a vlády je nemožná, tak je to otázka teď celkem irelevantní.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, skončili jsme projednávání tohoto bodu, pokračovat budeme za sedm minut interpelacemi na členy vlády. Loučím se v tomto okamžiku s panem premiérem Tošovským.

 

(Schůze přerušena v 16.55 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP