Pátek 22. května 1998

 

(pokračuje Gross) 

To je požádala předsedu vlády, aby využil svého ústavního práva a požádal prezidenta republiky nebo navrhl prezidentu republiky, aby ministra financí Ivana Pilipa odvolal. Na základě tohoto stanoviska, které jsem se zde snažil zdůvodnit, předkládám jménem poslaneckého klubu sociální demokracie toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá předsedu vlády, aby prezidentovi republiky v souladu s čl. 74 Ústavy ČR podal návrh na odvolání člena vlády Ivana Pilipa."

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Do rozpravy se přihlásil pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, z předchozího vystoupení předsedy poslaneckého klubu ČSSD vyplývá přiznání, že poslanci této strany a tato strana se nechali vodit za nos a chovali se jako malí kluci. Byla celá řada možností, kdy bylo možné vyslovit nedůvěru vládě Josefa Tošovského, případně mu ji vůbec nedávat.

Připomenu jenom, že klub KSČM na poslední schůzi vyzýval poslance ČSSD, aby se připojili k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Vážení kolegové, oslovuji vás prostřednictvím předsedajícího, proč jste nevyužili těchto možností, proč pláčete nad rozlitým mlékem? Vždyť přece je to vaše záležitost, že tato vláda až do této chvíle se chová přesně tak, jak se chová, a bude to i vaše záležitost, že se tak bude chovat až do konce svého funkčního období.

Vyzývám vás ještě jednou - není zatím konec tohoto období. Podepište spolu s těmi, kteří už se jasně přihlásili k nedůvěře vládě Josefa Tošovského, návrh na to, aby se taková věc ve sněmovně projednala. Čas na to stále ještě je. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil pan kolega Gross. Poté pan kolega Štrait. Pane kolego Štraite, pan kolega Gross má přednost.

 

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedající, vaším prostřednictvím bych chtěl ubezpečit pana kolegu Exnera, že nepláčeme. Ale bylo by dobré tady mluvit o tom, o co skutečně jde, a ne si tady dělat estrády před televizními kamerami.

Tady jde o to, že kolega Exner, stejně jako všichni my ostatní, ví, že by se věcně nic nestalo, kdyby byla vyslovena nedůvěra této vládě. Protože tato vláda by podle našeho právního řádu mohla neomezeně fungovat dál. Dokonce v okamžiku, kdy by vládě premiéra Tošovského v lednu nebyla vyslovena důvěra, i v tom případě by tato vláda mohla vládnout dál, a dá se s úspěchem předpokládat, že by prezident republiky nejmenoval nového předsedu vlády. Takže toto jsou pózy. A nám nejde o pózy.

Nám jde o to, abychom zabránili chybám, které se mohou stát. Myslíme si, že chybám se dá zabránit tak, že odejdou z ministerstev ti lidé, kteří nesou největší zodpovědnost za chyby, které se staly, a kteří mohou největší chyby ještě napáchat. A to je právě ministr financí Ivan Pilip. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S přednostním právem se přihlásil předseda klubu pan poslanec Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, moje další slova nejsou předvolební agitací. (Hlasy: Ne? Smích.) Je to jenom konstatování faktu. Náš názor na současnou vládu premiéra Tošovského, případně na její podporu nebo nepodporu ve sněmovně může být různý, ale faktem je, že sociální demokracie využívá této otázky k tomu, aby na poslední chvíli zachránila to, co se zachránit dá v očích voličů. Protože já bych rád upozornil na to, že to není první případ selhání sociální demokracie. Není to první případ, protože už po volbách v červnu 1996 v případě vlády premiéra Klause to bylo totéž.

Tehdy sociální demokracie pod záminkou jakéhosi konstruktivního a státotvorného přístupu umožnila tehdejší vládní koalici po prohraných volbách se znovu dostat k vládě. Nebýt tehdejšího zbabělého úprku sociálně demokratických poslanců ze sněmovny, tak jsme se mohli této staronové, protože ona zase ta vláda pana Tošovského tak nová není, mohli jsme se této staronové vlády zbavit hned po červnových volbách už v r. 1996, a získali jsme dva drahocenné roky na nápravu napáchaných škod.

Takže neodvolávejme se jenom na leden tohoto roku. Neodvolávejme se jenom na vládu premiéra Tošovského, ale řekněme zcela na rovinu - sociální demokraté něco jiného slibují občanům - voličům a něco jiného potom dělají ve skutečnosti. A do třetice všeho dobrého nebo špatného - obávám se toho, když sociální demokracie selhala v červnu 1996 i na začátku roku 1998, aby neselhala obdobně po těchto předčasných parlamentních volbách. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále s přednostním hlasem se ujme slova pan kolega Filip, předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, diskuse se stočila někam jinam. Já navrhuji přerušení bodu a zařazení bodu " Zpráva o činnosti vyšetřovací komise Poldi Kladno". (Smích.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh, o kterém se hlasuje bez rozpravy. Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat v 16.48 hodin. Pokud návrh neprojde, je přihlášen do rozpravy pan kolega Štrait, a to řádně, a pan kolega Exner, nevím ale, jestli s faktickou, pak by měl přednost.

Dámy a pánové, ještě jednou vás prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana kolegy Filipa přerušit projednávání tohoto bodu a zařadit ihned bod 76. "Zpráva vyšetřovací komise Poldi Kladno".

 

Zahájil jsem hlasování číslo 461. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 123 přítomných poslanců 47 hlasovalo pro, 53 proti, návrh nebyl přijat.

 

Pokračujeme v rozpravě, do které je přihlášen pan kolega Štrait, poté se připraví pan kolega Exner.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP