Pátek 22. května 1998

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Požádal jsem pana předsedajícího, abych mohl upřesnit ještě v rámci rozpravy usnesení. Ta úvodní část je, že Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby - a upřesním bod první: zastavila privatizaci v energetice a těžbě surovin, a upřesním bod pátý: definovala minimální bytový standard a zabezpečila jeho garantování občanům. Děkuji, to je všechno.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Exner, připraví se pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, nerad bych soupeřil v tom, kdo se případně předvádí neúčelně před televizí. Myslím, že i v rámci tohoto bodu byla předložena řada seriózních návrhů usnesení včetně toho, který byl předložen z pozic našeho klubu.

Chci ale říci, možná pro poučení poslanců ČSSD, že je rozdíl, jestli by pokračovala v činnosti vláda s vyslovenou nedůvěrou, která je jen pověřena tím, aby vykonávala svoji funkci, anebo vláda, které důvěra vyslovena byla, která zatím pracuje s plnou důvěrou Poslanecké sněmovny. Jistě by se i všichni, kterých by se týkala určitá rozhodnutí vlády, dívali na taková rozhodnutí jinak, kdyby je činila vláda, která už v současné chvíli nemá důvěru Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené shromáždění, je legitimní, že představitelé těch stran, kteří se vyslovili proti důvěře vládě Josefa Tošovského, nyní v tom, jak se tato vláda chovala, vidí důvod pro obhajobu svého stanoviska. To je jejich přirozené právo. Přesto si nemyslím, že politika je tak jednoduchá a že z toho, co se stalo, lze vyvozovat správnost tehdejšího jejich postoje.

Myslím, že bychom neměli zapomínat na to, že v době, kdy se tato vláda tvořila, v občanské veřejnosti její předseda i mnozí další členové se těšili veliké důvěře. To není zanedbatelný fakt a myslím, že poslanci sociální demokracie se s tímto faktem snažili vypořádat po řadě velmi složitých rozporných situací.

Víme, že v politice zdaleka nepřevažují černobílá řešení, že v politice se většinou rozhodujeme a někdy to rozhodování je 51 : 49, nebo někdo ten poměr hodnotí obráceně 49 : 51. Nemyslím, že naši občané jsou tak nesoudní, aby si sami neudělali počet z počínání jednotlivých stran. Zdá se mi, že bylo zbytečné toto extempore na konec této schůze, která při vší hektičnosti probíhala relativně pracovně.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se hlásí pan kolega Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, chápu, blíží se parlamentní volby, přesto bych byl nerad, aby se věci nazývaly nepravým jménem. Proč dodatečně něco označovat za moudrou taktiku sociální demokracie, když to byl obyčejný strach převzít odpovědnost, a když vidím stínovou vládu nebo spíše vládu stínů sociální demokracie, tak se ani nedivím.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozpravu končím. Poprosil bych pana kolegu Hojdara, aby navrhl hlasování o jednotlivých přednesených návrzích. Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se zaregistrovali. Konstatuji, že v 16.56 začneme hlasovat. Prosím, pane kolego, promiňte, že jsem vás přerušil.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám tady čtyři návrhy na usnesení a pokusím se je dát dohromady tak, aby měly nějakou logickou vazbu.

Nejprve bych předložil návrh na usnesení Poslanecké sněmovny, které souvisí s privatizací, dále bych předložil návrhy na usnesení, která se týkají deregulací a naposledy bych předložil návrh na usnesení kolegy Grosse na návrh odvolání člena vlády.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím s tímto postupem, je to správně.

 

Poslanec Josef Hojdar: Jestli mohu, znovu bych to přerecitoval:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby před vyhlášením výběrových řízení na privatizaci energetických podniků projednala a předložila Poslanecké sněmovně ke schválení následující dokumenty:

1. Návrh dlouhodobé energetické politiky ČR,

2. Analýzu potenciálních rizik z prodeje státních podílů v důlních společnostech a návrh eliminace těchto rizik,

3. Předpokládané přínosy pro stát z privatizace státních podílů v jednotlivých akciových společnostech,

4. Analýzu potenciálních rizik z privatizace bank s ohledem na chování budoucích vlastníků ve vztahu k restrukturalizaci českého průmyslu a návrh eliminace těchto rizik."

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, to nemůžete dát v té uvozovací větě, kde mluvíte o energetice, takže tam bych prosil to nějak oddělit. Souhlasíte se mnou?

 

Poslanec Josef Hojdar: Dobře, tak toto bychom dali až jako další bod a dáme tam potom jako samostatný bod pana kolegy Štraita návrh na zastavení privatizace v energetice a společností, které těží suroviny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Velice souhlasím. Tak to byla první část I usnesení. Dámy a pánové, doufám, že jste všichni zaregistrováni. Za minutu, jak jsem řekl, budeme hlasovat. Slyšeli jste návrh usnesení.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 462. Ptám se, kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 128 poslanců 76 hlasovalo pro, 50 proti, návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Hojdar: Jako bod č. II: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby opět před vyhlášením výběrových řízení na banky předložila analýzu potenciálních rizik z privatizace bank s ohledem na chování budoucích vlastníků ve vztahu k restrukturalizaci českého průmyslu a návrh na eliminaci těchto rizik."

Ještě je u toho druhý bod: "a do projednání těchto dokumentů Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky výběrová řízení nevypisovala".

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím.

 

Zahajuji hlasování číslo 463. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 75, proti 51. Návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP