PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

Dodatek ke sněmovnímu tisku 228

Vládní návrh

"Dohody mezi Vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou o spolupráci ve výzkumu a Využívání kosmického prostoru pro mírové účely".

Předkládací zpráva

Dne 4. ledna 1995 vláda České republiky vyslovila svým usnesením č. 10 souhlas se sjednáním Dohody mezi vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou o spolupráci ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely (dále jen "Dohoda"). Dohoda byla podepsána dne 7. listopadu 1996 v Praze za vládu České republiky ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Ivanem Pilipem a za Evropskou kosmickou agenturu jejím generálním ředitelem Jeanem-Marie Lutonem. Protože čl. 6 ustanovení Dohody vychází nad rámec právního řádu České republiky, předkládá se Dohoda k vysloveni souhlasu Parlamentem České republiky.

Evropská kosmická agentura /dále jen ESA z anglického European Space Agency/ je mezinárodní mezivládní organizací pro rozvoj kosmického výzkumu a technologie, jakož i jejich aplikací, která zásadním způsobem ovlivňuje aktivity evropských zemí v této oblasti. Současně vystupuje jako rovnocenný partner jiných významných kosmických agentur, jako je americká NASA, japonská NASDA, agentury ruská, indická a další. Členy ESA jsou v současné době tyto evropské státy: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Německo, Nizozemí, Norsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie. Jak patrno, jsou mezi nimi nejen velké, ale i menší evropské země, srovnatelné svými vědeckotechnickými a ekonomickými možnostmi s ČR. Zvláštní postavení kooperujícího člena má dále Kanada. Kromě toho ESA uzavřela dohody o spolupráci s některými zeměmi střední a východní Evropy /v r. 1991 s Maďarskem, v r. 1992 s Rumunskem, v r. 1994 s Polskem/. Další dohodu o spolupráci sjednala ESA v r. 1996 s Portugalskem.

Na přelomu roku 1995/96 došlo ve vedení ESA k zásadní změně postoje k uzavírání podobných dohod se třetími zeměmi. Důvodem k tomu byl poznatek, že dohody typu, uzavřeného s Maďarskem, Polskem a Rumunskem (tyto dohody odpovídají také předběžnému návrhu dohody s ČSFR z roku 1992, jejíž sjednávání bylo přerušeno rozdělením republiky), jsou neúčinné. ESA rozhodla, že nadále bude se třetími zeměmi uzavírat jen takové dohody, které odpovídají co nejvíce Úmluvě ESA, a kdy se zároveň předpokládá, že příslušná země se v budoucnu stane zemí členskou a v současné době jí v tom brání zejména výše členského příspěvku. Takový typ dohody uzavřela ESA s Portugalskem.

ESA má své hlavní sídlo v Paříži, a kromě toho má svá rozsáhlá a technicky velmi dobře vybavená centra v Nizozemí, Německu a Itálii.

Sjednaná Dohoda mezi ČR a ESA ze 7. listopadu 1996 vytváří rámec pro spolupráci mezi oběma stranami ve výzkumu a mírovém využívání kosmického prostoru, a stanoví podmínky pro provádění projektů ve společném zájmu. Vymezuje oblasti spolupráce a vytváří mechanismus pro její uskutečňování. Problematikou kosmického výzkumu a jeho aplikací se v současné době u nás zabývají pracoviště Akademie věd ČR, pracoviště vysokých škol i některá nově vzniklá pracoviště v oblasti vědeckotechnického vývoje. V důsledku ukončení účasti České republiky v bývalém programu Interkosmos byla řada aktivit přechodně redukována. Akademie věd však kosmický výzkum i nadále považuje za perspektivní. Práce na kosmickém výzkumu a vývoji pokračují a to již i formou konkrétní spolupráce, kterou se jednotlivým pracovištím podařilo navázat se zahraničními institucemi ze států, jež jsou členy ESA a s orgány ESA samotnými.

Využívání kosmických metod v různých oborech /astronomie a astrofyzika, meteorologie, telekomunikace, určování polohy a navigace, životní prostředí, nové materiály apod./ má svůj nezastupitelný význam, protože poskytuje údaje, které jsou pozemskými metodami nedosažitelné. Uzavření dohody s ESA představuje zásadní možnost pro nasměrování českého kosmického výzkumu a s tím souvisejícího vývoje technologií na nejvyspělejší evropské země. Současně znamená i další krok při formování výzkumného programu kosmických aktivit, který odpovídá zájmům české vědy i možnostem a potřebám ČR. Naše aktivní účast na vybraných projektech ESA poskytne příležitost českým vědeckým a vývojovým střediskům, a zároveň otevře možnosti i pro budoucí zapojování českých průmyslových podniků při realizaci těchto projektů. Důležité rovněž je, že spolupráce umožňuje i školení a získávání praktických zkušeností pro mladé vědce a postgraduální studenty v oblastech přímo využívajících špičkové technologie a pracovní metody použitelné nejen ve vědeckém výzkumu /informační technologie, zpracování signálu apod/, ale i v praxi. Sjednaná Dohoda s ESA je tedy v mnoha směrech výhodná.

Zároveň ESA učinila podmínkou uzavření této Dohody (podobně jako v případě Portugalska), že do ní budou vložena ustanovení, která jí v ČR zabezpečí postavení právnické osoby, vyjmou ESA, její vlastnictví a příjem z daní, a zaručí její procesní imunitu. ESA má být rovněž oprávněna k udržování finančních prostředků v ČR, s nimiž bude volně disponovat. Tato ustanovení čl.6 Dohody jsou odvozena od čl. XV par. 1 Úmluvy ESA, který je rozveden v Příloze 1 této Úmluvy. Vláda ČR a ESA mají stanovit postupv pro vývoz a dovoz majetku používaného při jejich spolupráci. Vláda ČR má poskytovat správní pomoc při provádění Dohody zejména při usnadňování vstupu a výjezdu osob, jakož i dovozu a vývozu materiálů.

Požadavek na vynětí z daní je zcela legitimní, neboť rozpočet ESA je složen z příspěvků vlád členských zemí a navíc Česká republika není Dohodou zavázána k žádnému příspěvku. Statut právnické osoby ESA usnadní pohyb zboží a zejména nových technologií, jichž je České republice velmi třeba, toto ustanovení je tedy nutno chápat ne jako riziko, nýbrž jako velkou výhodu, kterou výše zmíněné tři země střední a východní Evropy nemají.

MŠMT konzultovalo tyto otázky v průběhu jednání o definitivním znění této Dohody s mezinárodně právním odborem MZV ČR a poté si vyžádalo i jeho stanovisko ke způsobu dalšího vnitrostátního projednávání sjednané dohody. Jelikož větší část ustanovení Dohody nevyžaduje žádnou změnu zákona, bylo na doporučení MZV/MPO do jejího znění vloženo ustanovení o předběžném provádění této Dohody ode dne jejího podepsání, a to těch článků, které jsou v plném souladu s právním řádem ČR a k jejichž naplňování není tudíž souhlasu Parlamentu ČR zapotřebí. Zároveň byla na doporučení MZV/MPO do znění Dohody vtělena klauzule, podle níž tato Dohoda bude podléhat schválení podle právního řádu ČR a vstoupí jako celek v platnost teprve po oznámení vlády ČR o tomto schválení.

Vzhledem k výše uvedeným ustanovením o přiznání statusu právnické osoby, jakož i jmenovaných výsad a imunit, je tato Dohoda smlouvou dle čl. 49 Ústavy ČR, k jejímuž provedení je třeba zákona. Vláda ČR se proto obrací na Parlament ČR se žádostí o vyslovení souhlasu s Dohodou mezi vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou o spolupráci ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely, aby mohla jako celek nabýt platnosti.



V Praze dne 5. února 1998

Předseda vlády

Josef Tošovský v. r.



dosažení této úrovně ochrany budou společně dohodnuta.

Článek 6

Správní ustanovení

1. Agentura bude mít postavení právnické osoby zřízené v České republice.

2. Agentura, její vlastnictví a příjem budou vyňaty ze všech daní v České republice. Majetek Agentury bude používat imunity ze všech forem právního řízení, s výjimkou zvláštních případů, v nichž by se Agentura takovéto imunity výslovně zřekla.

3. Vláda České republiky a Agentura stanoví postupy, jež budou používány při vývozu a dovozu majetku používaného v souvislosti s jejich spoluprácí.

4. Agentura může dostávat a udržovat v České republice jakýkoliv druh fondů, měny, hotovosti nebo cenných papírů; může s nimi v České republice volně disponovat za jakýmkoliv účelem předvídaným v její Úmluvě nebo v této Dohodě a mít účty v jakékoliv měně.

5. Vláda České republiky souhlasí s tím, že bude poskytovat správní pomoc při provádění této Dohody, zejména se zřetelem na usnadňování vstupu a výjezdu osob, jakož i dovozu a vývozu zboží a materiálů určených pro projekty dohodnuté stranami včetně osvobození od dávek obvykle uplatňovaných na dovoz a vývoz. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky bude vydávat potvrzení pro celní úřady pro dovoz a vývoz zboží a materiálů týkajících se projektů dohodnutých stranami. Toto potvrzení zaručí, že dovážené či vyvážené zboží a materiály budou použity v projektech dohodnutých stranami.

Článek 7

Odpovědnost

S výhradou jakýchkoliv jiných ustanovení, obsažených v prováděcích ujednáních uvedených výše v článku 3. odst. 3, bude každá strana sama odpovědna za všechny ztráty nebo škody způsobené svým osobám nebo svému majetku, jež vzniknou při provádění aktivit stanovených podle této Dohody.







 Dr. Petr Krenek
 Director
 Dept. of International Cooperation in Research and Development
 Ministry of Education, Youth and Sport
 Karmelitská 7
 118 12 Prague 1
 Czech Republic
  
  
 Paris, 18 DEC. 1997

Dear Dr. Krenek,

I am referring to your letter dated 4 December 1997.

I am sorry that a disharmony appeared between the different translations of Article 7 of the Agreement on Cooperation between ESA and the Czech Republic, signed in Prague on 7 November 1996 dealing with liability.

I certainly agree with your proposed adjustment of the Czech version of Article 7 of the Agreement to its English and French versions as outlined in your above-mentioned letter.

With regard to your proposed adjustment of the German version of Article 7 of the Agreement, I would like to stress that our translation department has verified the translation and has informed us that it has exactly the same meaning as the English, French and now Czech versions of the Agreement of 7 November 1996. I therefore suggest that the wording of Article 7 of the German version of the Agreement remains unchanged.

Finally I would like to confirm that I agree with the procedure described in your letter and that your proposed change of Article 7 as quoted above (and not Article 6 as specified in the last paragraph of your letter) together with your letter dated 4 December 1997 and the present letter will establish agreement on this issue on behalf of both parties to the Agreement on Cooperation between ESA and the Czech Republic, signed in Prague on 7 November 1996.

 Yours sincerely,






 G. Lafferranderie

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP