PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

287

Vládní návrh

zákon

ze dne ..............1997

o státním rozpočtu České republiky na rok 1998

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

§ 1

(1) Celkové příjmy státního rozpočtu České republiky na rok 1998 (dále jen "státní rozpočet") se stanoví částkou 536 635 000 000 Kč, celkové výdaje státního rozpočtu se stanoví částkou 536 635 000 000 Kč s bližším členěním v příloze č. 1.

(2) Celkový přehled příjmů je uveden v příloze č. 2 a jejich výše podle kapitol státního rozpočtu v příloze č. 3.

(3) Celkový přehled výdajů podle kapitol státního rozpočtu je uveden v příloze č. 4.

(4) Ukazatele státního rozpočtu podle kapitol státního rozpočtu jsou uvedeny v příloze č. 5.

(5) Ve státním rozpočtu jsou obsaženy finanční vztahy k rozpočtům obcí v úhrnech po jednotlivých okresech, a to dotacemi v celkové výši 9 350 000 000 Kč uvedenými v příloze č. 6.

(6) Ve státním rozpočtu jsou obsaženy finanční vztahy k rozpočtům okresních úřadů, a to dotacemi v celkové výši 8 552 000 000 Kč uvedenými v příloze č. 7.

(7) Rozdělení kapitálových výdajů je uvedeno v příloze č. 8.

(8) Ve státním rozpočtu je obsažena dotace Státnímu fondu kultury České republiky ve výši 222 600 000 Kč a Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství ve výši 1 138 000 000 Kč. Z dotace Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství je částka ve výši 9 400 000 Kč určena na krytí jeho správních výdajů.

§ 2

Součástí dotace ze státního rozpočtu do rozpočtů obcí, jejíž výše v úhrnech po jednotlivých okresech je uvedena v příloze č. 6 tohoto zákona, jsou příspěvky ze státního rozpočtu k částečné úhradě osobních a věcných výdajů spojených s výkonem státní správy obcemi v každém okrese [§ 16 odst. 2 zákona ČNR č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících, ve znění zákona č. 321/1992 Sb.]. Výše těchto příspěvků se stanoví podle postupu uvedeného v příloze č. 9. Přednosta příslušného okresního úřadu a v hlavním městě Praze a městech Brně, Ostravě a Plzni jejich primátoři [§ 5b zákona ČNR č. 425/1990 Sb., ve znění zákona č. 254/1994 Sb.] mohou v odůvodněných případech rozhodnout o odchylkách od částek uvedených v příloze č. 9 až o 15%.

§ 3

(1) Vláda nebo na základě jejího zmocnění ministr financí může upravit závazné ukazatele státního rozpočtu dané § 1 tohoto zákona z důvodu organizačních nebo metodických změn. Těmito opatřeními nesmí dojít ke zhoršení výsledného salda příjmů a výdajů státního rozpočtu.

(2) Ministr financí se zmocňuje zajistit, aby prostředky státního rozpočtu České republiky na rok 1997, které byly poskytnuty kapitolám státního rozpočtu a okresním úřadům na řešení povodňových škod a nebyly vyčerpány do 31. prosince 1997, byly použity v roce 1998 stejnými subjekty ke stejným účelům, na které byly vyčleněny v roce 1997.

§ 4

(1) Ministerstvo financí může vydat v průběhu roku 1998 státní dluhopisy až do výše %15 000 000 000 Kč na úhradu jistin státního dluhu.

(2) Ministerstvo financí může řešit krytí případného schodku státního rozpočtu za rok 1997 vydáváním státních dluhopisů. Tyto dluhopisy jsou splatné do konce roku 1998.

§ 5

Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 1998 a způsobu kontroly jejich využití jsou uvedena v příloze č. 10.

§ 6

Vláda nařízením stanoví podmínky pro poskytování a finanční vypořádání dotace ze státního rozpočtu na tepelnou energii dodávanou k vytápění domovních objektů a pro ohřev teplé užitkové vody.

§ 7

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1998.


Tabulky jsou uloženy jako samostatný dokument 287aď0.xls


Příloha č. 10 k zákonu č. /1997 Sb.

"Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 1998 a způsobu kontroly jejich využití"

podle § 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon).

1. Obecné podmínky

(1) Podle těchto "Závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 1998 a způsobu kontroly jejich využití" (dále jen "pravidla") se poskytují finanční příspěvky (dále jen "příspěvky") na

a) obnovu lesů poškozených imisemi,

b) obnovu, zajištění a výchovu porostů,

c) sdružování vlastníků lesů malých výměr,

d) ekologické a k přírodě šetrné technologie,

e) zajištění mimoprodukčních funkcí lesa,

f) hrazení bystřin,

g) podporu ohrožených druhů zvířat,

h) vyhotovení lesních hospodářských plánů [§ 24 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)] (dále jen "plán") v digitálním formě nebo

ch) ostatní hospodaření v lesích.

(2) Příspěvky podle odstavce 1 na základě žádosti poskytuje

a) Ministerstvo životního prostředí, jde-li o pozemky v národních parcích a jejich ochranných pásmech [Zákon České národní rady č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.],

b) Ministerstvo obrany, jde-li o pozemky určené pro obranu státu [§ 17 odst. 1 písmeno b) zákona 229/1991 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů],

c) Ministerstvo zemědělství, jde-li o pozemky neuvedené pod písmeny a) a b).

(3) V případě, že pozemky jsou ve spoluvlastnictví více osob, je žadatelem o příspěvek vždy osoba, která

a) má většinový spoluvlastnický podíl [§ 139 zákona č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů] nebo

b) je zmocněna písemnou plnou mocí dalšími spoluvlastníky, kteří mají spolu se žadatelem na pozemku většinový podíl počítaný podle velikosti podílů.

(4) Pokud je žadatelem obec, přikládá k žádosti čestné prohlášení týkající se jejího hospodaření; vzor čestného prohlášení je uveden v části 3.

(5) Žadatel vypočte požadovanou výši příspěvku způsobem uvedeným u příslušného předmětu příspěvku a zaokrouhluje ji vždy na celé koruny dolů.

(6) Žádost o poskytnutí příspěvku a vyúčtování příspěvku podle těchto pravidel podává žadatel

a) územnímu odboru Ministerstva zemědělství nebo Ministerstva životního prostředí, v jehož územním obvodu se nachází předmětný pozemek nebo

b) Ministerstvu obrany.

(7) Je-li předložená žádost neúplně nebo nesprávně vyplněna, vrátí ji příslušné ministerstvo žadateli k odstranění nedostatků a určí lhůtu k jejich odstranění, která nesmí být kratší než 30 dnů; jestliže žadatel neodstraní nedostatky ve stanovené lhůtě, bude žádost zamítnuta.

(8) Přiznané příspěvky jsou poukazovány bezhotovostně přímo na účet žadatele a to:

a) u příspěvků vypočítávaných sazbou po projednání žádosti,

b) u ostatních příspěvků na základě předloženého vyúčtování po provedení prací.

(9) Je-li poskytnut příspěvek podle těchto pravidel, nelze na předmět příspěvku poskytnout v témže roce jinou podporu ze státních zdrojů.

(10) Kontrolu dodržení podmínek stanovených těmito pravidly vykonává podle zvláštního předpisu [§ 10 až 18 zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole] příslušné ministerstvo (odstavec 2).

(11) Při zjištění, že porušením těchto pravidel byl příspěvek čerpán v nesprávně vyšší částce nebo použit k jinému účelu, než na který byl poskytnut, oznámí příslušné ministerstvo (odstavec 2) písemně tuto skutečnost finančnímu úřadu, který postupuje podle zvláštního předpisu [Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.].

(12) Zjistí-li skutečnosti uvedené v odstavci 11 žadatel sám, je povinen neoprávněně přijatou část příspěvku vrátit do 30 dnů ode dne zjištění a současně zaplatit penále podle zvláštního předpisu [Zákon č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky).] v poloviční výši.

(13) Žádosti o vybrané příspěvky, podané podle dřívějších předpisů [§ 7, 8 a 10 Přílohy č. 10 k zákonu č. 315/1996 Sb., o státním rozpočtu České republiky pro rok 1997] po 30. 9. 1997 v zákonné lhůtě, mohou být uhrazeny z prostředků roku 1998.

(14) Fyzické osoby, které v rámci svého pracovního nebo obdobného poměru přicházejí do styku s osobními daty žadatelů uvedenými na žádostech, mají povinnost mlčenlivosti o těchto informacích podle zvláštního předpisu [§ 22 zákona č. 256/1992 Sb., o ochraně osobních údajů v informačních systémech].

2. Příspěvky

A. Příspěvek na obnovu lesů poškozených imisemi

Předmět příspěvku:

a) přirozená obnova,

b) umělá obnova - první,

c) umělá obnova - opakovaná,

d) ochrana mladých lesních porostů do jejich zajištění (ochrana kultur proti buřeni, zvěři, klikorohu a myšovitým),

e) zřizování nových oplocenek za účelem zajištění kultur a nárostů nebo jejich částí se zastoupením melioračních a zpevňujících dřevin 30% a vyšším,

f) hnojení a vápnění lesních porostů.

Kritéria příspěvku:

- imisní pásmo [Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 78/1996 Sb., o stanovení pásem ohrožení lesů pod vlivem imisí.] ohrožení A,

- imisní pásmo ohrožení B.

Sazba příspěvku:

Čís. řád.

Předmět příspěvku
Technické

jednotky
Indikace
Sazba

imisní pásmo
A
B
1.
Přirozená obnova

- meliorační a zpevňující dřeviny [Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 83/1996 Sb., o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů.]

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

A

A

a

a

1

2
2.
Umělá obnova - první

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

A

A

b

b

1

2
3.
Umělá obnova - opakovaná

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

A

A

c

c

1

2
4.
Ochrana mladých lesních porostů

- ochrana kultur proti buřeni

- ochrana kultur proti zvěři

- ochrana kultur proti klikorohu

- ochrana kultur proti myšovitým


Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

A

A

A

A

d

d

d

d

1

2

3

4
5.
Zřizování nových oplocenek za účelem zajištění kultur a nárostů nebo jejich částí se zastoupením melioračních a zpevňujících dřevin 30% a vyšším
Kč/km

A

e

1
6.
Hnojení a vápnění lesních porostů

- letecké

- pozemní

- k jednotlivým sazenicím při výsadbě


Kč/ha

Kč/ha

Kč/ha

A

A

A

f

f

f

1

2

3

Způsob výpočtu příspěvku:

- výše příspěvku se stanoví součinem sazby a množství skutečně provedené práce.

Podmínky přiznání příspěvku:

- kvalita provedených prací a soulad uvedených údajů s plánem nebo osnovou [§ 25 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)] jsou potvrzeny odborným lesním hospodářem,

- žadatel hospodaří podle platného plánu nebo osnovy,

- přirozená a umělá obnova je podle těchto pravidel i zalesnění lesních pozemků, které jsou v plánu nebo osnově označeny jako bezlesí,

- při obnově musí žadatel použít stanovištně a geneticky vhodného a výsadby schopného sadebního materiálu [Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 82/1996 Sb., o genetické klasifikaci, obnově lesa, zalesňování a o evidenci při nakládání se semeny a sazenicemi lesních dřevin.],

- příspěvek na přirozenou obnovu se poskytuje na skutečný počet jedinců, nejvýše však do stanoveného minimálního počtu jedinců na jeden hektar [Příloha č. 8 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 82/1996 Sb.], pokud žádost byla podána do dvou let po smýcení hlavního porostu.

Žadatel:

- osoba, na kterou se podle zvláštního předpisu [Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon).] vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa s výjimkou s. p. Lesy České republiky.

Obsah žádosti:

- žádost podle vzoru v části 3.,

- příloha k žádosti podle vzoru v části 3.,

- smlouva o nájmu lesních pozemků, pokud je žadatelem nájemce,

- list o původu použitých sazenic [Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 82/1996 Sb.], pokud je předmětem příspěvku umělá obnova.

Termín podání žádosti o příspěvek:

- na přirozenou obnovu lesa do 30. 6. 1998,

- v ostatních případech do tří měsíců po splnění předmětu příspěvku.

B. Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu porostů

Předmět příspěvku:

- obnova a zajištění lesních porostů v lesích neuvedených v písmenu A:

a) přirozená obnova,

b) umělá obnova - první,

c) umělá obnova - opakovaná,

d) zajištění lesních porostů [§ 16 odst. 7 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 82/1996 Sb.] v zákonné lhůtě [§ 31 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb.],

- výchova lesních porostů:

e) odstraňování lesních porostů v rámci rekonstrukce a přeměny porostů s nevhodnou nebo náhradní dřevinnou skladbou dle předpisu plánu nebo osnovy,

f) výchova lesních porostů do 40 let skutečného věku porostu (prořezávky a předmýtní úmyslná těžba).

Kritéria příspěvku:

- cena lesního pozemku [Prováděcí vyhláška Ministerstva financí k zákonu č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování).] v Kč/m2,

- zařazení lesů do kategorie lesů ochranných [§ 7 a § 59 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb.] [lesy ochranné],

- zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení [§ 8 a § 59 odst. 6 zákona č. 289/1995 Sb.] s výjimkou lesů v uznaných oborách a v samostatných bažantnicích [Zákon č. 23/1962 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů.] [lesy zvláštního určení],

- zařazení do lesů určených pro obranu státu, které jsou v působnosti Ministerstva obrany [lesy vojenské],

- předání nezajištěných kultur při předání lesů nebo vrácení užívacího práva oprávněné osobě po 1. 1. 1996 [lesy restituční],

- zařazení lesů do kategorie lesů hospodářských a do kategorie lesů zvláštního určení v uznaných oborách a samostatných bažantnicích [lesy hospodářské].

Sazba příspěvku:

Cena lesního pozemku do
Lesy
Čís.

Řád
Předmět

příspěvku
Technické

jednotky
Indikace
2 Kč na m2
3 Kč na m2
ochranné
zvl. určení
vojenské
restituční
hosp.
2
3
O
U
Z
R
H
1.
Přirozená obnova

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

BB

aa

12
2.
Umělá obnova - první

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

BB

bb

12
3.
Umělá obnova - opakovaná

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/sazenici

Kč/sazenici

BB

cc

12
4.
Zajištění lesních porostů

- meliorační a zpevňující dřeviny

- ostatní dřeviny


Kč/ha

Kč/ha

BB

dd

1

2
5.
Odstraňování porostů v rámci rekonstrukce
Kč/ha

B

e

1
6.
Výchova lesních porostů do 40 let skutečného věku

- prořezávky

- předmýtní úmyslná těžba



Kč/ha

Kč/ha


BB


f

f


12

Způsob výpočtu příspěvku:

- výše příspěvku se stanoví součinem sazby a množství skutečně provedené práce nebo splněného cíle.

Podmínky přiznání příspěvku:

- kvalita provedených prací a soulad uvedených údajů s plánem nebo osnovou jsou potvrzeny odborným lesním hospodářem,

- žadatel hospodaří podle platného plánu nebo osnovy,

- přirozená a umělá obnova je pro účely těchto pravidel i zalesnění lesních pozemků, které jsou v plánu nebo osnově označeny jako bezlesí,

- při obnově musí žadatel použít stanovištně a geneticky vhodného a výsadby schopného sadebního materiálu,

- příspěvek na přirozenou obnovu se poskytuje na skutečný počet jedinců, nejvýše však do stanoveného minimálního počtu jedinců na jeden hektar, pokud žádost byla podána do dvou let po smýcení hlavního porostu,

- při překryvu několika kritérií použije žadatel výhodnější sazbu.

Žadatel:

- osoba, na kterou se podle zvláštního předpisu vztahují práva a povinnosti vlastníka lesa s výjimkou s. p. Lesy České republiky.

Obsah žádosti:

- žádost podle vzoru v části 3.,

- příloha k žádosti podle vzoru v části 3.,

- smlouva o nájmu lesních pozemků, pokud je žadatelem nájemce,

- list o původu použitých sazenic, pokud je předmětem příspěvku umělá obnova.

Termín podání žádosti o příspěvek:

- na zajištění porostu a na přirozenou obnovu lesa do 30. 6. 1998,

- v ostatních případech do tří měsíců po splnění předmětu příspěvku.

C. Příspěvek na sdružování vlastníků lesů malých výměr

Předmět příspěvku:

a) náklady na správu sdruženého lesního majetku o velikosti od 150 do 500 hektarů,

b) náklady na správu sdruženého lesního majetku o velikosti nad 500 a do 1000 hektarů,

c) náklady na správu sdruženého lesního majetku o velikosti nad 1000 hektarů.

Kritéria příspěvku:

- velikost celkového sdruženého majetku k 1. 1. 1998,

- velikost výměry jednotlivých sdružených lesních majetků k 1. 1. 1998 zaokrouhlená na celé hektary nahoru.

Sazba příspěvku:

Výměra jednotlivých sdružujících se vlastníků
Čís. řád.
Velikost sdruženého majetku v hektarech
Technické jednotky
Indikace
do 5 ha
do 50 ha
do 150 ha
do 300 ha
A
B
C
D
1.
od 150 do 500
Kč/ha
C
a
1
2.
nad 500 a do 1000
Kč/ha
C
b
1
3.
nad 1 000
Kč/ha
C
c
1

Způsob výpočtu příspěvku:

- výše příspěvku se stanoví součinem sazby a velikosti výměry jednotlivých sdružených lesních majetků k 1. 1. 1998 zaokrouhlené na celé hektary nahoru ve vztahu na velikost sdruženého majetku celkem.

Podmínky přiznání příspěvku:

- sdružení nejméně pěti vlastníků lesa,

- minimální výměra sdruženého majetku 150 ha,

- sdružení vlastníků spravuje pozemky, které tvoří funkční celek s určenou nepřerušenou hranicí,

- sdružení je otevřeným subjektem pro všechny vlastníky lesa v daném regionu,

- členem sdružení jsou pouze vlastníci lesa,

- sdružené pozemky mají jednoho odborného lesního hospodáře.

Žadatel:

- člen sdružení bez právní subjektivity (vlastník lesa), který je smlouvou o sdružení k tomuto oprávněn,

- sdružení s právní subjektivitou.

Obsah žádosti:

- žádost podle vzoru v části 3.,

- příloha k žádosti podle vzoru v části 3.,

- smlouva o sdružení vlastníků lesa.

Termín podání žádosti o příspěvek:

- do 31. 3. 1998.

D. Příspěvek na ekologické a k přírodě šetrné technologie

Předmět příspěvku:

a) vyklizování nebo přibližování dříví lanovým systémem v lesním porostu,

b) vyklizování nebo přibližování dříví koněm v lesním porostu,

c) vyklizování nebo přibližování dříví strojem na kolopásovém nebo pásovém podvozku v lesním porostu,

d) likvidace klestu štěpkováním před obnovou lesa s rozptýlením štěpky v lesním porostu.

Kritéria příspěvku:

- zařazení lesů do kategorie lesů ochranných [lesy ochranné],

- zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení s výjimkou lesů v uznaných oborách a v samostatných bažantnicích [lesy zvláštního určení],

- zařazení lesů do kategorie lesů hospodářských a do kategorie lesů zvláštního určení v uznaných oborách a samostatných bažantnicích [lesy hospodářské].


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP