§ 3

Zařízení a jejich zařazení do tříd

(1) Zařízení ve třídě I. jsou:

a) zdvihadla, pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná či zavěšená o nosnosti zařízení nad 1 000 kg s motorickým pohonem a ručním pohonem o nosnosti nad 5 000 kg,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah o nosnosti zařízení nad 1 000 kg s motorickým pohonem nebo ručním pohonem o nosnosti nad 5 000 kg,

c) pohyblivé pracovní plošiny s výškou zdvihu nad 1,5 m,

d) výtahy, které jsou trvalou součásti budov a objektů,

e) stavební výtahy s motorickým pohonem, jimiž se dopravují také osoby,

f) regálové zakladače s pohyblivým stanovištěm obsluhy.

(2) Zařízení ve třídě II. jsou:

a) zdvihadla, pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná či zavěšená do nosnost zařízení 1 000 kg s motorickým pohonem a s ručním pohonem nad nosnost 1 000 kg do nosnosti 5 000 kg,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah o nosnosti zařízení do 1 000 kg s motorickým pohonem nebo ručním pohonem do nosnosti 5 000 kg,

c) zdvihací rampy, pohyblivé plošiny s výškou zdvihu nad 1,5 m, stojanové zvedáky s motorickým pohonem,

d) jevištní technologická zařízení s motorickým pohonem ke zdvihání osob nebo materiálů s výškou zdvihu nad 1,5 m,

e) stavební výtahy nákladní s motorickým pohonem se zakázanou dopravou osob,

f) svisle posuvná vrata s motorickým pohonem,

g) lyžařské vleky,

h) pohyblivé schody a chodníky,

i) svislé a šikmé dopravní výtahy - plošiny pro dopravu imobilních osob.

(3) Zařízení ve třídě III. jsou:

a) zdvihadla a pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná nebo zavěšena o nosnosti do 1 000 kg s ručním pohonem,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah do nosnosti 1 000 kg včetně s ručním pohonem,

c) zvedací čela nákladních automobilů s motorickým pohonem,

d) zdvihací ústrojí dopravních vozíků a nakladačů určených pro zdvíhání a přepravu břemen pomocí prostředků pro vázání, zavěšení nebo uchopení,

e) vrátky používané ke zdvíhání břemen,

f) svisle posuvná vrata s ručním pohonem,

g) zařízení lidové zábavy, jimiž se zdvihají osoby s výškou zdvihu nad 1,5 m,

h) jevištní technologická zařízení ke zdvihání osob nebo materiálů nezahrnuté ve třídě II. písm.d),

i) prostředky k zavěšení nebo uchopení břemen o nosnosti nad 100 kg používaných u zdvihacích zařízení,

j) zařízení, která jsou součástí technologických linek, strojů nebo automatických systémů pro manipulaci a skladování,

k) zařízení sestavená jednorázově pro montážní účely a transport,

l) montážní koše pro dopravu osob zavěšené na zdvihacím zařízení,

m) stavební výtahy nákladní s ručním pohonem se zakázanou dopravou osob,

n) zdvihací rampy, pohyblivé plošiny, stojanové zvedáky, zvedací čela nákladních automobilů, jimiž se zvedají břemena s ručním pohonem.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odbornou způsobilost k výrobě, montáži, opravám, nebo k provádění revizí a revizních zkoušek je organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má platné oprávnění vydané organizací státního odborného dozoru.

(2) Organizace státního odborného dozoru vydá oprávnění poté, co na základě písemné žádosti prověří, zda organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborné způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících.

(4) Organizace státního odborného dozoru v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah oprávnění a den nabytí jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí organizaci státního odborného dozoru nejpozději do 14 dnů změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu a sídla jeho držitele, popřípadě ukončení činnosti na zařízení podle vydaného oprávnění.

(6) Organizace státního odborného dozoru prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění revizí a revizních zkoušek a zkoušek zařízení

(1) Odborně způsobilou k provádění revizí, revizních zkoušek a zkoušek zařízení je fyzická osoba (revizní technik), která má k této činnosti platné osvědčení.

(2) Osvědčení vydá organizace státního odborného dozoru poté, co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou a která má střední odborné vzdělání technického směru - strojní a nejméně 3 roky odborné praxe, nebo vysokoškolské vzdělání technického směru - strojní a nejméně 2 roky odborné praxe a doloží doklad o zdravotní způsobilosti k provádění revizí, revizních zkoušek a zkoušek zařízení.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Organizace státního odborného dozoru vydá fyzické osobě osvědčení poté, co úspěšně složila zkoušku. V osvědčení uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení,

b) rozsah osvědčení, den nabytí jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s organizací státního odborného dozoru opakovat.

§ 6

Odborná způsobilost fyzických osob k obsluze zařízení

Odborně způsobilou osobou k obsluze zařízení je fyzická osoba starší 18 let, zdravotně způsobilá k předpokládané činnosti, která absolvovala výcvik u organizace nebo podnikající fyzické osoby, která zařízení provozuje a je přezkoušena revizním technikem. O přezkoušení je učiněn záznam, ve kterém se uvede datum přezkoušení, podpis revizního technika, podpis přezkoušené osoby a označí zařízení, pro jehož obsluhu je fyzická osoba odborně způsobilá.

§ 7

Zkoušky zařízení

(1) Po ukončení montáže zařízení musí být provedena montážní zkouška v rozsahu technické dokumentace výrobce. Při montážní zkoušce musí být k dispozici doklad o výchozí revizi el. zařízení dokumentující bezpečnost el. zařízení.

(2) Zkoušku provádí u zařízení revizní technik s příslušným osvědčením.

(3) Montážní zkouška musí být provedena po každé demontáži a opětné montáži.

(4) O výsledku montážní zkoušky musí být vyhotoven písemný doklad, ze kterého je zřejmé, na jakém zařízení byla zkouška provedena, kdo a kdy zkoušku prováděl, s jakým výsledkem a zda zařízení odpovídá technické dokumentaci výrobce a zda splňuje předepsané technické parametry.

(5) Až na základě kladného výsledku montážní zkoušky může být zařízení podrobeno další předepsané prohlídce - úřední zkoušce u zařízení ve třídě I. nebo revizní zkoušce u zařízení ve třídě II. a III.

(6) Montážní zkouška se může provést současně i s úřední zkouškou nebo revizní zkouškou.

(7) Zařízení ve třídě I. musí dodavatel, popř. provozovatel podrobit při jeho uvedení do provozu úřední zkoušce, kterou řídí a vyhodnocuje organizace státního odborného dozoru.

(8) V případě kladného výsledku šetření vydá organizace státního odborného dozoru doklad - stanovisko k bezpečnosti technického zařízení, inspekční zpráva.

(9) Zkoušky po opravách musí organizace nebo podnikající fyzické osoby, které opravují zařízení, podrobit této zkoušce v rozsahu prováděné opravy.

§ 8

Revize a revizní zkoušky

(1) Revizními zkouškami je provozovatel povinen ověřovat další provozní způsobilost zařízení, rozsah a úplnost jeho dokumentace.

(2) Revizní zkoušky může provádět jen revizní technik s příslušným rozsahem osvědčení, a to:

a) v pravidelných lhůtách podle technických norem, nebo technických podmínek výrobce,

b) při uvádění zařízení do provozu revizní zkouškou ve třídě I., u něhož bylo doloženo osvědčení (potvrzena shoda s osvědčeným vzorem), a které bylo smontováno do provozuschopného stavu,

c) při uvádění do provozu revizní zkouškou zařízení ve třídě III.,

d) při uvádění zařízení do provozu revizní zkouškou po přemístění spojeným s jeho demontáží a opětnou montáží,

e) při uvádění zařízení do provozu po opravách.

(3) O výsledku revizní zkoušky se vyhotoví písemný doklad, ze kterého je zřejmé na jakém zařízení byla revizní zkouška provedena, kdo a kdy revizní zkoušku prováděl, s jakým výsledkem a zda je zařízení schopno dalšího bezpečného provozu.

(4) Revize jsou prováděny v rozsahu revizních zkoušek mimo zkoušky se zatížením.

§ 9

Bližší podmínky k zajištění bezpečnosti zařízení

(1) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou k zajištění bezpečnosti zařízení povinny před uvedením zařízení do provozu:

a) zajistit provedení prohlídky - úřední zkoušky u zařízení ve třídě I., nebo revizní zkoušky u zařízení ve třídě II. a III.,

b) upravit průvodní technickou dokumentaci na skutečný stav zařízení a zajistit její předání odběrateli zařízení.

(2) Průvodní technickou dokumentaci tvoří zejména projektová a konstrukční dokumentace, doklady o shodě2), zprávy o revizích, revizních zkouškách a zkouškách zařízení.

(3) Organizace a podnikající osoby, které zařízení provozují jsou k zajištění jejich bezpečnosti povinny:

a) provádět revize, revizní zkoušky a zkoušky zařízení revizním technikem ve lhůtách stanovených v technických normách (v příloze vyhlášky),

b) pověřovat činností na zařízení jen odborně způsobilé fyzické osoby,

c) zajistit, aby zařízení, která svým provozem ohrožují bezpečnost, zdraví a životy osob a majetek, byla okamžitě odstavena z provozu a zajištěna před nežádoucí manipulací do doby, než budou uvedena do stavu bezpečného provozu,

d) zajistit provedení prohlídek zařízení třídy I. nejméně jedenkrát za 8 let.

§ 10

Výjimky

(1) Od ustanovení této vyhlášky je možné se odchýlit na nezbytně nutnou dobu v případech, kdy hrozí nebezpečí z prodlení při záchraně osob nebo při likvidaci provozní nehody (havárie).

(2) Kromě případů uvedených v odstavci 1) je možné se odchýlit od ustanovení v části týkající se vzdělání revizních techniků se souhlasem organizace státního odborného dozoru.

§ 11

Přechodná ustanovení

Platnost odborné způsobilosti fyzických osob k obsluze zařízení stanovená v technických normách končí dnem uvedeném v dokladu o odborné způsobilosti.

§ 12

Zrušovací ustanovení

(1) Ruší se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 19/1979 Sb., ve znění vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 552/1990 Sb.

(2) Ruší se § 1 odst. 2) písm.b) vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 143/1979 Sb.

(3) Ruší se text v § 2 odst. 1 písm.a) vyhl. Českého úřadu bezpečnosti práce č. 59/1983 Sb. "Vyhrazená zdvihací zařízení, která jsou dovážená samostatně nebo jako součást investičního celku".

§ 13

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

NÁVRH

Vyhláška

Ministerstva práce a sociálních věcí

ze dne

kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví bližší podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle § 7b zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zákona č.... /1998 Sb.:

§ 1

Rozsah platnosti

(1) Vyhláška stanoví, která technická zařízení se považují za vyhrazená elektrická zařízení a zařazuje je do tříd podle míry ohrožení bezpečnosti, životů a zdraví osob a majetku. Vyhláška dále stanoví bližší podmínky týkající se jejich bezpečnosti a předpoklady odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na vyhrazených elektrických zařízeních.

(2) Vyhláška je závazná pro organizace, podnikající fyzické osoby a fyzické osoby, na které se vztahuje působnost orgánů a organizací státního odborného dozoru [§ 3 odst. 1) a 2) zák. č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů].

(3) Vyhláška se nevztahuje na technická zařízení podléhající podle zvláštních předpisů dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) a b) zákona č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky:

a) vyhrazené elektrické zařízení (dále jen "zařízení") je provozní seskupení (soubor) elektrotechnických výrobků, tvořících funkční celek, určený k výrobě, přeměně, rozvodu nebo spotřebě elektrické energie, které je schopno ohrozit osoby a majetek a seskupení výrobků určených k ochraně před nebezpečnými účinky atmosférické a statické elektřiny,

b) oprávnění je doklad, vydaný organizací státního odborného dozoru organizaci nebo podnikající fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá montovat, opravovat, provádět údržbu a revize zařízení,

c) osvědčení je doklad, vydaný organizací státního odborného dozoru fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá provádět revize zařízení,

d) prohlídka je souhrn úkonů, kterými organizace státního odborného dozoru ověřuje bezpečnost zařízení,

e) revize je souhrn úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje bezpečnost zařízení,

f) činnost na zařízení je jeho obsluha, údržba, oprava, montáž, kontrola, zkoušení a revize,

g) obsluha jsou jednoduché úkony spojené s provozem zařízení (například zapínání, vypínání, regulování, čtení údajů) za předpokladu, že technické provedení zařízení zabraňuje obsluhujícímu nebezpečně se přiblížit k částem pod napětím,

h) údržba je činnost prováděná na zařízení nebo jeho částech, za účelem zajištění bezpečného a provozuschopného stavu zařízení, bez zásahů do jeho konstrukce, bez výměny částí nebo celků,

i) oprava je jednorázová činnost provedená na zařízení nebo jeho částech, jejímž cílem je obnovení bezpečnosti a provozuschopnosti zařízení a při níž dochází, je-li to nutné, k výměně částí nebo celku, případně i k zásahu do konstrukce,

j) montáž je zřizování nových a rekonstrukce již provozovaných zařízení, instalací elektrotechnických výrobků, jejich vzájemným propojením a připojením ke zdroji elektrické energie, to vše podle příslušné dokumentace,

k) práce podle pokynů je výkon práce, pro kterou jsou dány pouze nejnutnější pokyny. Za dodržování bezpečnostních předpisů odpovídají pracovníci, kteří práci vykonávají,

l) práce s dohledem je výkon práce, která se provádí podle podrobnějších pokynů. Před zahájením práce se osoba zajišťující dohled přesvědčí, zda jsou provedena nutná bezpečnostní opatření. V průběhu prací podle potřeby občas kontroluje dodržování bezpečnostních předpisů. Za dodržování bezpečnostních předpisů odpovídají pracovníci, kteří práci provádějí,

m) práce pod dozorem je výkon práce prováděné za trvalé přítomnosti osoby, pověřené dozorem. Tato osoba je odpovědná za dodržování bezpečnostních předpisů.

§ 3

Zařízení a jejich zařazení do tříd

(1) Zařízení ve třídě I. jsou elektrická zařízení:

a) v místnostech pro lékařské účely,

b) v prostorách s nebezpečím výbuchu,

c) v prostorách zvlášť nebezpečných z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem,

d) v objektech s prostory určenými pro shromažďování více než 250 osob,

e) v pojízdných a převozných prostředcích,

f) pro ochranu před nebezpečnými účinky atmosférické elektřiny instalovaná v místnostech, prostorách a objektech uvedených v písm. b) a d),

g) pro ochranu před nebezpečnými účinky statické elektřiny instalovaná v místnostech a prostorách uvedených v písm. a) a b).

(2) Zařízení ve třídě II. jsou:

a) zařízení na výrobu elektrické energie se jmenovitým výkonem větším nebo rovným 3 MVA,

b) zařízení pro přeměnu elektrické energie o jmenovitém výkonu větším nebo rovným 250 kVA,

c) rozvodné sítě elektrizační soustavy.

(3) Zařízení ve třídě III. jsou ostatní zařízení, neuvedená v odstavci 1 a 2.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odborně způsobilou k montáži, opravám, údržbě nebo k provádění revizí zařízení je organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má platné oprávnění vydané organizací státního odborného dozoru 1).

(2) Organizace státního odborného dozoru vydá oprávnění poté, co na základě písemné žádosti prověří, zda organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících.

(4) Organizace státního odborného dozoru v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah oprávnění a den nabytí účinnosti jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí organizaci státního odborného dozoru nejpozději do 14 dnů změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu a sídla jeho držitele, popřípadě ukončení činnosti na zařízení podle vydaného oprávnění.

(6) Organizace státního odborného dozoru prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění revizí zařízení

(1) Odborně způsobilou k provádění revizí zařízení je fyzická osoba (revizní technik), která má k této činnosti platné osvědčení.

(2) Osvědčení vydá organizace státního odborného dozoru poté co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou a která splňuje kvalifikaci a dobu praxe v oboru, uvedené v příloze vyhlášky a která doloží doklad o zdravotní způsobilosti k provádění revizí zařízení.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Organizace státního odborného dozoru vydá fyzické osobě osvědčení poté, co úspěšně složila zkoušku. V osvědčení uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení,

b) rozsah osvědčení, den nabytí účinnosti jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s organizací státního odborného dozoru opakovat.

§ 6

Odborná způsobilost fyzických osob k činnostem na zařízení

(1) Odborně způsobilé fyzické osoby k činnostem na zařízení jsou osoby:

a) seznámené, které byly upozorněny na možné nebezpečí, které pro ně zařízení představuje a seznámené se zásadami bezpečného zacházení se zařízením. Činnosti, kterými lze fyzické osoby s touto odbornou způsobilostí na zařízení pověřit, jsou uvedeny v příloze vyhlášky,

b) poučené, které jsou prokazatelně a řádně vycvičeny k činnostem na zařízení. Výcvik musí být zaměřen na předpokládanou činnost s přesným vymezením povinností a na seznámení se zásadami poskytování první pomoci při úrazu elektrickým proudem. Výcvik provádí osoba s kvalifikací odpovídající charakteru činností a pokud jde o práci na zařízení, osoba znalá, alespoň samostatný elektrotechnik. O výcviku pořídí písemný záznam a opatří jej datem konání výcviku, svým podpisem a podpisem osoby, která výcvik absolvovala. Činnosti, kterými lze fyzické osoby s touto odbornou způsobilostí na zařízení pověřit, jsou uvedeny v příloze vyhlášky,

c) znalé, kterými jsou elektrotechnik, samostatný elektrotechnik a vedoucí elektrotechnik. Osoby znalé mají vzdělání a délku odborné praxe uvedené v příloze vyhlášky a byly přezkoušeny ze znalostí potřebných k předpokládané činnosti [U odborných elektrotechnických škol a učilišť, které v rámci učebních osnov zajišťují i výuku ukončenou zkouškou z bezpečnosti práce na zařízeních, ze zásad ochrany před úrazem elektrickým proudem a z poskytování první pomoci při úrazech elektrickým proudem, může tato zkouška, provedená v průběhu nebo na závěr studia, požadovanou zkoušku nahradit.].

(2) Osoba znalá - elektrotechnik může vykonávat samostatně činnost na zařízení s napětím do 1000 V stř. a 1500 V ss, které je ve stavu bez napětí i v blízkosti částí zařízení pod napětím a to v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném na základě úspěšné zkoušky. Na zařízení s napětím vyšším než jsou tyto hodnoty, může vykonávat činnost pouze s dohledem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika. Na zařízení do 1000 V stř. a 1500 V ss může pracovat pod napětím sám, ale na všech pracovištích venku a v prostorech těsných, nevyhovujících platným předpisům a v prostorech vlhkých, mokrých, horkých a v prostorech se zvýšenou korozivní agresivitou, může na zařízení pod napětím pracovat pouze pod dozorem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika. Na zařízení s napětím vyšším než jsou tyto hodnoty, může pracovat pod napětím pouze pod dozorem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika, pokud není jeho bezpečnost, v pracovním postupu pro příslušnou práci, zajištěna jiným způsobem.

(3) Osoba znalá - samostatný elektrotechnik může vykonávat samostatně činnost na zařízení v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném na základě úspěšně vykonané předepsané zkoušky [Pracovníci vědeckých, výzkumných a vývojových pracovišť, kteří mají ukončené vysokoškolské vzdělání neuvedené v příloze a v rámci výuky složili zkoušku z elektrotechniky, elektroniky nebo fyziky nebo mají ukončené vzdělání na střední odborné škole neuvedené v příloze a složili závěrečnou zkoušku z elektrotechniky, elektroniky nebo fyziky a kteří vykonávají vědecké, výzkumné a vývojové práce, jsou pro tyto činnosti na svém pracovišti posuzováni jako samostatní elektrotechnici pokud složili předepsanou zkoušku. Absolventi vysokých škol v oboru elektrotechniky nebo fyziky, kteří pracují jako asistenti v laboratořích škol všech stupňů, jsou pro tuto činnost na svém pracovišti posuzováni jako samostatní elektrotechnici, pokud složili předepsanou zkoušku.]. Ve stejném rozsahu může řídit činnost nejvýše dvou elektrotechniků nebo větší počet osob poučených. Pracovat v blízkosti částí zařízení nad 1000 V střídavých a 1500 V stejnosměrných může v minimálních povolených vzdálenostech a na částech těchto zařízení pod napětím může pracovat pouze společně s dalším samostatným nebo řídícím elektrotechnikem.

(4) Osoba znalá - vedoucí elektrotechnik může být pověřena řízením činností na zařízení v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném jí na základě úspěšného složení předepsané zkoušky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP