NÁVRH

Vyhláška

Ministerstva práce a sociálních věcí

ze dne

kterou se určují vyhrazená technická zařízení v jaderné energetice a stanoví bližší podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle § 7b zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění zákona č.... /1998 Sb.:

§ 1

Rozsah platnosti

(1) Vyhláška stanoví, která technická zařízení se považují za vyhrazená technická zařízení v jaderné energetice a zařazuje je do tříd podle míry ohrožení bezpečnosti života a zdraví osob a majetku. Vyhláška dále stanoví bližší podmínky týkající se jejich bezpečnosti a předpoklady odborné způsobilosti organizací a podnikajících fyzických osob k činnostem na vyhrazených technických zařízeních v jaderné energetice.

(2) Vyhláška je závazná pro organizace, podnikající fyzické osoby a fyzické osoby, na které se vztahuje působnost orgánů a organizací státního odborného dozoru [Zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů].

(3) Vyhláška se nevztahuje na technická zařízení podléhající podle zvláštních předpisů dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) a b) zákona č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky:

a) vyhrazené technické zařízení v jaderné energetice (dále jen "zařízení") je zařízení tlakové, elektrické a zařízení zabezpečující ovládání a ochranu tlakových zařízení a činnosti havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů,

b) oprávnění je doklad vydaný organizací státního odborného dozoru organizaci nebo podnikající fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá vyrábět, montovat, opravovat, provádět údržbu a revize zařízení,

c) osvědčení je doklad vydaný organizací státního odborného dozoru fyzické osobě, kterou se osvědčuje, že je odborně způsobilá provádět revize a zkoušky zařízení,

d) prohlídka je soubor úkonů, kterými organizace státního odborného dozoru ověřuje bezpečnost zařízení,

e) revize je soubor úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje bezpečnost zařízení,

f) zkouška je soubor úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje pevnost, těsnost, případně i funkci zařízení.

§ 3

Zařízení a jejich zařazení do tříd

(1) Tlakovými zařízeními a zařízeními zabezpečujícími ovládání a ochranu vyhrazených tlakových zařízení a činnosti havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů ve třídě I jsou:

a) tlakové a parní generátory pracující s radioaktivními látkami, jejichž největší pracovní přetlak přesahuje 0,07 MPa a jejichž objem je větší než 10 l,

b) tlaková obálka hermetické zóny dimenzovaná na vnitřní přetlak včetně zařízení zabezpečujících její hermetičnost při maximální projektové nehodě,

c) čerpadla, potrubí, rozdělovače, sběrače z potrubí a armatury s největším pracovním přetlakem přesahujícím 0,07 MPa o světlosti DN 70 systémů zabezpečujících chlazení jaderného reaktoru, systémů plnění, systémů normálního a havarijního doplňování, systémů dochlazování reaktorů, systémů dochlazování zařízení pro skladování vyhořelého paliva.

(2) Elektrickými zařízeními ve třídě I jsou elektrická zařízení zabezpečující ovládání a ochranu tlakových zařízení v jaderné energetice a činnosti havarijních systémů a systému dochlazování reaktorů.

(3) Tlakovými zařízeními a zařízeními zabezpečujícími ovládání a ochranu vyhrazených tlakových zařízení a činnosti havarijních systémů a systémů dochlazování reaktorů ve třídě II jsou:

a) hydraulická a pneumatická zařízení, která zabezpečují ovládání, regulaci, signalizaci, ochranu a měření při provozu zařízení uvedených v odst. 1 písm. a), b) s největším pracovním přetlakem přesahujícím 0,07 MPa a světlosti nad DN 50,

b) zařízení zabezpečující hermetičnost a pevnost tlakové obálky hermetické zóny při maximální projektové nehodě zahrnující potrubní průchodky, první uzavírací armatury vně i uvnitř zóny včetně propojovacího potrubí mezi průchodkami a armaturami hermetické obálky,

c) přídavné materiály a spojovací prvky použité ke zhotovení tlakových zařízení I. třídy, které ovlivňují jejich bezpečnost.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odborně způsobilou k výrobě, montáži, opravám, údržbě nebo k provádění revizí zařízení je organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má oprávnění vydané organizací státního odborného dozoru.

(2) Organizace státního odborného dozoru vydá oprávnění poté, co na základě písemné žádosti prověří, že organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících.

(4) Organizace státního odborného dozoru v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah oprávnění a den nabytí jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí organizaci státního odborného dozoru nejpozději do 14 dnů změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu sídla jeho držitele, popřípadě ukončení činnosti podle vydaného oprávnění.

(6) Organizace státního odborného dozoru prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění zkoušek a revizí

(1) Odborně způsobilou k provádění zkoušek a revizí zařízení je fyzická osoba, která má k této činnosti platné osvědčení (dále jen revizní technik).

(2) Osvědčení k provádění zkoušek a revizí vydá organizace státního odborného dozoru poté, co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalosti předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou a která má střední odborné vzdělání technického směru a nejméně 3 roky odborné praxe nebo vysokoškolské vzdělání technického směru a nejméně 2 roky odborné praxe a doloží doklad o zdravotní způsobilosti k provádění revizí a zkoušek zařízení.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Organizace státního odborného dozoru vydá fyzické osobě osvědčení poté, co složila zkoušku s úspěšným výsledkem. V osvědčení uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení,

b) rozsah osvědčení, den nabytí jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s organizací státního odborného dozoru opakovat.

§ 6

Zkoušky zařízení

(1) Odborně způsobilá organizace nebo podnikající fyzická osoba v průběhu výroby, montáže, oprav, údržby a revizí zařízení zařazených v I. třídě provede u tlakových zařízení ve třídě I uvedených v § 3 odst. 1), písm. a až c stavební zkoušku a první tlakovou zkoušku, příp. zkoušku těsnosti, po úspěšné stavební (individuální) zkoušce, při které se posuzuje shoda technických údajů uvedených v technické dokumentaci zařízení s jeho skutečným provedením a to zejména shoda:

a) identifikačních znaků zařízení (údajů na štítcích a údajů vyražených na tlakových částech, značky materiálů, taveb, polotovarů),

b) hlavních rozměrů zařízení, umístění hrdel, průlezů, výstroje, patek, podstavců a smontování jednotlivých částí podle výkresů,

c) radiogramů a jejich vyhodnocení, svarových spojů (vnější a vnitřní prohlídka, značek svařečů, záznamů o tepelném zpracování.

(2) U elektrických zařízení ve třídě I uvedených v § 3 odst. 2 se provedou funkční zkoušky včetně nezbytných měření.

(3) Organizace nebo podnikající fyzická osoba provozující tlaková zařízení uvedená v § 3 odst. 1), písm. a) je povinna provést po opravách tlakovou a těsnostní zkoušku.

(4) Organizace nebo podnikající fyzická osoba provozující tlaková zařízení uvedená v § 3, odst. 1), písm. b) je povinna provést periodickou zkoušku těsnosti hermetických prostor.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba provozující elektrická zařízení uvedená v § 3, odst. 2 po opravách zkoušku včetně zkoušky zdrojů napájení.

(6) O výsledcích zkoušek uvedených v odst. 1. a 4. se vyhotoví písemný doklad, ze kterého je zřejmé, na jakém zařízení byla zkouška provedena, kdo a kdy zkoušku prováděl, s jakým výsledkem a zda je zařízení schopno bezpečného provozu.

(7) Byla-li provedena zkouška se zjištěním, že zařízení není schopno bezpečného provozu, je nutno ji po odstranění závad opakovat.

§ 7

Bližší podmínky k zajištění bezpečnosti zařízení

(1) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou k zajištění bezpečnosti zařízení před zahájením činnosti povinny:

a) vyžádat si odborné a závazné stanovisko organizace státního odborného dozoru (§ 6a zákona) k technické dokumentaci zařízení uvedených ve třídě I a II.

b) k vydání odborného a závazného stanoviska předložit organizaci státního odborného dozoru podle druhu zařízení technickou dokumentaci obsahující zejména:

- konstrukční, stavební a montážní výkresy sestav a částí zařízení,

- seznam předepsaných zkoušek zařízení, způsob a termíny jejich provádění včetně kritérií jejich úspěšnosti,

- výpočty (pevnosti, dimenzování elektrických obvodů apod.),

- technické údaje o parametrech pojistných zařízení,

- technologické postupy výroby a výstavby včetně návrhu na jejich ověření i pro případné opravy a rekonstrukce,

- montážní a technologické postupy.

(2) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou k zajištění bezpečnosti zařízeni povinny předat organizaci nebo podnikající fyzické osobě, která bude zařízení provozovat průvodní technickou dokumentaci, která

a) pro tlaková zařízení I. třídy uvedená v § 3, odst. 1), písm. a) obsahuje pasport, návod k obsluze a pokyny pro údržbu včetně ověřování bezpečnosti provozovaných zařízení po celou dobu životnosti, záznamy o zabudovaných armaturách a bezpečnostní výstroji, atesty použitých materiálů, protokoly o výsledcích předepsaných zkoušek a kontrol provedených v průběhu a po skončení montáže, osvědčení o kompletnosti montáže, doklady o vyzkoušení zařízení a jeho funkčnosti, případně další doklady o skutečném stavu smontovaného zařízení, které po montáži musí oprávněná organizace doplnit do pasportu,

b) pro tlaková zařízení I. třídy uvedená v § 3, odst. 1), písm. b) obsahuje pasport, návod k obsluze a pokyny pro údržbu včetně ověřování bezpečnosti, provozovaných zařízení po celou dobu jejich životnosti,

c) pro tlaková zařízení I. třídy uvedená v § 3, odst. 1), písm. c) a pro tlaková zařízení II. třídy uvedená v § 3, odst. 2), písm. a) obsahuje pasport, návody k obsluze a pokyny pro údržbu včetně ověřování bezpečnosti provozovaného zařízení po celou dobu jejich životnosti,

d) pro elektrická zařízení I. třídy uvedená v § 3, odst. 2) obsahuje pasport, návod k obsluze a pokyny pro údržbu včetně ověřování bezpečnosti provozovaných zařízení po celou dobu jejich životnosti.

(3) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou povinny k zajištění bezpečnosti zařízení uvedených v § 3 zajistit provedení prohlídky.

(4) Organizace a podnikající fyzické osoby, které zařízení provozují, jsou povinny

a) provádět zkoušky provozovaných zařízení revizním technikem ve lhůtách stanovených v průvodní technické dokumentaci,

b) pověřovat činností na zařízení jen odborně způsobilou fyzickou osobu,

c) nejméně 14 dní před plánovaným odstavením bloku předložit organizaci státního odborného dozoru program prováděných prací, dokumentací k provádění oprav, rekonstrukcí a zkoušek na zařízeních včetně programu komplexního vyzkoušení před znovuuvedením do provozu,

d) archivovat a přehledně evidovat průvodní technickou dokumentaci, jakož i dokumentaci o prohlídkách, revizích a zkouškách zařízení, až po jejich úplné vyřazení z provozu,

e) vést pravidelné záznamy o průběhu provozu, dosahovaných parametrech a provádění údržby a oprav.

§ 8

Zrušovací ustanovení

Zrušuje se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce č. 76/1989 Sb., k zajištění bezpečnosti v technických zařízení v jaderné energetice, ve znění vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 263/1991 Sb.

§ 9

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

NÁVRH

Vyhláška

Českého báňského úřadu

ze dne

kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví bližší podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Český báňský úřad stanoví podle § 8 odst. 5 písm. b) zákona ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě ve znění pozdějších předpisů:

§ 1

Rozsah platnosti

(1) Vyhláška stanoví, která technická zařízení se považují za vyhrazená tlaková zařízení a zařazuje je do tříd podle míry ohrožení bezpečnosti životů a zdraví osob a majetku. Vyhláška dále stanoví bližší podmínky týkající se jejich bezpečnosti a předpoklady odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na vyhrazených tlakových zařízeních.

(2) Vyhláška je závazná pro organizace, podnikající fyzické osoby a fyzické osoby, na které se vztahuje působnost orgánů státní báňské správy.

(3) Vyhláška se nevztahuje na technická zařízení podléhající podle zvláštních předpisů dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) a b) zákona č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky:

a) vyhrazené tlakové zařízení (dále jen "zařízení") je kotel, tlaková nádoba, nádoba na plyny, potrubí, bezpečnostní zařízení kotlů a tlakových nádob,

b) oprávnění je doklad vydaný obvodním báňským úřadem organizaci nebo podnikající fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá vyrábět, montovat, opravovat, provádět údržbu a revize zařízení,

c) osvědčení je doklad vydaný obvodním báňským úřadem fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá provádět revize, zkoušky a obsluhu kotlů,

d) prohlídka je souhrn úkonů, kterými obvodní báňský úřad ověřuje bezpečnost zařízení,

e) revize a zkouška je souhrn úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje bezpečnost zařízení,

f) bezpečnostní součin je součin objemu (v litrech) a tlaku (v MPa).

§ 3

Zařízení a jejich zařazení do skupin

(1) Zařízení ve skupině I. jsou:

a) Parní a kapalinové kotle s konstrukčním přetlakem vyšším než 0,1 MPa a teplota ohřívané kapaliny při tomto tlaku převyšuje její bod varu, které se dále dělí na kotle:

1. třídy - parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 115 t/h.

2. třídy - parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 50 t/h do 115 t/h a horkovodní kotle s tepelným výkonem nad 35 MW.

3. třídy - parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry nad 8 t/h do 50 t/h a horkovodní kotle s tepelným výkonem nad 5,8 MW do 35 MW.

4. třídy - parní kotle s jmenovitým množstvím vyráběné páry do 8 t/h a horkovodní kotle s tepelným výkonem do 5,8 MW.

b) Tlakové nádoby, jejichž pracovní přetlak je vyšší než 0,05 MPa a bezpečnostní součin je větší než 1OO a při objemu menším než 1 l je pracovní tlak větší než 100 MPa ; u víceprostorových nádob je pro jejich zařazení do třídy rozhodující prostor nejvyšší třídy.

c) Nádoby na plyny, které se dělí na:

lahve - o objemu větším než 0,5 l, válcového nebo kulového tvaru, opatřené na jednom nebo obou koncích hrdlem. Za lahve se považují i tzv. kyvety, obsahující oxid uhličitý rozpuštěný v nápojích.

sudy - svařované tlakové nádoby válcového tvaru o objemu větším než 100 l, opatřené válecími obručemi.

cisterny - tlakové nádoby pevně spojené s podvozkem a tvořící s ním cisternový vůz, který může mít i více nádob, sloužící k dopravě hluboce zchlazených zkapalněných plynů a zkapalněných plynů.

nádrže - nádoby zabudované do pozemních dopravních prostředků (s výjimkou železničních) jako zásobníky stlačených nebo zkapalněných plynů, sloužící jako palivo k jejich pohonu nebo vytápění.

d) Potrubí, jehož nejvyšší pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a jmenovitý průměr je větší než 150 mm, pracovní látka je kapalina nebo pára o teplotě převyšující její bod varu při přetlaku 0,05 MPa.

e) Bezpečnostní zařízení zajišťující nepřekročení nejvyššího pracovního přetlaku tlakových zařízení, zajišťující sledování a dodržení pracovních teplot u těch tlakových zařízení, kde její překročení nebo pokles pod stanovenou mez ohrožuje jejich technickou bezpečnost, - zajišťuje sledování úrovně hladiny a nepřekročení nebo pokles pod stanovenou mez ohrožuje technckou bezpečnost zařízení.

(2) Zařízení ve skupině II. jsou:

a) Parní a kapalinové kotle s konstrukčním přetlakem vyšším než 0,1 MPa a s nejvyšší pracovní teplotou kapaliny nižší nebo rovnou bodu varu při přetlaku 0,1 MPa, jejichž tepelný výkon je větší než 70 kW.

b) Tlakové nádoby, jejichž pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a bezpečnostní součin je větší než 20, avšak nepřesahuje 100 a při objemu menším než 1 l je pracovní přetlak větší než 20 MPa, avšak nepřesahuje 100 MPa a jejichž pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a bezpečnostní součin je větší než 5, avšak nepřesahuje 20 a objem je větší než 1 l a jejichž pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a bezpečnostní součin je větší než 2,5, avšak nepřesahuje 5 a objem je větší než 1 l a jejichž pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a bezpečnostní součin nepřesahuje 2,5 při objemu menším než 1 l pracovní přetlak nepřesahuje 20 MPa.

c) Potrubí, jehož nejvyšší pracovní přetlak je větší než 0,05 MPa a jmenovitý průměr je větší než 25 mm a menší než 150 mm a pracovní látkou je kapalina, nebo pára o teplotě převyšující její bod varu při přetlaku 0,05 MPa.

d) Bezpečnostní zařízení, které je určené k přímému nebo dálkovému měření pracovního přetlaku a teploty v tlakových zařízeních a určená k odkalování kotlů.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odborně způsobilou k montáži, opravám, údržbě nebo k provádění revizí zařízení je organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má oprávnění vydané obvodním báňským úřadem.

(2) Obvodní báňský úřad vydá oprávnění poté co na základě písemné žádosti prověří, zda organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících.

(4) Obvodní báňský úřad v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah oprávnění a den nabytí jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí obvodnímu báňskému úřadu nejpozději do 14 dnů změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu a sídla jeho držitele, popřípadě ukončení činnosti podle vydaného oprávnění.

(6) Obvodní báňský úřad prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění zkoušek a revizí

(1) Odborně způsobilou k provádění revizí a zkoušek kotlů a tlakových nádob je fyzická osoba (revizní technik) a prvních zkoušek nádob na plyny je fyzická osoba (zkušební orgán), kteří mají k této činnosti platné osvědčení.

(2) Osvědčení vydává obvodní báňský úřad poté, co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou, která má střední odborné vzdělání technického směru strojního a nejméně 3 roky odborné praxe nebo vysokoškolské vzdělání technického směru strojního a nejméně 2 roky odborné praxe a doloží doklad o zdravotní způsobilosti k provádění revizí a zkoušek zařízení.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Obvodní báňský úřad vydá fyzické osobě osvědčení poté, co úspěšně složila zkoušku. V osvědčení uvede jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení, rozsah osvědčení, den nabytí účinnosti jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s obvodním báňským úřadem, opakovat.

§ 6

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění periodických zkoušek tlakových nádob na plyny

(1) Odborně způsobilou k provádění periodických zkoušek tlakových nádob na plyny je fyzická osoba starší 18 let, zdravotně způsobilá k předpokládané činnosti, vyučená v technickém oboru strojním s nejméně jednoletou praxí, která absolvovala výcvik u odborně způsobilé organizace nebo podnikající fyzické osoby k provádění zkoušek nádob na plyny a je přezkoušena.

(2) Po úspěšném výsledku zkoušky je jí vystaven doklad, ve kterém se vyznačí rozsah odborné způsobilosti k periodickým zkouškám nádob na plyny.

§ 7

Odborná způsobilost topičů kotlů

(1) Odborně způsobilou k obsluze kotlů je fyzická osoba(topič), která má pro tuto činnost platné osvědčení (topičský průkaz).

(2) Osvědčení vydává obvodní báňský úřad po tom, co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou, která je alespoň vyučena v technickém oboru, prokázala se dokladem o odborném zácviku v délce nejméně 3 měsíce pod dohledem topiče s platným topičským průkazem a která doloží doklad o zdravotní způsobilosti k obsluze kotlů.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a odborné praxi,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Obvodní báňský úřad vydá fyzické osobě osvědčení (topičský průkaz) poté, co úspěšně složila zkoušku. V topičském průkazu uvede:

- jméno, příjmení a rodné číslo držitele topičského průkazu,

- rozsah topičského průkazu, den nabytí jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s obvodním báňským úřadem opakovat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP