§ 8

Odborná způsobilost fyzických osob k obsluze tlakových nádob

Odborně způsobilou osobou k obsluze tlakových nádob je fyzická osoba, starší 18 let, zdravotně způsobilá k předpokládané činnosti, která absolvovala výcvik u organizace nebo podnikající fyzické osoby provozující tlakové nádoby. O provedeném výcviku je proveden záznam, který se opatří podpisy fyzické osoby, která výcvik provedla a fyzické osoby, která výcvik absolvovala.

§ 9

Revize a zkoušky zařízení

(1) U každého dohotoveného kotle a tlakové nádoby odborně způsobilá organizace nebo podnikající fyzická osoba provede stavební a první tlakovou zkoušku.

(2) Zkoušky kotlů s konstrukčním přetlakem přesahujícím 1,6 MPa a tlakové nádoby zařazené do třídy I. s nejvyšším pracovním přetlakem přesahujícím 2,5 MPa řídí a vyhodnocuje obvodní báňský úřad.

(3) Po úspěšné stavební a první tlakové zkoušce revizní technik označí nýty továrního štítku kulatým razidlem o průměru 10 mm se značkou nebo zkráceným názvem odborně způsobilé organizace nebo podnikající fyzické osoby.Otiskem téhož razidla označí i příslušné místo pasportu.

(4) U každé vyrobené nádoby na plyny provede první zkoušku zkušební orgán.

(5) Po úspěšné první zkoušce označí zkušební orgán nádobu na plyny razidlem s datem provedené zkoušky.

(6) Ustanovení předchozích odstavců se nevztahují na zařízení, u kterých je nutno prokázat shodu 1).

___________________

1) Zákon č. 22/1997 Sb.

§ 10

Revize a zkoušky zařízení v provozu

(1) Po opravě nebo rekonstrukci kotle nebo tlakové nádoby odborně způsobilá organizace nebo podnikající fyzická osoba provede stavební a tlakovou zkoušku předepsaným přetlakem, který je uveden v průvodní technické dokumentaci.

(2) O výsledcích zkoušek se vyhotoví písemný doklad, ze kterého je zřejmé, na jakém kotli nebo tlakové nádobě byly zkoušky provedeny, kdo a kdy je prováděl a s jakým výsledkem a zda je kotel nebo tlaková nádoba schopna bezpečného provozu. Tento písemný doklad je součástí průvodní technické dokumentace kotle nebo tlakové nádoby.

(3) Zkoušky kotlů s konstrukčním přetlakem přesahujícím 1,6 MPa a tlakové nádoby zařazené do třídy I. s nejvyšším pracovním přetlakem přesahujícím 2,5 MPa řídí a vyhodnocuje obvodní báňský úřad.

(4) Na provozovaných kotlích a tlakových nádobách se provádí následující revize a zkoušky:

a) výchozí, provozní a vnitřní revize,

b) zkoušky těsnosti a tlakové zkoušky.

(5) Při revizích a zkouškách provozovaných kotlů a tlakových nádob se prověří, zda tyto odpovídají předpisům k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení a zda jsou způsobilé k dalšímu provozu. Tlakové zkoušky se provádí vodou, popř. olejem nebo jinou nežíravou, nejedovatou a nevýbušnou kapalinou.

(6) O výsledku revize a zkoušky se vyhotoví písemný záznam do provozní technické dokumentace, z kterého je zřejmé, na jakém zařízení byly revize a zkoušky provedeny, kdo a kdy je prováděl a s jakým výsledkem a zda je zařízení schopno bezpečného provozu.

(7) Tlaková zkouška se provádí nejpozději 9 let po termínu předchozí tlakové zkoušky, pokud není v průvodní technické dokumentaci stanovena lhůta kratší.

(8) Tlaková zkouška se provádí kromě případů uvedených v předchzích odstavcích u stabilně umístěných kotlů vždy po jejich přemístění před zahájením provozu a u všech kotlů, byly -li mimo provoz déle než 2 roky.

(9) Tlakové zkoušky kotlů 1. třídy řídí a jejich výsledky vyhodnocuje obvodní báňský úřad.

(10) U tlakových nádob na plyny se provádí periodické zkoušky, při kterých se provede vnější a vnitřní prohlídka, tlaková zkouška a stanovení hmotnosti a vnitřního objemu tlakové nádoby na plyny. Lhůty prováděných zkoušek jsou uvedeny v technických normách.

(11) U kotlů I. třídy a tlakových nádob zařazených do I.třídy s pracovním přetlakem převyšujícím 2,5 MPa provede prohlídku obvodní báňský úřad 1 x za 9 roků.

§ 11

Bližší podmínky k zajištění bezpečnosti zařízení

(1) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou k zajištění bezpečnosti zařízení před uvedením zařízení do provozu povinny:

a) zajistit před předáním nového nebo i zrekonstruovaného zařízení provedení zkoušek revizním technikem,

b) upravit průvodní technickou dokumentaci zařízení tak, aby odpovídala jeho skutečnému stavu,a zajistit její předání odběrateli zařízení.

(2) Průvodní technickou dokumentaci tvoří zejména projektová a konstrukční dokumentace, doklady o shodě2), doklady o zkouškách a prohlídkách, pasporty zařízení a podklady pro zhotovení provozních předpisů nebo návody k obsluze.

(3) Organizace a podnikající fyzické osoby, které zařízení provozují, jsou k zajištění jejich bezpečnosti povinny:

a) provádět revize a zkoušky zařízení revizním technikem ve lhůtách stanovených touto vyhláškou, popřípadě uvedených v technických normách,

b) pověřovat činností na zařízení jen odborně způsobilé fyzické osoby,

c) zajistit, aby zařízení, která svým provozem ohrožují bezpečnost, zdraví a životy osob a majetek byly okamžitě odpojena z provozu a zajištěna před nežádoucí manipulací do doby, než budou uvedena do stavu k bezpečnému provozu,

d) zajistit provedení prohlídek zařízení zařazených do třídy I. nejméně 1 x za 9 roků podle § 10 odst. 11 vyhlášky.

§ 12

Výjimky

(1) Od ustanovení této vyhlášky je možné se odchýlit na nezbytně nutnou dobu v případech, kdy hrozí nebezpečí z prodlení při záchraně osob nebo při likvidaci provozní nehody /havárie/.

(2) Kromě případů uvedených v odst. 1) je možno se odchýlit od ustanovení této vyhlášky v části týkající se vzdělání a odborné praxe u revizních techniků, zkušebních orgánů a topičů kotlů se souhlasem obvodního báňského úřadu.

§ 13

Zrušovací ustanovení

(1) Ruší se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů

(2) Ruší se text v § 2 odst. 1 písm a) "vyhrazená tlaková zařízení včetně vodoznaků a pojistných ventilů kotlů " vyhlášky č. 59/1983 Sb., kterou se stanoví některé povinnosti organizací k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci u dovážených technických zařízení

(3) Ruší se § 1 odst. 2 písm. a) vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 143/1979 Sb., o výběru prototypů strojů a zařízení pro posuzování z hlediska požadavků bezpečnosti práce a technických zařízení.

§ 14

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

NÁVRH

Vyhláška

Českého báňského úřadu

ze dne

kterou se určují vyhrazená zdvihací zařízení a stanoví bližší podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Český báňský úřad stanoví podle § 8 odst. 5 písm. b) zákona ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů:

§ 1

Rozsah platnosti

(1) Vyhláška určuje, která technická zařízení se považují za vyhrazená zdvihací zařízení a zařazuje je do tříd, podle míry ohrožení bezpečnosti, životů a zdraví osob a majetku. Vyhláška dále stanoví bližší podmínky týkající se jejich bezpečnosti a předpoklady odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na vyhrazených zdvihacích zařízeních (dále jen "zařízení").

(2) Vyhláška je závazná pro organizace, podnikající fyzické osoby a fyzické osoby, které se vztahuje působnost orgánů státní báňské správy.

(3) Vyhláška se nevztahuje na technická zařízení podléhající, podle zvláštních předpisů, dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm.a) a písm.b) zákona č.174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky se rozumí:

a) vyhrazeným zdvihacím zařízením (dále jen "zařízení") - zařízení s motorickým nebo ručním pohonem zařazené ve třídě I., II. a III. podle této vyhlášky,

b) oprávnění je doklad vydaný obvodním báňským úřadem organizaci nebo podnikající fyzické osobě, který ji osvědčuje vykonávat činnost pro jejíž výkon je odborně způsobilá,

c) osvědčení je doklad vydaný obvodním báňským úřadem fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá provádět revize, revizní zkoušky a zkoušky zařízení,

d) prohlídka je souhrn úkonů, kterými obvodní báňský úřad ověřuje bezpečnost zařízení,

e) revize je souhrn úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje bezpečnost zařízení v provozu,

f) revizní zkouška je revize rozšířená o zkoušku zařízení se zatížením,

g) první revizní zkouška je revizní zkouška provedená před uvedením zařízení do provozu před prvním,

h) montážní zkouška je zkouška po ukončení montáže k ověření, zda zařízení je smontováno v souladu s technickou dokumentací a vyhovuje stanoveným parametrům,

i) úřední zkouška je prohlídka při uvádění zařízení do provozu,

j) oprava zařízení je činnost provedená na zařízení nebo jeho částech, jejímž cílem je obnovení bezpečnosti a provozuschopnosti zařízení a při níž dochází, je-li to nutné k výměně částí nebo celků, případně i k zásahu do konstrukce zařízení,

§ 3

Zařízení a jejich zařazení do tříd

1) Zařízení ve třídě I. jsou:

a) zdvihadla, pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná či zavěšená od nosnosti "zařízení" 1 000 kg s motorickým pohonem a s ručním pohonem od nosnosti 5 000 kg,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah od nosnosti "zařízení" 1 000 kg s motorickým pohonem nebo ručním pohonem od nosnosti 5 000 kg

c) pohyblivé pracovní plošiny s výškou zdvihu nad 1,5 m

d) výtahy, které jsou trvalou součástí budov a objektů,

- d1) osobní a nákladní s povolenou dopravou osob,

- d2) nákladní se zakázanou dopravou osob,

e) stavební výtahy, jimiž se dopravují také osoby,

f) regálové zakladače.

2) Zařízení ve třídě II. jsou:

a) zdvihadla a pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná či zavěšená,

-a1) s nosností "zařízení" nižší než 1 000 kg s motorickým pohonem,

-a2) o nosnosti nad 1 000 kg do nosnosti nižší než 5 000 kg s ručním pohonem,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah,

-b1) s nosností "zařízení" nižší než 1 000 kg s motorickým pohonem,

-b2) o nosnosti od 1 000 kg do nosnosti nižší než 5 000 kg s ruční pohonem,

c) zdvihací rampy, pohyblivé plošiny s výškou zdvihu nad 1,5 m,

d) jevištní technologická zařízení s motorickým pohonem ke zdvihání osob nebo materiálů,

e) stavební výtahy se zakázanou dopravou osob,

f) svisle posuvná vrata s motorickým pohonem,

g) lyžařské vleky,

h) pohyblivé schody a chodníky,

i) svislé a šikmé plošiny pro dopravu imobilních osob,

j) stojanové zvedáky s motorickým pohonem,

k) zdvihací zařízení pro manipulaci s kontejnery,

l) výsuvné žebříky s motorickým pohonem,

m) závěsné koše pro osoby.

3) Zařízení ve třídě III. jsou:

a) zdvihadla a pojízdná zdvihadla včetně nosných konstrukcí po nichž pojíždí nebo jsou na nich tato umístěná nebo zavěšena s nosnosti nižší než 1 000 kg s ručním pohonem,

b) jeřáby včetně nosných konstrukcí jeřábových drah s nosnosti nižší než1 000 kg s ručním pohonem,

c) zvedací čela nákladních automobilů s motorickým pohonem,

d) zdvíhací ústrojí dopravních vozíků a nakladačů určených pro zdvíhání a přepravu břemen pomocí prostředků pro vázání, zavěšení nebo uchopení,

e) vrátky používané ke zdvíhání břemen,

f) svisle posuvná vrata s ručním pohonem,

g) zařízení lidové zábavy, jimž se zdvihají osoby s výškou zdvihu nad 1,5 m,

i) prostředky k zavěšení nebo uchopení břemen s nosností od 100 kg používané u zdvihacích zařízení,

j) zařízení, která jsou součástí technologických linek, strojů nebo automatických systémů pro manipulaci a skladování.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odborně způsobilou k výrobě, montáži, opravám nebo k provádění revizí a revizních zkoušek " zařízení" třídy I. je ta organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má platné oprávnění vydané obvodním báňským úřadem.

(2) Obvodní báňský úřad vydá oprávnění poté, co na základě písemné žádosti prověří, zda organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících,

(4) Obvodní báňský úřad v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah oprávnění a den nabytí jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění.

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí obvodnímu báňskému úřadu nejpozději do 14 dnů změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu a sídla držitele, popřípadě ukončení činností na zařízení podle vydaného oprávnění.

(6) Obvodní báňský úřad prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění revizí a revizních zkoušek a zkoušek zařízení

(1) Odborně způsobilou k provádění revizí, revizních zkoušek a zkoušek zařízení třídy I. a části třídy II. a III. (viz příloha č. 1 a 2 vyhlášky) je fyzická osoba (revizní technik), která má k této činnosti platné osvědčení.

(2) Osvědčení vydá obvodní báňský úřad poté, co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou a která má střední odborné vzdělání technického směru-strojní a nejméně 3 roky odborné praxe na zařízení, nebo vysokoškolské vzdělání technického směru-strojní a nejméně 2 roky odborné praxe na zařízení a doloží doklad o zdravotní způsobilost k provádění revizí, revizních zkoušek a zkoušek "zařízení".

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe na "zařízení",

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Obvodní báňský úřad vydá fyzické osobě osvědčení poté, co úspěšně složila zkoušku. V osvědčení se uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení,

b) rozsah osvědčení podle tříd "zařízení", den nabytí jeho platnosti a lhůtu platnosti,

c) evidenční číslo osvědčení, které bude revizní technik uvádět na jim vyhotoveném dokladu.

(5) V případě že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínu sjednaným obvodním báňským úřadem opakovat.

§ 6

Odborná způsobilost fyzických osob k obsluze zařízení

(1) Odborně způsobilou osobou k obsluze zařízení je fyzická osoba starší 18 let, zdravotně způsobilá k předpokládané činnosti,která absolvovala výcvik u organizace nebo podnikající fyzické osoby,která "zařízení" provozuje a je přezkoušená revizním technikem. O přezkoušení je učiněn záznam, ve kterém se uvede datum přezkoušení, podpis revizního technika, podpis přezkoušené osoby a označí zařízení, pro jehož obsluhu je fyzická osoba odborně způsobilá.

(2) Revizní technik je povinen písemně oznámit orgánu dozoru příslušnému podle místa konání přezkoušení obsluh alespoň 15 dnů předem místo a čas konání těchto zkoušek obsluh (jeřábníků).

§ 7

Prohlídky a zkoušky zařízení

(1) Funkce, provozní spolehlivost a bezpečnost "zařízení" nebo jejich části se prověřuje předepsanými prohlídkami, revizemi a zkouškami.

(2) Prohlídky, revize a zkoušky zařízení se provádějí:

a) po dokončení montáže,

b) před uvedením do provozu,

1) po umístění na místo provozu s výjimkou přenosných a mobilních zařízení smontovaných do provozuschopného stavu u výrobce,

2) po odstavení z provozu delším jak jeden rok,

3) po demontáži k opětovné montáži,

4) po rekonstrukci, modernizaci nebo opravě,

5) v případě vyřazení "zařízení" z provozu orgánem dozoru,

c) během provozu ve lhůtách stanovených v příloze č. 2 vyhl.,

d) když to nařídí obvodní báňský úřad.

§ 8

Montážní zkouška

(1) Po ukončení montáže zařízení musí být výrobcem nebo montážní organizací provedena montážní zkouška v rozsahu technické dokumentace výrobce a technických norem. Při montážní zkoušce musí být k dispozici doklad o výchozí revizi el. zařízení dokumentující jeho bezpečnost.

(2) Montážní zkoušku provádí u zařízení revizní technik s příslušným osvědčením (viz příloha č.1 vyhl.).

(3) Montážní zkouška musí být rovněž provedena po každé demontáži a opětné montáži zařízení.

(4) O výsledku montážní zkoušky musí být vyhotoven písemný doklad, ze kterého je zřejmé, na jakém zařízení byla zkouška provedena, kdo a kdy zkoušku prováděl, s jakým výsledkem a zda zařízení odpovídá technické dokumentaci výrobce a zda splňuje předepsané technické parametry.

(5) Montážní zkouška se může provést současně i s úřední zkouškou, první revizní zkouškou a první zkouškou stanovenou výrobcem (u zařízení ve třídě III)

§ 9

Zkoušky zařízení před uvedením do provozu

(1) Na základě kladného výsledku montážní zkoušky musí být zařízení podrobeno další předepsané prohlídce-úřední zkoušce u zařízení ve třídě I.(mimo zařízení smontovaná do provozu schopného stavu u výrobce) nebo první revizní zkoušce u zařízení ve třídě II. nebo první zkoušce v rozsahu stanoveném výrobcem u zařízení třídy III.

(2) Zařízení ve třídě I. musí dodavatel podrobit úřední zkoušce, kterou řídí a vyhodnocuje obvodní báňský úřad před jeho předáním odběrateli.

(3) V případě kladného výsledku úřední zkoušky vydá obvodní báňský úřad doklad-stanovisko k bezpečnosti technického zařízení.

(4) Ustanovení odst. (2) a (3) se nevztahují na výrobky, na něž se vztahuje zákon č. 22/ 1997 Sb.

(5) U zařízení ve třídě I. smontovaných do provozuschopného stavu u výrobce musí zajistit provozovatel zařízení první revizní zkoušku.

(6) U zařízení ve třídě II. musí provozovatel zajistit první revizní zkoušku.

(7) U zařízení třídy III. musí provozovatel zajistit první zkoušku v rozsahu stanoveném výrobcem zařízení.

(8) Před uváděním přemístitelných zařízení do provozu musí provozovatel zajistit provedení první revizní zkoušky po jejich přemístění spojeném s demontáži a opětnou montáži. Tato první revizní zkouška se může provést současně s montážní zkouškou daného zařízení.

(9) Provozovatel je povinen před uvedením zařízení do provozu v případech dle §7 odst.2 písm.b) části 1-5) zajistit zkoušky (úřední zkouška, první revizní zkouška a první zkouška), kvalifikovanými pracovníky dle přílohy č. 2 vyhl.).

(10) O provedených úkonech uvedených v odstavci č. 9 musí být vyhotoven písemný doklad, ze kterého je zřejmé:

- údaje o zařízení,

- kdo a kdy jaké úkony prováděl,

- zjištěné závady,

- závěr zda je zařízení schopno bezpečného provozu.

§10

Prohlídky, zkoušky a revize zařízení v průběhu provozu

(1) Provozovatel zařízení je povinen ověřovat další provozní způsobilost zařízení rozsah a úplnost jeho dokumentace revizemi, revizními zkouškami, prohlídkami v pravidelných lhůtách podle přílohy č. 2 vyhl. nebo technickými podmínkami výrobce zařízení.

(2) Revize a revizní zkoušky může provádět jen revizní technik.

(3) Prohlídky - provozní úřední zkoušky zařízení řídí a vyhodnocuje organizace státního odborného dozoru, provádí je revizní technik s příslušným osvědčením.

(4) Zkoušky u zařízení třídy III. provádí revizní technik nebo pracovník určený výrobcem zařízení.

(5) O výsledku prohlídek, revizí a zkoušek se vyhotoví písemný doklad, ze kterého je zřejmé:

- údaje o zařízení,

- kdo a kdy jaké úkony prováděl,

- zjištěné závady,

- závěr, zda je zařízení schopno dalšího bezpečného provozu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP