§11

Kontrolní prohlídky a zkoušky

Pro účely obvodního báňského úřadu je provozovatel povinen připravit zařízení ke kontrolní prohlídce nebo zkoušce na sjednaný den a za podmínek, stanovených obvodním báňským úřadem.

§12

Bližší podmínky pro zajištění bezpečnosti zařízení

(1) Pro každé zařízení nebo jeho části musí být vypracována dokumentace, odpovídající alespoň rozsahu přílohy č. 3 této vyhlášky.

(2) Vyrábět, montovat, rekonstruovat, modernizovat a opravovat zařízení nebo jejich části se může u třídy I. jen podle posouzené dokumentace.

(3) Posouzení dokumentace zařízení třídy I. provádí organizace státního odborného dozoru na základě žádosti organizace a předložené dokumentace minimálně v rozsahu přílohy č. 3 této vyhl. V případě potřeby si může posuzovatel pro potřebu posouzení vyžádat doplnění dokumentace. Kladně posouzená dokumentace je označena razítkem posuzovatele.

(4) Dodavatel s vyrobeným, smontovaným, rekonstruovaným, modernizovaným a opraveným "zařízením" je povinen předat odběrateli - provozovateli průvodní technickou dokumentaci v rozsahu odpovídajícím charakteru zařízení.

(5) Rozsah průvodní technické dokumentace pro zařízení třídy I., II. a III. je stanoven v příloze č. 3 vyhlášky.

(6) Provozovatel je povinen po dobu provozování zařízení vést průvodní technickou dokumentaci, upravenou dle skutečného stavu zařízení.

(7) Organizace a podnikající fyzické osoby, které zařízení provozují jsou k zajištění jejich bezpečnosti povinny:

a) zajistit provádění revizí a zkoušek zařízení ve lhůtách stanovených v příloze č. 2 vyhl., nebo v technických podmínkách výrobce zařízení,

b) pověřovat činností na zařízeních jen odborně a zdravotně způsobilé osoby,

c) zajistit,aby zařízení, která svým provozem ohrožují bezpečnost, zdraví a životy osob a majetku, byla okamžitě odstavena z provozu a zajištěna před nežádoucí manipulací do doby než budou uvedena do stavu bezpečného provozu,

d) zajišťovat odstranění zjištěných a jím oznámených závad,

e) zajistit provedení prohlídek- provozních úředních zkoušek třídy I. v termínech dle přílohy číslo 1 a 2 vyhl.

(8) Dovážená zařízení a jejich části musí vyhovovat této vyhlášce a souvisejícím čs. bezpečnostně technickým předpisům.

(9) Rozsah zkoušek a technické dokumentace pro posouzení dovážených zařízení třídy I. stanovuje obvodní báňský úřad v souladu s čs. předpisy. Předkládaná technická dokumentace musí být v českém jazyce.

§ 13

Výjimky

(1) Od ustanovení této vyhlášky je možné se odchýlit na nezbytně nutnou dobu v případech, kdy hrozí nebezpečí z prodlení při záchraně osob nebo při likvidaci provozní nehody (havárie).

(2) Kromě případů uvedených v odstavci (1) je možné se odchýlit od ustanovení v části týkající se vzdělání revizních techniků se souhlasem obvodního báňského úřadu.

§ 14

Přechodná ustanovení

(1) Platnost odborné způsobilosti fyzických osob k obsluze zařízení stanovená v technických normách končí datem uvedeném v dokladu o odborné způsobilosti, nejpozději však do 3 let od jeho vydání.

(2) U zařízení třídy I. starších 20 let musí na nich jejich provozovatel zajistit provedení prohlídky - úřední zkoušky. Tyto musí být provedeny do 2 let od nabytí účinnosti vyhlášky.

§ 15

Zrušovací ustanovení

(1) Ruší se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 19/1979 Sb., ve znění vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 552/1990 Sb.

(2) Ruší se § 1 odst. 2) písm. b) vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 143/1979 Sb.

(3) Ruší se text v § 2 odst. 1 písm. a) vyhl. Českého úřadu bezpečnosti práce č. 59/1983 Sb. "Vyhrazená zdvihací zařízení, která jsou dovážená samostatně nebo jako součást investičního celku".

§ 16

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Příloha č. 3

Obsah průvodní technické dokumentace VZZ

Průvodní technická dokumentace vyhrazených zdvihacích zařízení ("zařízení") obsahuje:

1. Údaje týkající se identifikace výrobce nebo dodavatele, základní údaje o zařízení (název, typové označení, výrobce, výrobní číslo, rok výroby, nosnost, zdvih, ovládání, druh pohonu), charakteristika prostředí, ve kterém může zařízení pracovat.

I. Pokyny pro provoz nebo odkazy na předpisy obsahují:

A. přípustné způsoby použití,

B. návod na obsluhu (včetně zakázaných manipulací),

C. požadavky na vedení provozní dokumentace a dokladů,

D. požadavky na odbornou způsobilost osob vykonávajících obsluhu, údržbu, prohlídky (kontroly) a zkoušky,

E. návod na montáž, vyzkoušení a podmínky uvedení zařízení do provozu,

F. seznam náhradních dílů a příslušenství.

II. Přebírací dokumenty obsahují:

A. dokument (pasport, revizní knihu) zařízení v rozsahu určeném bezpečnostně-technickými podmínkami,

B. osvědčení dokumentace, pokud bylo vydané,

C. prohlášení výrobce o shodě zařízení,

D. osvědčení o úřední zkoušce nebo o 1. revizi nebo o zkoušce vykonané podle pokynů výrobce zařízení,

E. ostatní doklady (předepsané atesty, certifikáty, opisy výjimek).

Průvodní technická dokumentace a dokaldy se ukládají do trvanlivého obalu a jsou k dispozici u provozovaného zařízení.

NÁVRH

Vyhláška

Českého báňského úřadu

ze dne

kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví bližší podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Český báňský úřad stanoví podle § 8 odst. 5 písm. b) zákona ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů:

§ 1

Rozsah platnosti

(1) Vyhláška stanoví, která technická zařízení se považují za vyhrazená elektrická zařízení a zařazuje je do tříd podle míry ohrožení bezpečnosti, životů a zdraví osob a majetku. Vyhláška dále stanoví bližší podmínky týkající se jejich bezpečnosti a předpoklady odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na vyhrazených elektrických zařízeních.

(2) Vyhláška je závazná pro organizace, podnikající fyzické osoby a fyzické osoby, na které se vztahuje působnost orgánů státní báňské správy

(3) Vyhláška se nevztahuje na technická zařízení podléhající podle zvláštních předpisů dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) a b) zákona č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky:

a) vyhrazené elektrické zařízení (dále jen "zařízení") je provozní seskupení (soubor) elektrotechnických výrobků, tvořících funkční celek, určený k výrobě, přeměně, rozvodu nebo spotřebě elektrické energie, které je schopno ohrozit osoby a majetek a seskupení výrobků určených k ochraně před nebezpečnými účinky atmosférické a statické elektřiny,

b) oprávnění je doklad, vydaný organizací státního odborného dozoru organizaci nebo podnikající fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá montovat, opravovat, provádět údržbu a revize zařízení,

c) osvědčení je doklad, vydaný orgány státní báňské správy fyzické osobě, kterým se osvědčuje, že je odborně způsobilá provádět revize zařízení,

d) prohlídka je souhrn úkonů, kterými orgány státní báňské správy ověřují bezpečnost zařízení,

e) revize je souhrn úkonů, kterými odborně způsobilá fyzická osoba ověřuje bezpečnost zařízení,

f) činnost na zařízení je jeho obsluha, údržba, oprava, montáž, kontrola, zkoušení a revize,

g) obsluha jsou jednoduché úkony spojené s provozem zařízení (např. zapínání, vypínání, regulování, čtení údajů) za předpokladu, že technické provedení zařízení zabraňuje obsluhujícímu nebezpečně se přiblížit k částem pod napětím,

h) údržba je činnost prováděná na zařízení nebo jeho částech, za účelem zajištění bezpečného a provozuschopného stavu zařízení, bez zásahů do jeho konstrukce, bez výměny částí nebo celků,

i) oprava je jednorázová činnost provedená na zařízení nebo jeho částech, jejímž cílem je obnovení bezpečnosti a provozuschopnosti zařízení a při níž dochází, je-li to nutné, k výměně částí nebo celku, případně i k zásahu do konstrukce,

j) montáž je zřizování nových a rekonstrukce již provozovaných zařízení, instalací elektrotechnických výrobků, jejich vzájemným propojením a připojením ke zdroji elektrické energie, to vše podle příslušné dokumentace,

k) práce podle pokynů je výkon práce, pro kterou jsou dány pouze nejnutnější pokyny. Za dodržování bezpečnostních předpisů odpovídají pracovníci, kteří práci vykonávají,

l) práce s dohledem je výkon práce, která se provádí podle podrobnějších pokynů. Před zahájením práce se osoba zajišťující dohled přesvědčí, zda jsou provedena nutná bezpečnostní opatření. V průběhu prací podle potřeby občas kontroluje dodržování bezpečnostních předpisů. Za dodržování bezpečnostních předpisů odpovídají pracovníci, kteří práci provádějí,

m) práce pod dozorem je výkon práce prováděné za trvalé přítomnosti osoby, pověřené dozorem. Tato osoba je odpovědná za dodržování bezpečnostních předpisů.

§ 3

Zařízení a jejich zařazení do tříd

(1) Zařízení ve třídě I. jsou elektrická zařízení:

a) v místnostech pro lékařské účely,

b) v prostorách s nebezpečím výbuchu,

c) v prostorách zvlášť nebezpečných z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem,

d) v objektech s prostory určenými pro shromažďování více než 250 osob,

e) v pojízdných a převozných prostředcích,

f) pro ochranu před nebezpečnými účinky atmosférické elektřiny instalovaná v místnostech, prostorách a objektech uvedených pod písm. b) a d),

g) pro ochranu před nebezpečnými účinky statické elektřiny instalovaná v místnostech a prostorách uvedených pod písm. a) a b).

(2) Zařízení ve třídě II. jsou:

a) zařízení na výrobu elektrické energie se jmenovitým výkonem větším nebo rovným 3 MVA,

b) zařízení pro přeměnu elektrické energie o jmenovitém výkonu větším nebo rovným 250 kVA,

c) rozvodné sítě elektrizační soustavy.

(3) Zařízení ve třídě III. jsou ostatní zařízení, neuvedená v odstavci 1 a 2.

§ 4

Odborná způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob

(1) Odborně způsobilou k montáži, opravám, údržbě nebo k provádění revizí zařízení je organizace nebo podnikající fyzická osoba, která má platné oprávnění vydané orgány státní báňské správy.

(2) Orgán státní báňské správy vydá oprávnění poté, co na základě písemné žádosti prověří, zda organizace nebo podnikající fyzická osoba mají potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k zajištění bezpečné činnosti podle požadovaného oprávnění.

(3) V žádosti o vydání oprávnění organizace nebo podnikající fyzická osoba uvede:

a) svůj název a sídlo,

b) název a sídlo organizační jednotky, pro kterou je oprávnění požadováno,

c) rozsah požadovaného oprávnění,

d) údaje o technickém vybavení a odborně způsobilých pracovnících.

(4) Orgán státní báňské správy v oprávnění uvede:

a) název a sídlo držitele oprávnění,

b) rozsah platnosti oprávnění a datum nabytí účinnosti jeho platnosti,

c) podmínky k bezpečnému provádění činností podle oprávnění

(5) Organizace nebo podnikající fyzická osoba oznámí orgánu státní báňské správy změny podmínek k bezpečnému provádění činností uvedených v oprávnění, změnu názvu a sídla jeho držitele, popřípadě ukončení činnosti na zařízení podle vydaného oprávnění nejpozději do 14 dnů ode dne kdy nastaly.

(6) Orgán státní báňské správy prověří oznámené změny a v případě, že i po změnách má organizace nebo podnikající fyzická osoba potřebné technické vybavení a odborně způsobilé pracovníky k činnostem podle oprávnění, potvrdí jeho platnost nebo vydá oprávnění nové.

§ 5

Odborná způsobilost fyzických osob k provádění revizí zařízení

(1) Odborně způsobilou k provádění revizí zařízení je fyzická osoba (revizní technik), která má k této činnosti platné osvědčení.

(2) Osvědčení vydá orgán státní báňské správy poté co na základě písemné žádosti fyzické osoby prověřila její znalost předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení zkouškou a která splňuje kvalifikaci a dobu praxe v oboru, uvedené v příloze vyhlášky a která doloží doklad o zdravotní způsobilosti k provádění revizí zařízení.

(3) Fyzická osoba v žádosti uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo,

b) údaje o vzdělání a délce odborné praxe,

c) rozsah požadovaného osvědčení.

(4) Orgán státní báňské správy vydá fyzické osobě osvědčení poté, co úspěšně složila zkoušku. V osvědčení uvede:

a) jméno, příjmení a rodné číslo držitele osvědčení,

b) rozsah osvědčení, den nabytí jeho platnosti a lhůtu platnosti.

(5) V případě, že fyzická osoba u zkoušky neuspěje, může ji v termínech sjednaných s orgánem státní báňské správy opakovat.

§ 6

Odborná způsobilost fyzických osob k činnostem na zařízení

(1) Odborně způsobilé fyzické osoby k činnostem na zařízení jsou osoby:

a) seznámené, které byly upozorněny na možné nebezpečí, které pro ně zařízení představuje a seznámené se zásadami bezpečného zacházení se zařízením. Mohou samostatně obsluhovat jednoduchá zařízení malého a nízkého napětíprovedená tak, že při jejich obsluze nelze přijít do styku s částmi pod napětím. Pracovat nebo pobývat v blízkosti nekrytých živých částí zařízení pod napětím mohou jen v případě, že se žádnou částí těla ani oděvem nebo předmětem, kterého při práci používají, nepřiblíží k nekrytým živým částem zařízení pod napětím na menší vzdálenosti než které jsou uvedeny v tabulce:

Jmenovité napětí v kV
nad
do včetně
Vzdálenost v cm
1
100
1
35
200
35
110
300
110
220
400
220
400
500


b) poučené, které jsou prokazatelně a řádně vycvičeny k činnostem na zařízení. Výcvik musí být zaměřen na předpokládanou činnost s přesným vymezením povinností a na seznámení se zásadami poskytování první pomoci při úrazu elektrickým proudem. Výcvik provádí osoba s kvalifikací odpovídající charakteru činností a pokud jde o práci na zařízení, osoba znalá, alespoň samostatný elektrotechnik. O výcviku pořídí písemný záznam a opatří jej datem konání výcviku, svým podpisem a podpisem osoby, která výcvik absolvovala. Mohou samostatně obsluhovat jednoduchá zařízení všech napětí. Podle pokynů pracovat na částech zařízení nízkého napětí, které jsou bez napětí. S dohledem pracovat v blízkosti nekrytých živých částí zařízení nízkého napětí, které jsou pod napětím, ve vzdálenosti větší než 20 cm a na vypnutých zařízeních vysokého a velmi vysokého napětí. Pod dozorem může pracovat v blízkosti živých částí zařízení vysokého a velmi vysokého napětí, které jsou pod napětím. Na částech zařízení nízkého napětí, které jsou pod napětím může provádět pouze jednoduché práce, určené pracovním návodem schváleným orgánem Státního odborného dozoru. Může rovněž měřit zkoušecím zařízením např. při informativních zkouškách výrobků, elektrického ručního nářadí apod.

c) znalé, kterými jsou elektrotechnik, samostatný elektrotechnik a vedoucí elektrotechnik. Osoby znalé mají vzdělání a délku odborné praxe uvedené v příloze vyhlášky a byly přezkoušeny ze znalostí potřebných k předpokládané činnosti.1)

___________________

1) U odborných elektrotechnických škol a učilišť, které v rámci učebních osnov zajišťují i výuku ukončenou zkouškou z bezpečnosti práce na zařízeních, ze zásad ochrany před úrazem elektrickým proudem a z poskytování právní pomoci při úrazech elektrickým proudem, může tato zkouška, provedená v průběhu nebo na závěr studia, požadovanou zkoušku nahradit.

(2) Osoba znalá - elektrotechnik může vykonávat samostatně činnost na zařízení s napětím do 1000 V stř. a 1500 V ss, které je ve stavu bez napětí i v blízkosti částí zařízení pod napětím a to v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném na základě úspěšné zkoušky. Na zařízení s napětím vyšším než jsou tyto hodnoty, může vykonávat činnost pouze s dohledem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika. Na zařízení do 1000 V stř. a 1500 V ss může pracovat pod napětím sám, ale na všech pracovištích venku a v prostorech těsných, nevyhovujících platným předpisům a v prostorech vlhkých, mokrých, horkých a v prostorech se zvýšenou korozivní agresivitou, může na zařízení pod napětím pracovat pouze pod dozorem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika. Na zařízení s napětím vyšším než jsou tyto hodnoty, může pracovat pod napětím pouze pod dozorem samostatného nebo vedoucího elektrotechnika, pokud není jeho bezpečnost, v pracovním postupu pro příslušnou práci, zajištěna jiným způsobem.

(3) Osoba znalá - samostatný elektrotechnik může vykonávat samostatně činnost na zařízení v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném na základě úspěšně vykonané předepsané zkoušky.2) Ve stejném rozsahu může řídit činnost nejvýše dvou elektrotechniků nebo větší počet osob poučených. Pracovat v blízkosti částí zařízení nad 1000 V střídavých a 1500 V stejnosměrných může v minimálních povolených vzdálenostech a na částech těchto zařízení pod napětím může pracovat pouze společně s dalším samostatným nebo řídícím elektrotechnikem.

(4) Osoba znalá - vedoucí elektrotechnik může být pověřena řízením činností na zařízení v rozsahu uvedeném v průkazu odborné způsobilosti, vydaném jí na základě úspěšného složení předepsané zkoušky.

§ 7

Zkoušky osob znalých k činnostem na zařízení

(1) Zkoušky fyzických osob za účelem získání odborné způsobilosti osob znalých provádí organizace nebo fyzická osoba, registrovaná k této činnosti Českým báňským úřadem, která při zkoušce ověří potřebné znalosti k činnostem na zařízení.

(2) Zkušební komisi tvoří předseda a dva členové, kteří mají odbornou způsobilost vedoucí elektrotechnik nebo revizní technik.

___________________

2) Pracovníci vědeckých, výzkumných a vývojových pracovišť, kteří mají ukončené vysokoškolské vzdělání neuvedené v příloze a v rámci výuky složili zkoušku z elektrotechniky, elektroniky, nebo fyziky nebo mají ukončené vzdělání na střední odborné škole neuvedené v příloze a složili závěrečnou zkoušku z elektrotechniky, elektroniky nebo fyziky a kteří vykonávají vědecké, výzkumné a vývojové práce, jsou pro tyto činnosti na svém pracovišti posuzováni jako samostatní elektrotechnici pokud složili předepsanou zkoušku. Absolventi vysokých škol v oboru elektrotechniky nebo fyziky, kteří pracují jako asistenti v laboratořích škol všech stupňů, jsou pro tuto činnost na svém pracovišti posuzováni jako samostatní elektrotechnici, pokud složili předepsanou zkoušku.

(3) Ke zkoušce se přihlašuje fyzická osoba sama, případně ji přihlašuje její zaměstnavatel. V přihlášce ke zkoušce je uvedeno:

a) jméno, příjmení a rodné číslo fyzické osoby,

b) údaje o odborném vzdělání a délce odborné praxe na zařízení.

(4) Předmětem zkoušky je ověření znalostí bezpečnostně technických předpisů pro činnosti na zařízení daného druhu a výše napětí, týkající se uvažované činnosti žadatele, znalosti ochrany před úrazem elektrickým proudem a teoretické i praktické znalosti poskytování první pomoci při úrazech elektrickým proudem. Znalosti ochrany před účinky atmosférické a statické elektřiny jsou úpředmětem zkoušky v případech, kdy se žadatel touto problematikou zabývá. O zkoušce musí být pořízen zápis. V případě vyhovujícího výsledku zkoušky je žadateli vydán doklad o odborné způsobilosti s vyznačeným rozsahem činností, pro které při zkoušce prokázal požadované znalosti.

§ 8

Zápočet doby odborné praxe pro zkoušku

(1) Do doby odborné praxe se započítává doba provozní, výrobní, montážní, údržbové, kontrolní a zkušební činnosti na zařízení příslušného druhu a napětí.

(2) Nejvýše polovinu předepsané délky odborné praxe pro činnosti na příslušném zařízení je možno nahradit praxí na jiných zařízeních nebo při jiných činnostech na příslušném zařízení. Chybějící doba musí být v takovém případě nahrazena praxí dvojnásobné délky.

(3) Pokud byla odborná praxe přerušena na dobu delší než tři roky, započítává se délka praxe před jejím přerušením pouze polovinou.

§ 9

Bližší podmínky k zajištění bezpečnosti zařízení

(1) Organizace a podnikající fyzické osoby s oprávněním jsou k zajištění bezpečnosti zařízení povinny před uvedením zařízení do provozu:

a) zajistit před předáním nového nebo rekonstruovaného zařízení provedení revize zařízení revizním technikem. U zařízení ve třídě I zajistit též provedení prohlídky,

b) upravit průvodní technickou dokumentaci na skutečný stav zařízení a zajistit její předání odběrateli zařízení.

(2) Průvodní technickou dokumentaci tvoří zejména projektová dokumentace, zprávy o revizích a doklady o prohlídkách.

(3) Organizace a fyzické osoby, které zařízení provozují, jsou k zajištění jejich bezpečnosti povinny:

a) provádět revize zařízení revizním technikem ve lhůtách stanovených v technických normách,

b) pověřovat činností na zařízení jen odborně způsobilé fyzické osoby,

c) Zajistit aby zařízení, která svým provozem ohrožují bezpečnost, zdraví a životy osob a majetek, byla okamžitě odpojena od zdroje elektrického proudu a zajištěna před nežádoucí manipulací do doby, než bude uvedeno do stavu k bezpečnému provozu,

d) zajistit provedení prohlídky zařízení I třídy nejméně jednou za 5 let.

§ 10

Výjimky

(1) Od ustanovení této vyhlášky je možné se odchýlit na nezbytně nutnou dobu v případech, kdy hrozí nebezpečí z prodlení při záchraně osob nebo při likvidaci provozní nehody (havárie).

(2) Kromě případů uvedených v odstavci (1) je možné odchýlit se od ustanovení v části týkající se délky odborné praxe se souhlasem orgánu dozoru a od ustanovení týkajícího se délky odborné praxe revizních techniků, se souhlasem organů státní báňské správy.

§ 11

Přechodná ustanovení

Platnost odborné způsobilosti podle § 6 až § 8, § 10 a § 11 vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice končí dnem 31. 12. 1999.

§ 12

Zrušovací ustanovení

(1) Ruší se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

(2) Ruší se vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č. 20/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění vyhlášky č. 553/1990 Sb.

§ 13

Tato vyhláška nabývá činnosti dnem vyhlášení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP