(pokračuje Kužvart)

A zase bude méně peněz na komunální ekologii. Já bych velmi rád, abych na mých cestách po regionech České republiky mohl pozvat vás, a společně bychom vysvětlovali zastupitelům a patrně již nově voleným starostům, proč nejsou prostředky na plynofikaci jejich obce, proč nejsou prostředky na výstavbu čistírny odpadních vod jejich obce. Bylo by to velmi zajímavé se s nimi o tom takto pobavit.

Všichni se shodujeme na tom, že u Evropské unie uprostřed požadavků, které na nás klade, budeme muset splnit její kritéria. Nevím, jakým způsobem mohu já komunikovat s referáty životního prostředí okresních úřadů, jestliže tam je v rámci přijaté legislativy, konkrétně zákona 157 o chemických látkách, počítáno s nárůstem pracovníků, kteří se touto problematikou budou zabývat. Zatím jediný recept, který oni v minulosti dostali, bylo: hledejte ve vnitřních zdrojích. I zde by bylo užitečné se v případě dalších škrtů v kapitole Ministerstva životního prostředí s vedoucími referátů životního prostředí okresních úřadů o tom, proč docházelo ke škrtům, pobavit.

Vážení přítomní, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, měl jsem upřímnou snahu pokusit se dokončit obecnou rozpravu k projednávaným bodům 6, 7, 8 a 9 našeho schváleného programu ještě před vyhlášením polední přestávky, nicméně má upřímná snaha nenalezla pochopení u členů vlády, kteří mají zase upřímnou snahu obhajovat svůj předložený rozpočet.

V tuto chvíli přerušuji jednání tohoto bodu a před vyhlášením polední přestávky ještě bych chtěl zrealizovat dva body našeho programu, a to je nejprve

 

1.
Návrh na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku

 

Včera jsme tento bod přerušili, aby volební komise mohla technicky připravit druhé kolo tajné volby. Poprosil bych pana předsedu volební komise poslance Jana Vidíma, aby se ujal slova a podal nám informace týkající se této volby.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, možná dříve než začnu uvádět dva volební body, bych chtěl pana předsedajícího požádat, zda by mohl nějakým akustickým nebo nějakým jiným způsobem svolat kolegyně a kolegy, kteří jsou nepochybně v blízkém okolí jednacího sálu, do tohoto sálu, aby volební bod probíhal za větší účasti.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, jinak než akusticky si to z tohoto místa nedokáži představit.

 

Poslanec Jan Vidím: Moje představivost je zřejmě poněkud větší než vaše, ale zřejmě tedy pouze akusticky.

Dámy a pánové, dovolte mi nejprve krátkou rekapitulaci. Ve včerejším prvním kole první volby byl místopředsedou prezidia Fondu národního majetku zvolen pan František Brožík a členy prezidia byli zvoleni pan Václav Humpál, pan Václav Kupka, pan Zdeněk Petříček a pan Michal Tošovský. Z uvedeného vyplývá, že v tomto okamžiku probíráme návrh na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku.

Členy prezidia Fondu národního majetku České republiky nebyli zvoleni paní Květoslava Kořínková, pan Jan Mládek a pan Zdeněk Vorlíček, kteří postoupili do druhého kola prvé volby. Připomínám, že také dnešní tajná volba bude probíhat tak, že poslanec na hlasovacím lístku vyjádří zakroužkováním pořadového čísla souhlas s navrženým kandidátem a svůj nesouhlas vyjádří přeškrtnutím pořadového čísla kandidáta velkým písmenem "X".

Vzhledem k tomu, že včerejší zkušenost z tajné volby svědčí o tom, že někteří z nás pozapomněli tuto proceduru, ještě jednou zopakuji: Souhlas s navrženým kandidátem vyjádří zakroužkováním pořadového čísla před jménem kandidáta, nesouhlas pak přeškrtnutím pořadového čísla velkým písmenem "X" s tím, že všichni kandidáti uvedení na hlasovacím lístku musí mít upraveno pořadové číslo buď jedním, či druhým způsobem. Hlasovací lístek, na kterém je byť jen jedno pořadové číslo před jménem kandidáta neoznačeno, je hlasovací lístek neplatný. Tajná volba je technicky připravena a může být zahájena.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já bych vás poprosil, pane předsedo, abyste zůstal na svém místě, neboť se vás týká i bod č. 26 schváleného pořadu schůze, a to je

 

26.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu
použití operativní techniky Policie České republiky

 

Včera Poslanecká sněmovna souhlasila s návrhem volební komise, aby současně s volbou členů prezidia Fondu národního majetku proběhla i tato volba. Poprosil bych vás o informace k ní.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi tedy, abych uvedl bod "Volba předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky".

Na třetí schůzi Poslanecké sněmovny 19. srpna tohoto roku nebyl do funkce předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky v prvním kole první volby nikdo zvolen. V souladu s příslušným ustanovením volebního řádu Poslanecké sněmovny postoupili do druhého kola prvé volby dva kandidáti z prvního kola, kteří získali nejvyšší počet hlasů. Jsou to poslanec Tomáš Kladívko (ODS) a poslanec Pavel Severa (KDU-ČSL).

Připomínám, že podle zákona 90/95 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se předsedové komisí Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Ve druhém kole je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Nebyl-li ani ve druhém kole volby předseda komise Poslanecké sněmovny zvolen, koná se prvé kolo druhé volby s novými kandidáty. Předkládají je poslanecké kluby volební komisi nejpozději 24 hodiny přede dnem volby.

Také dnešní volba bude probíhat obdobně, jako probíhala tato volba v prvním kole, to znamená, ještě jednou si vám dovolím zopakovat mechanismus volby. Poslanec na hlasovacím lístku vyjádří zakroužkováním pořadového čísla souhlas s navrženým kandidátem a svůj nesouhlas vyjádří přeškrtnutím pořadového čísla kandidáta velkým písmenem "X".

Dámy a pánové, přeji vám šťastnou volbu.

 

/Pokračování v projednávání bodů 1 a 26 viz část 56./

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu předsedovi volební komise a přerušuji jednání na tajnou volbu, a to na dobu 40 minut. Hlasovací lístky budou vydávány ihned po přerušení po dobu 20 minut. Současně vyhlašuji polední přestávku a oznamuji, že jednání sněmovny bude zahájeno ve 14.00 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 12.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP