(pokračuje Grulich)

Znamenají šanci pro zaměstnanost, znamenají šanci pro obchodníky, protože lidé budou mít co utrácet a budou chtít utrácet, zkrátka ten koloběh ekonomiky lze oživit. Nelze ho oživit tehdy, jestliže se opozice rozhodne, že sociální demokracii a její vládě zatne žílu, že kašle na rozvoj, že kašle na osud lidí v tomto státě, protože když omezí šanci a možnosti v rozpočtu sociálně demokratické vládě, donutí ji k tomu, že bude provádět pouze nezbytnou údržbu, nedopustí, aby v tomto státě došlo k rozvoji ekonomiky, bude moci za půl roku, za rok křičet "vidíte, sociální demokraté vám slibovali, měli ohromný program, měli velké vládní prohlášení, a podívejte se, co dokázali". Vy můžete rozhodnout o tom, že sociálně demokratická vláda nic nedokáže. To je skutečně objektivně ve vašich rukách, ale vy také rozhodnete o tom, jestli tento stát, tato Česká republika půjde ke dnu, nebo jestli se postaví na nohy, a jestli se v několika dalších letech stane rovnoprávným partnerem zemí Evropské unie. Na nikom jiném to v tuto chvíli nezáleží než na vás. Velice vás prosím, zkuste o tom přemýšlet každý sám za sebe, každý podle svého svědomí. Lidé si nás všechny zvolili, zvolili si nás na to, abychom za ně rozhodovali, abychom rozhodovali v jejich prospěch. Zkusme to dělat. Děkuji vám.

(Potlesk v levé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. V obecné rozpravě se ještě hlásí o slovo zpravodaj k jednomu z bodů, kolega Tlustý. Podle jednacího řádu má také přednostní právo. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Odvážil bych se navrhnout sněmovně, vzhledem k tomu, že se rozhodla pro sloučení rozprav, aby teď, až skončí přihlášky do rozpravy - nemyslím teď přímo, ale až skončí přihlášky do rozpravy - byla uzavřena rozprava k návrhům daňových zákonů a zákona o sociálním pojištění a přerušena rozprava k návrhu o státním rozpočtu, a to proto, že považuji za korektní, aby byl otevřen prostor po skončeném hlasování o návrzích zákonů v prvním čtení pro případné modifikace či jiné návrhy usnesení týkající se návrhu státního rozpočtu. Není to nutné, považoval bych to za korektní.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: V tuto chvíli, jelikož se nikdo nehlásí, končím obecnou rozpravu k bodům 6, 7 a 8 a nechal bych poté hlasovat o přerušení rozpravy k bodu 8. Samozřejmě pokud by měl někdo ve sněmovně námitky proti tomuto postupu, který navrhl zpravodaj k jednomu z těchto bodů, rozhodli bychom hlasováním. Nicméně námitku nevidím. Pane ministře, vy se hlásíte ještě do rozpravy? Předpokládám, že se hlásíte k závěrečnému slovu k jednomu z návrhů, které projednáváme. Rozumím tomu tak? (Ministr Ivo Svoboda: K závěrečnému slovu, které mohu omezit.)

Pane ministře, my si v tuto chvíli vyřešíme procedurální záležitosti. Poté samozřejmě před hlasováním dostane slovo jak zástupce navrhovatelů, což ve dvou případech jste vy, v jiných případech je to ministr práce a sociálních věcí. Poté dostane slovo zpravodaj podle jednacího řádu a pak nastane hlasování. V tuto chvíli se nicméně musíme vypořádat s tím, že bychom hlasováním rozhodli o přerušení obecné rozpravy k bodu číslo 9, což je sněmovní tisk 40 - vládní návrh zákona o státním rozpočtu.

Kolegyně a kolegové, všechny vás v tuto chvíli odhlásím. Prosil bych vás o registraci.

 

hlasování číslo 14 rozhodneme o přerušení obecné rozpravy k projednávání zákona v prvním čtení.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, zvedněte, prosím, ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Výsledek hlasování je takový, že pro se vyjádřilo 96 poslanců, proti 40. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se, kolegyně a kolegové, vypořádali s procedurou. V tuto chvíli mám avizovanou žádost tří předsedů poslaneckých klubů o to, aby před závěrečným slovem navrhovatelů a zpravodajů a hlasováním k bodům 6, 7 a 8 byla vyhlášena hodinová přestávka na jednání klubů.

Předtím bych ještě udělil slovo předsedovi volební komise kolegovi Vidímovi a poté tuto avizovanou hodinovou přestávku vyhlásím. Pane kolego Vidíme, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, s drobným zpožděním mi dovolte, abych poněkud z jiného soudku vás seznámil s výsledky druhého kola prvé volby členů prezidia Fondu národního majetku.

Bylo vydáno pro tuto volbu 176 hlasovacích lístků a odevzdáno bylo taktéž 176 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto:

pro paní Květoslavu Kořínkovou byly odevzdány 82 hlasy,

pro pana Jana Mládka byly odevzdány 82 hlasy a

pro pana Zdeňka Vorlíčka byly odevzdány 84 hlasy.

Ve druhém kole prvé volby nebyl zvolen nikdo. Tímto druhým kolem prvá volba končí a druhá volba může proběhnout poté, kdy vláda předloží nové návrhy na tři členy prezidia Fondu národního majetku deset dní před dnem konání druhé volby. Čili na této schůzi Poslanecké sněmovny již druhá volba neproběhne.

Dále mi dovolte, abych vás seznámil s výsledky volby předsedy Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky. V tomto druhém kole prvé volby bylo vydáno 176 platných hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 176 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto:

pro poslance pana Pavla Severu bylo odevzdáno 28 hlasů,

pro pana poslance Tomáše Kladívka bylo odevzdáno 111 hlasů.

Konstatuji, že ve druhém kole byl zvolen pan poslanec Tomáš Kladívko. Tímto mu blahopřeji k "velkému uchu". (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi volební komise kolegovi Vidímovi.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli vyhlašuji avizovanou hodinovou přestávku na jednání poslaneckých klubů. Naše jednání bude pokračovat v 16.30 hodin. Kolegyně a kolegové, končím zatím tuto část jednání.

 

(Schůze byla přerušena v 15.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP