(pokračuje Dostál)

Projednávaný návrh rozpočtu tedy nejenže nepokrývá potřebu resortu, ale náklady například prestižního projektu "Praha 2000" jsou v rámci kapitoly mého ministerstva kryty ve výši 60 mil. Kč oproti potřebě 190 mil. Kč.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, promiňte, ale pokusím se vytvořit ministru kultury kulturní prostředí tím, že všechny z vás, kteří v tuto chvíli řešíte jiné záležitosti, nežli ty, které se zde projednávají, prosím o to, abyste této činnosti zanechali.

Pane ministře, můžete pokračovat.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Já skončím, abych kolegy nerozptyloval tím, že ministr kultury se jim snaží vysvětlit, že jisté minimální prostředky jsou pro kulturu třeba.

A tak nebudu mluvit o tom, že jsem nedostal ani korunu v rozpočtu na harmonizaci práva kulturní legislativy České republiky.

Projednávaný návrh rozpočtu kapitoly Ministerstva kultury v uvedeném objemu prostě znamená celou řadu úsporných opatření ve všech činnostech Ministerstva kultury a je mi jasné, že jde zajistit pouze vymezením priorit, které jsme udělali uvnitř Ministerstva kultury a jiným přerozdělováním prostředků. Prostě tento rozpočet znamená pro Ministerstvo kultury uskrovnit se na maximálně možnou míru. Jakékoli další omezení, které chcete způsobit tím, že byste námi navrhovaný rozpočet neschválili, znamená výrazné omezení nových programů, případně jejich úplné zastavení, včetně odstavení některých kulturních institucí.

Pan poslanec Plachý zde před několika hodinami vystoupil a plaše pravil, že tato vláda chce svést odpovědnost na poslance za to, že předložila takovýto rozpočet. Tato vláda nechce svést odpovědnost na poslance, že předložila takovýto rozpočet. Tento rozpočet je jedině možný, aby tato vláda vládla v jistých mantinelech. Pokud nebude schválen, není to odpovědnost této vlády, ale zdůrazňuji, že je to odpovědnost těch, a obzvlášť z oblasti kultury, kteří tento rozpočet neschválí. Nebraňte se této odpovědnosti. Jste za to zodpovědni.

Příměrem jsem začal a příměrem také, dámy a pánové, skončím. Kdysi jsem ležel v nemocnici a vedle byl pokoj, kde leželo šest pacientů s tzv. Wilsonovou chorobou. Je to choroba, kdy měď není vylučována z těla, usazuje se na důležitých orgánech a člověk, pokud mu není podáván lék, umírá. Ošetřující lékař vešel do pokoje, kde bylo oněch šest pacientů, a měl pouze pět balení potřebného zahraničního léku, tedy pouhých pět balení na zachránění šesti lidí. Obrátil se na primáře a řekl: Pane primáři, ukažte mi toho pacienta, kterého mám nechat zemřít. Dámy a pánové, vy jste v roli toho primáře. (Potlesk.) Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru kultury Pavlu Dostálovi. Slova se ujme ministr obrany kolega Vetchý. Připraví se ministr dopravy pan Peltrám.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené dámy a pánové.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, jestli dovolíte, já vás ještě přeruším, protože bych byl rád, kdybyste měl vytvořeno takové prostředí, které přísluší ministru obrany, když mluví před Poslaneckou sněmovnou. Pane ministře, prosím, pokračujte.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Děkuji. Mezi základní východiska zpracování návrhu státního rozpočtu České republiky, kapitoly Ministerstva obrany, patří především usnesení vlády České republiky č. 478/96 - schválený záměr postupného zvyšování podílu vojenských výdajů na HDP o 0,1 % HDP ročně tak, aby v roce 2000 dosáhl tento podíl 2 % HDP.

Tato skutečnost, která byla projednávána v průběhu akcesních rozhovorů mezi Českou republikou a NATO, byla přijata a je přijímána velmi pozitivně. Přesvědčil jsem se o tom při svém jednání jak s ministrem Cohenem, s kolegy ministry států NATO i s tajemníkem Solanou v Bruselu. Aliance zdůraznila, že dodržení tohoto závazku je mimořádně důležité nejen z hlediska finančního, ale i jako významný politický signál vypovídající o spolehlivosti a důvěryhodnosti České republiky. Tato spolehlivost a důvěryhodnost je významným signálem také pro solidní investory s dlouhodobými investicemi, které naše ekonomika právě dnes tolik potřebuje.

Proto z hlediska mezinárodních aspektů by případné nedodržení vojenských výdajů na HDP v souvislosti se škrty v návrhu rozpočtu na r. 1999 představilo Českou republiku jako nedůvěryhodného partnera, který není schopen dostát svým závazkům. Vzhledem k tomu, že v rámci vojenských výdajů jsou zabezpečovány i výdaje související s pokračováním mise SFOR, může případné snížení oslabit úroveň zabezpečení vyčleněných jednotek a jejich schopnost plnit úkoly.

Snížení vojenských výdajů by dále ohrozilo plnění cílů výstavby ozbrojených sil, které je požadováno v souvislosti se vstupem ČR do NATO. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že s ohledem na omezené finanční zdroje nebylo možné akceptovat plně všech 52 požadovaných cílů nýbrž jen 28. Neschopnost plnění ani těchto požadavků těsně před očekávaným vstupem do aliance může závažným způsobem poškodit důvěryhodnost zahraniční politiky České republiky a negativně ovlivnit dosud úspěšně pokračující proces přijetí České republiky do NATO.

Velmi ohroženo bude i plnění smluvních závazků vyplývajících ze splátkového kalendáře pro L-159 se všemi souvisejícími důsledky na obraný průmysl. V případě nezbytnosti redukovat i běžné výdaje by nevyhnutelně došlo ke snížení neinvestičních výdajů, které zabezpečují provoz techniky a výcvik vojsk, což by se odrazilo zejména ve snížení rozsahu a kvality výcviku vojsk na nedostačující úroveň, v dalším snížení provozuschopnosti letecké i pozemní techniky, v prohloubení deficitu v oblasti péče o movitý a nemovitý státní majetek, podstatně by se snížila schopnost zajistit základní životní podmínky pro vojáky v činné službě podle stanovených norem, což je jeden z prvořadých úkolů resortu. Mám tím na mysli zejména celou sociální oblast, zejména byty pro vojáky i aktivní využívání volného času vojáky základní služby. Tedy dlouhodobě neřešené oblasti resortu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v krátkosti jsem se vám snažil přiblížit možné důsledky z případného snížení rozpočtu v resortu obrany. Věřím, že při projednávání návrhu rozpočtu objektivně zvážíte všechny dopady na budoucí zabezpečení obranyschopnosti země a na naše již velmi blízké přijetí do Severoatlantické aliance. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru obrany kolegovi Vetchému a slova se ujme ministr dopravy kolega Peltrám. Připraví se ministr zdravotnictví kolega David.  

***




Přihlásit/registrovat se do ISP