(pokračuje Kühnl)

A další část našeho návrhu, která doporučuje, aby nový návrh státního rozpočtu byl zaměřen na nezvyšování zadlužení soustavy veřejných rozpočtů. To je samozřejmě návrh, který vychází z naší analýzy dosavadní práce vlády, který vychází z naší analýzy toho, co vláda je schopná a ochotná udělat. Nezdá se nám, že vláda je připravena sestavovat rozpočet tak, aby - kdyby v něm nakonec byl nějaký deficit - tento deficit byl použit skutečně produktivně. Proto si i v rozhodování, které vždy je mezi několika nedokonalými alternativami, daleko spíše dovedeme představit alternativu, která bude alespoň silně směřovat k vyrovnanosti.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Karlu Kühnlovi. Slova se ujme ministr spravedlnosti Otakar Motejl, připraví se ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Pane předsedající, dámy a pánové, v této všeobecné rozpravě o návrhu státního rozpočtu přichází mi moje úloha jako ministra spravedlnosti právě v důsledku průběhu této rozpravy trochu výjimečná. Většina představitelů opozičních stran všeobecně a někdy s pečlivostí věnovanou jednotlivým resortům vytýká vládnímu návrhu rozpočtu jako principiální nedostatek přecenění potřeby výše navrženého schodku jako projev neschopnosti sestavit odpovědný rozpočet, zejména v oblasti výdajů, jako projev tendence nehospodárnosti.

Výjimečnost mého postavení spočívá v tom, že v této poměrně ostré diskusi vystoupila na podporu rozpočtu Ministerstva spravedlnosti poslankyně opoziční strany, poslankyně, která k resortu Ministerstva spravedlnosti se jistě - při vší úctě k vám ostatním - může nejodpovědněji vyjádřit, neboť zastávala funkci ministra spravedlnosti tohoto státu tuším déle než dva roky. Samozřejmě bych měl uvítat tento postoj, když s určitou tolerancí určitého zobecnění z úst paní poslankyně Parkanové vlastně vyzněla kritika té části rozpočtu Ministerstva spravedlnosti jako rozpočtu nedostatečného. Když z jejích úst vyznělo, že by pro skutečné a reálné fungování tohoto resortu bylo potřeba rozpočet posílit v řádu několika miliard.

Nechci zde rozebírat specifika tohoto resortu, nechci zdůrazňovat například skutečnost, že jsem fakticky v tomto státě nejúspěšnějším hoteliérem, který je povinen zajistit denně řekl bych plnou penzi 22 tisícům zajištěných osob počínaje jejich stravováním a konče jejich ostrahou.

Za dominantní a účel svého vystoupení chtěl bych zde zdůraznit pouze jedno. Snad na rozpočtu Ministerstva spravedlnosti - jak konečně řekla i paní poslankyně - je zřejmé, že tento rozpočet není rozmarným rozpočtem, že to není rozpočet neúčelného vynakládání prostředků. Vládní návrh rozpočtu je dílem týmu. Mohu prohlásit, že jestliže se zdá být rozpočet Ministerstva spravedlnosti jako minimální, se stejnou logikou, se stejnou přesvědčivostí a se stejnou zodpovědností přistupovali k sestavení návrhu tohoto rozpočtu ostatní resortní kolegové. Proto v tomto směru jsem přesvědčen, že chcete-li uvěřit - a může-li alespoň jeden z vás uvěřit - tomu, že rozpočet této kapitoly je rozpočet spíše minimální, žádám vás, abyste tak uvěřili i v ostatních kapitolách, neboť tento rozpočet je rozpočtem celé vlády.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu ministru spravedlnosti Otakaru Motejlovi. Slovo má pan ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Pane ministře, máte slovo. Poté do rozpravy nemám přihlášeného nikoho.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jaromír Císař: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych navázal na poslední slova pana ministra spravedlnosti. Chci vás ubezpečit, že rozpočet v kapitole bydlení není stejně tak jako rozpočet v kapitole spravedlnosti rozpočtem rozmařilým. I když růst výdajů státního rozpočtu v kapitole bydlení má velmi významnou prioritu. Nicméně všichni znáte situaci v bytové politice. Víte, že naše země ještě před dvěma třemi roky dosahovala objemů bytové výstavby, které nebyly dosahovány ani v nejhorších dobách války. Teprve postupně se daří s nasazením některých nástrojů, které přijala předchozí vláda, postupně zvyšovat objemy bytové výstavby.

Myslím, že mohu prohlásit, že to, co je navrženo v rozpočtu, není rozmařilost, ale je to opravdu minimum.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, promiňte, na chvíli vás přeruším. Kolegové a kolegyně, prosil bych vás o trochu větší klid v jednacím sále, aby ti z vás, kteří chtějí poslouchat slova ministra pro místní rozvoj, jej skutečně mohli sledovat. Pane ministře, pokračujte.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jaromír Císař: Je to minimum nejen z hlediska nastupující mladé generace, ale rád bych upozornil na jeden velmi významný aspekt. Je to aspekt nastartování růstu ekonomiky. Růst ekonomiky nenastartujeme bez stavebnictví. Stavebnictví nenastartujeme bez bytové výstavby.

Myslím si, že je třeba vnímat dramatický vývoj stavební výroby a zároveň je třeba vnímat velmi významný multiplikační efekt bytové výstavby. To lze demonstrovat tím, že jednotka finální produkce vyžaduje asi 1,75násobnou produkci ostatních odvětví národního hospodářství. To znamená, že výstavba deseti tisíc bytů přináší ve stavebnictví hodnotu 15 miliard korun, v průmyslu a službách dalších 9 miliard korun, což poskytuje zaměstnání 25 tisícům pracovníků ve stavebnictví a 55 tisícům pracovníků v průmyslu a službách. Zároveň se zvyšují jednorázové příjmy do státního rozpočtu ve výši 3,1 a dlouhodobě ročně 65 milionů korun. Proti těmto číslům stojů neustálý pokles bytové výstavby v celkovém objemu stavební výroby, a to je - dá se říci - podstata našich problémů. Jestliže ve vyspělých zemích dosahuje podíl bytové výstavby 40 a více procent na celkovém objemu stavebních prací, pak u nás jsme se horko těžko dostali na 10 %.

Myslím si, že navrhované výdaje státního rozpočtu je třeba analyzovat i z hlediska podpory a rozvoje stavební výroby, z hlediska zachování podnikatelského prostředí ve stavebnictví. Proto vás vyzývám, abyste státní rozpočet podpořili. Také proto, že odpovídá i potřebám našeho bytového fondu. Jistě jste si všimli, že nejvyšší prioritu má podpora oprav bytových domů. Všichni víte, že naše panelová sídliště pomalu chátrají, že začíná přicházet stav, kdy je nezbytné, aby se dále nezvyšovaly ztráty, které vzniknou tím, že se nepustíme do oprav bytových domů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP