(pokračuje J. Císař)

Samozřejmě kromě mandatorních výdajů, které mají ještě větší tempo, zachováváme značně vysokou podporu výstavbě nájemních bytů. Chci vás ubezpečit, že budeme podnikat všechna opatření, aby podpora nájemních bytů byla skutečně zaměřena na to, co naši mladí potřebují, to znamená na startovní byty. Chci vás ubezpečit, že v nejbližší době chci vyhlásit veřejnou soutěž na nejracionálnější a nejlacinější výstavbu bytových domů v rámci stavebních firem. Chci vás ubezpečit, že ministerstvo si je vědomo nejen bytového problému z hlediska uspokojení potřeb bydlení, ale také z hlediska prorůstového faktoru, který naše ekonomika velmi potřebuje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru pro místní rozvoj Jaromíru Císařovi. O slovo se dále v rozpravě přihlásil ministr vnitra Václav Grulich. Jinak oznamuji, že pan poslanec Josef Lux, kterého mezi námi upřímně vítám, má náhradní kartu č. 7.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Pane předsedající, pane předsedo vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, patřím mezi ty poslance původně České národní rady, poté Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kteří se  rozpočtem v těchto poslaneckých škamnách zabývají posedmé. Nic na tom nemění skutečnost, že místo škamny poslanecké momentálně zahřívám židli vládní.

Velmi často jsem slýchal v této sněmovní síni, že prorůstové záležitosti, jakož i export a podobné věci, jsou záležitostí podniku, jeho managementu, a nikoli vlády, nikoli této sněmovny. Bylo to bohužel právě z těch lavic a z těch řad poslanců, odkud se teď ozývá, že prorůstová opatření v rozpočtu vlády sociální demokracie jsou nedostačující, případně že nejsou žádná, a proto je nutno rozpočtový deficit snížit, příp. zcela zlikvidovat. Je to podivuhodný obrat, zejména od těch poslanců, kteří jako ministři různých vlád v předcházejících údobích se vrchovatou měrou zasloužili o to, že tento stát je zadlužen a že tato vláda s sebou nuceně táhne dluhovou zátěž, kterou za předchozí vlády musí splácet a která jen v těchto platbách v příštím roce bude dělat minimálně přes 25 mld. Kč.

Deficit rozpočtu roku, ve kterém právě ještě žijeme a který stavěla Klausova vláda, se bude zřejmě pohybovat také kolem 25 mld. Když ovládáme malé součty, vychází nám cca 50 mld. dluhů, které nuceně přebírá tato Zemanova vláda.

Padala tady vznosná slova o zadlužení budoucích generací, o zadlužování našich dětí. Prosím vás, ujasněte si, kdo tyto generace zadlužil a kolik vlád, bude-li mít možnost tyto dluhy splácet, ještě tyto dluhy bude muset umořovat. (Potlesk sociálnědemokratických poslanců.)

Padla tady výhrada z levé strany opozice, že prorůstová opatření jsou mírná, a padla tady určitá parafráze, kterou s pochopením kvituji, že vlastně je to jakási realizace mírného pokroku v mezích zákona. Hašek věčně živý. Tuto kritiku beru. My jsme si vědomi, že prorůstová opatření zdaleka nejsou taková, jak by mohla a měla být, ale jsme si také vědomi situace v této Poslanecké sněmovně. Dám vám příklad. I když nejsem ekonom, jak jsem říkal, státním rozpočtem se nicméně nuceně zabývám posedmé, byl jsem nucen participovat na trojím předělávání rozpočtu pro svůj stávající resort, to je Ministerstvo vnitra. I při největším tlaku, který jsem vyvíjel na své úředníky, jsme došli k číslu 34,5 mld. plus minus nějaké drobné. Při deficitu, který je vyčíslen - 26,8 mld., dostáváme 28,8 mld. Řádově o 6 mld. méně, než jsme nezbytně potřebovali. Ale samozřejmě jsme si vědomi toho, že tam, kde jde o spotřebu, musíme jít zpátky a musíme jít na nezbytně únosnou míru.

Co znamená tento rozpočet, který pro můj resort je v této chvíli při ohlášeném deficitu stanoven? Znamená to, že nemáme ani jednu korunu na realizaci vyšších územních samosprávných celků, tedy budoucích krajů, že nemáme ani jednu korunu na zavedení státního informačního systému, že máme zcela nedostatečnou částku na pokračování spojení informativního systému u policie a nemáme další peníze na vytvoření integrovaného záchranného systému, o jehož nezbytnosti jsme se bohužel dva roky velice trpce přesvědčovali.

Velice bych prosil členy obou bývalých vlád, aby si laskavě vzpomněli na to, co slibovali zatopeným obcím na Moravě a ve východních Čechách, aby si uvědomili, že bez příslušných ekonomických a finančních prostředků pro tato území, která jsou nadále trvale ohrožována, nemůžeme udělat takřka nic. Mohl bych pokračovat, co všechno ještě nemám.

Při tomto deficitu, o který se tady vede verbální válka, v tom velkém resortu Ministerstva vnitra budu moci zahájit pouze sedm, slovy sedm, investičních akcí. Pokud budeme nuceni vrátit rozpočet na deficit 18,5 mld., pro můj resort to znamená nulové investice. Ještě bych rád dodal, že v prvním případě již dnes mám méně o 400 mil. na provozní výdaje a investice. Plus inflace, která nastane. Jistě si lehko spočítáte , jaké krácení to znamená. Vrátíme-li se k deficitu 18,5 mld., znamená to 97,5 % stávajícího rozpočtu s dopadem na mzdový fond a dopad na mzdové fondy znamená minus 6 800 zaměstnanců Ministerstva vnitra, což v přepočtu je totéž jako všichni policisté a občanští zaměstnanci Jihomoravského kraje, který je v republice největší.

Dámy a pánové, politické hrátky v této síni se samozřejmě hrávají, nic jiného než politika se tady koneckonců neprovádí. Ale jsou chvíle, kdy bychom si měli uvědomit, že buď dosáhneme určitého zlomu, anebo ve špatném trendu budeme pokračovat. Předseda vlády tady konstatoval, že za druhé čtvrtletí t.r. je propad růstu HDP - 2,4. Jsme jedinou postkomunistickou zemí, která se ocitla v tak temné díře. Všechny propočty a ukazatele ukazují, že třetí čtvrtletí zřejmě bude ještě horší. Jestliže společně bez ohledu na to, kdo ve které politické straně je angažován, nebudeme schopni zvrátit tento nepříznivý trend, a ten nepříznivý trend můžeme zvrátit jedině rozvojem ekonomiky, rozvojem průmyslu, rozvojem výroby. Investice v každém resortu a nejen ve vnitru znamenají posílení výroby, znamenají šanci pro fabriky, znamenají šanci pro zaměstnanost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP