Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane ministře, asi před třemi týdny jsem se na vás písemně obrátila s prosbou, abyste mi umožnil společně s pověřeným ředitelem, předsedou základní organizace odborového svazu a se správcem konkursní podstaty vás informovat o situaci a o možnostech řešení v a. s. ČKD Blansko, tedy podniku se slavnou tradicí, širokými mezinárodními vazbami, stěžejním významem pro zaměstnanost v regionu, jehož provoz je nyní limitován probíhajícím konkursním řízením. Vyslovila jsem přesvědčení, že současná situace, kterou přičítám bývalému managementu vedenému ing. Bednářem, může být pouze dočasná a že podnik má dostatečné vnitřní rezervy, které pomohou obnovit dřívější obchodní schopnost na našich i světových trzích.

Přiznám se, že mě překvapila informace o vašem setkání s bývalým ředitelem ing. Bednářem, člověkem, kterého zaměstnanci spojují s vytunelováním podniku. Pro vaši informaci jsem uvedla, že jsem v únoru 1998 ve své interpelaci na pana ministra Svobodu informovala o aktivitách ing. Bednáře, které podle mého přesvědčení naplňovaly skutkovou podstatu trestného činu. Následně bylo zahájeno trestní stíhání ing. Bednáře a následně také podal podnět k trestnímu stíhání Nejvyšší kontrolní úřad pro vylákání částky převyšující 33 milionů korun. Trestní řízení dosud probíhá a byla sdělena další obvinění.

V poslední době začíná být situace nesmírně naléhavá, protože se zdá, že kontrolu podniku chce převzít společnosti NOVA, s. r. o. se stotisícovým kapitálem, jehož jediným majitelem je Vasil Marianovič Goutnik.

Pane ministře, velmi vás prosím, abyste dopis, který pravděpodobně ministerským sítem k vám nepronikl, si vyžádal, přečetl a pokud možno na něj reagoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan ministr Grégr.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní poslankyně, dámy a pánové. Chtěl bych se omluvit, že jste doposud nedostala odpověď na tento dopis. Dostal jsem ho dnes ráno do sněmovny. Došel 28. 9. na mé ministerstvo. Nevím, jestli poštou, nebo byl doručen osobně, protože nemá ani prezentační razítko. Možná, že je to chyba mého aparátu. Byly k němu připraveny informace.

Ještě jednou se omlouvám. Mohu říci, že takovýchto dopisů je tam asi přes tisíc, žádostí o návštěvy přes 400, záznamy o telefonní spojení přes tisíc. Myslím, že rozsah činnosti Ministerstva průmyslu a obchodu je tak široký, přestože pracuji 16 - 18 hodin včetně sobot a nedělí, že jednotlivé případy nezvládám. Samozřejmě vím, že to není omluva, ale stav národního hospodářství, stav průmyslových podniků je takový, že i kdybych vůbec nespal, zvládnout se to nedá. Dá se říci, že pomoc je poměrně značně vzdálená. Omlouvám se, na dopis vám bude odpovězeno bezprostředně.

Pokud se týká mého setkání s ing. Bednářem, nejsem si ho vědom, ale nechtěl bych, abych byl osočen z toho, že jsem lhal. Návštěv - jak už jsem řekl - se uskutečnilo mnoho desítek, spíše ale stovek. Nechci říci, jestli pan ing. Bednář mezi nimi byl. Bylo by to zcela výjimečné, kdybych si to nepamatoval. Když tak by to bylo setkání někde mezi dveřmi a pak by byl asi přesunut na jinou adresu, protože pana ing. Bednáře osobně neznám a nikdy jsem ho neviděl. Nechci říci, že jsem ho nikdy na ministerstvu nepotkal, ale skutečně v tom množství návštěv si nejsem jistý.

Došlo i k výměně mého aparátu, takže nyní o všech návštěvách - což se dříve nedělalo - je činěn záznam, zpětně tak jsem - asi za posledních šest týdnů - schopen říci, kdy, kdo a v jakém složení u mne byl. Domnívám se, že pan ing. Bednář u mne nebyl. Nechci ale za to dát hlavu na špalek. Není to ani podstatné, protože bych mu stejně žádnou pomoc býval neslíbil, protože ji neumím a neznám.

Samozřejmě ČKD Blansko - jak ho popisujete - důvěrně znám celou dobu, co jsem byl v průmyslové sféře, což je přes 40 let. Je to jedna z mnoha desítek, dnes už možná mnoha stovek renomovaných firem, které se dostaly do podobné situace.

Asi by bylo nošením dříví do lesa, kdybych zde popisoval celý pochod, který jste mi popsala v dopise, jak došlo vlastně k privatizaci a možná i k některým nezákonným převodům.

Chtěl bych říci, že krátce po svém nástupu, možná jako jeden z prvních ministrů, jsem poslal seznam podniků do Výboru na ochranu ekonomických zájmů. Jednalo se asi o deset podniků, u kterých požaduji, aby byly šetřeny tímto orgánem. Dalších asi dvacet budou šetřit příslušné útvary mého ministerstva. Mezi těmito prioritami, které jsem předal na Výbor pro ochranu ekonomických zájmů, bylo právě ČKD Blansko.

Samozřejmě že tak, jak se vyvinula akcionářská struktura, to znamená, že stát dnes v této akciové společnosti nemá svůj vliv ani jedním procentem, je to dáno celým přístupem k privatizaci. Jistě víte, že v současné době ČKD Blansko Groupe, která vlastně vlastní ČKD Blansko, a. s., je vlastně vlastněno firmou MARBE, s. r. o., kde spoluvlastníky jsou ing. Josef Bednář s vlastnickým podílem 52 %, ing. Miroslav Roubíček - mimochodem bývalý pracovník Ministerstva průmyslu a obchodu, který od roku 1997 tam již není pro střet ekonomických zájmů, ale který jistě byl význačným aktérem - vlastní 24 %, pan ing. Samek 24 %. Samozřejmě je to jeden z mnoha stovek případů, kdy vysoce renomované firmy přicházejí do konkursu. Záležitost, jak tyto firmy z této šlamastiky dostat, je velmi komplikovaná a obtížná.

Svým způsobem jsem pojal myšlenku vytvořit určitý revitalizační projekt. Začínám se spojovat se čtyřmi nejvýznamnějšími bankami v republice. Jednal jsem už s Investiční bankou, včera s Komerční bankou, oslovím Československou obchodní banku a Českou spořitelnu s tím, abychom komerčními způsoby i za spoluúčasti státu pomohli některé takovéto případy řešit. Myslím si, že konečně pochopili i bankéři, že nejlepší možnost, jak získat své peníze zpět, to znamená, aby získali zpět zcela nebo částečně úvěrové částky, je, aby tyto podniky byly revitalizovány, ne aby se volalo po tom, že čím dřív půjdou do bankrotu, tím lépe.

Je známo i z mnoha let zpátky, že se vždy říkalo, že věřitel na dálku zdraví svého dlužníka, přeje mu dobré zdraví, aby se dostal ke svým penězům. Pokud dojde k pádům a bankrotům, věřitel samozřejmě může očekávat, že dostane - pokud je včas zapsán do pořadí - svých 10, 15, někdy i méně procent.

Takovýto program se tedy připravuje. Předpokládáme, že to bude na základě kvalitních podnikatelských záměrů. Firmy, které budou mít zájem o takovýto proces revitalizace, se do něj samy přihlásí, ale budu velice rád, když tento proces budu moci nastartovat právě za účasti bank do šesti měsíců. Banky se začínají spolupodílet i na vytváření tohoto programu.

Samozřejmě, jak už jsem řekl, přes obrovskou vytíženost vás velice rád přijmu. Můžeme se o této věci poradit. Ale pokud i vy píšete, že je vedeno určité vyšetřování z důvodu podezření trestného činu proti panu ing. Bednářovi, je to záležitost velice komplikovaná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP