(pokračuje I. Svoboda)

Ve svém souhrnu představovalo vázání rozpočtových výdajů částku 42,4 miliardy korun při současném protisměrném nezbytném zvýšení některých jiných výdajů o 4,8 miliardy korun na základě usnesení vlády č. 356/1997.

O provedených opatřeních informovala vláda v rámci zprávy o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. čtvrtletí 1997 Poslaneckou sněmovnu, která je svým usnesením č. 409 ze dne 4. července 1997schválila.

Po částečném zlepšení situace ve státním rozpočtu v důsledku přijatých opatření byl ekonomický vývoj v dalších měsících negativně ovlivněn rozsáhlými červencovými záplavami, k nimž došlo na Moravě a ve východních Čechách. Vláda a parlament k řešení situace uvolnily potřebné prostředky, přijaly celou řadu rozhodnutí, jejichž cílem byla postupná konsolidace a obnova postižených území, včetně rozhodnutí o tom, že prostředky, které nebyly vyčerpány v roce 1997, bude možno použít v roce následujícím.

Počínaje 3. čtvrtletím se záporné saldo státního rozpočtu postupně snižovalo. Jestliže rozpočet skončil za prvních šest měsíců roku schodkem 14,8 miliardy korun, ke konci třetího čtvrtletí se schodek snížil na 10,2 miliardy korun a ke konci roku bez dodatku na 7,6 miliardy korun.

V průběhu prvních 14 dnů měsíce ledna 1998, tj. v rámci tzv. dodatkového období, kdy každoročně dobíhají některé, zejména výdajové, operace související s uplynulým rokem, se zvýšilo záporné saldo státního rozpočtu na konečných 15,7 miliardy korun. Toto zvýšení o 8,1 miliardy korun zahrnuje jednak klasické dodatkové výdaje ve výši 1,2 miliardy korun, dále převod prostředků ve výši 1,8 miliardy korun určených k financování povodní a nevyčerpaných v roce 1997 na zvláštní účet, z něhož jsou na stejný účel uvolňovány v letošním roce, a především úhradu ztráty Konsolidační banky z roku 1996 ve výši 5,1 miliardy korun. O tomto dodatečném mimořádném výdaji rozhodla předchozí vláda svým usnesením č. 27/1998 ze 14. ledna roku 1998. Důvodem tohoto rozhodnutí v hodině dvanácté je snaha řešit alespoň část krytých dluhů na vrub výdajů roku 1997. Zde chci pouze připomenout, že naše současná vláda stojí před problémem řešení úhrady ztráty Konsolidační banky za rok 1997, tentokrát ve výši téměř dvojnásobné.

V této souvislosti bych rád upozornil ještě na další zmiňovaný závažný faktor, který ovlivnil celkový výsledek rozpočtového hospodaření za rok 1997. Je jím nízký výběr pojistného na důchodové pojištění a z toho vyplývající rozdíl mezi příjmy státního rozpočtu v této položce a výdaji státního rozpočtu na výplatu důchodů. Na rozdíl od předcházejících období prakticky po celý rok výdaje státního rozpočtu na výplatu důchodů převyšovaly inkasované pojistné a k 31. prosinci 1997 saldo na tzv. účtu důchodového pojištění včetně správních výdajů spojených s výplatou důchodů dosáhlo záporné hodnoty 6,5 miliardy korun. Tento schodek je součástí celkového schodku státního rozpočtu za rok 1997.

Dovolte mi ještě stručnou zmínku o řešení následků povodní. K řešení následků povodní byla přijata řada usnesení parlamentu i vlády, jejichž cílem je postupná konsolidace a obnova postižených území, a prostředky, které nebyly vyčerpány v roce 1997 bude možno ke stejnému účelu použít i v roce letošním.

Z celkové výše prostředků vyčleněných rozhodnutím vlády a přijetím příslušných zákonů Parlamentem České republiky na pomoc při odstraňování následků povodňové katastrofy ve výši téměř 13 miliard korun převážná část, konkrétně více než 11 miliard korun, procházela státním rozpočtem, který prostředky na tento účel uvolňuje. Z prostředků Pozemkového fondu bylo dále vyčleněno 1,5 miliardy korun, z prostředků Státního fondu životního prostředí, včetně zvláštního účtu, na němž byly shromažďovány prostředky od dárců určené postiženým oblastem, celkem 390 milionů korun.

Závěrem vystoupení pouze stručná rekapitulace základních hodnot státního závěrečného účtu.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly výše 509 miliard korun a byly tak o 26,1 miliardy korun, tj. o 5,4 procenta, vyšší než v roce 1996. Proti upravenému rozpočtu činícímu po všech rozpočtových opatřeních 519,6 miliardy korun to představuje výpadek 10,6 miliardy korun. Celkové výdaje státního rozpočtu dosáhly výše 524,7 miliardy korun a byly tak o 40,3 miliardy korun, tj. o 8,3 %, nad úrovní roku 1996. Upravený rozpočet byl tedy překročen o 5,1 miliardy korun. Celkový schodek státního rozpočtu 15,7 miliardy korun byl tedy výsledkem dvouprocentního nesplnění příjmů a jednoprocentního překročení výdajů upraveného rozpočtu.

Chtěl bych se omluvit těm, kteří měli trpělivost k tomu, aby vyslechli něco, co může být zdánlivá minulost, ale mám zato, že je to minulost, která obsahuje velmi závažné prvky platné i do budoucnosti.

Za prvé: Nevyplácí se pokoušet hospodařit na vrub budoucnosti, i když ji příliš neznáme, a jsme příliš optimističtí. To naše vláda nebyla, když předložila návrh zákona o státním rozpočtu.

Za druhé: I když jsme optimisty, nemůžeme doufat v to, že náš optimismus bude naplněn čísly, která si přejeme. Bude naplněn skutečností. A to budiž nám všem poučením v projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1999. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji ministru financí panu Ivu Svobodovi za úvodní slovo a prosím, aby se slova ujal podle usnesení rozpočtového výboru zpravodaj tohoto výboru poslanec Martin Kocourek, aby nás informoval o projednávání státního závěrečného účtu v Poslanecké sněmovně. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové, já bych zde nechtěl opakovat slova, která zde řekl pan ministr financí, když uváděl tento státní závěrečný účet a charakterizoval vývoj v České republice v roce 1997, takže se soustředím spíše na to, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru, který návrh vládního státního závěrečného účtu za rok 1997 projednal a vyslovil s ním souhlas. Zároveň doporučuje rozpočtový výbor, aby Poslanecká sněmovna přijala následující usnesení. Zní:

 

Poslanecká sněmovna:

  1. Schvaluje státní závěrečný účet České republiky za rok 1997, který vykazuje příjmy 508 miliard 950 milionů 881 tisíc korun, výdaje 524 miliard 668 milionů 44 tisíc korun a celkový schodek 15 miliard 717 milionů 163 tisíc korun.
  2. Bere na vědomí

    1. závěrečné účty státních fondů České republiky za rok 1997,
    2. stav státních finančních aktiv České republiky k 31. prosinci 1997 ve výši 264 miliard 502 milionů 443 tisíc korun a stav státních finančních pasiv České republiky ve výši 167 miliard 182 milionů 741 tisíc korun,
    3. výsledky hospodaření rozpočtu okresních úřadů a obcí v České republice za rok 1997, které vykázalo příjmy 147 miliard 69 milionů 780 tisíc korun, výdaje 151 miliard 837 milionů 097 tisíc korun a záporné saldo příjmů a výdajů 4 miliardy 767 milionů 317 tisíc korun, které bylo kryto vlastními zdroji.

  1. Souhlasí s úhradou schodku státního rozpočtu České republiky za rok 1997 ve výši 15 miliard 717 milionů 162 tisíc 791,3 korun, emisí státních dluhopisů podle zvláštního zákona Parlamentu České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP