(pokračuje Štrait)

Oprávněně se domnívám, že byl zbaven italského občanství a vláda SRN mu tehdy v 60. letech občanství neudělila. To by všechno prasklo asi dříve. Konec citátu.

Třetí odpověď, tentokrát právního odborníka ministra spravedlnosti Otakara Motejla, kterou touto interpelací rozporuji, mě ujišťuje, že české Nejvyšší státní zastupitelství případ intenzivně sleduje a spolupracuje s orgány SRN. Vrchní zástupce z Dortmundu pan Schachtl hodlá vyšetřování Mallotha ukončit co nejdříve. Podtrhuji slovo vyšetřování. Podle této argumentace je nyní překážkou Mallothova vydání do České republiky ne německé státní občanství, jak mi bylo dokazováno oběma premiéry, ale skutečnost, že probíhá v Německu trestní řízení. Znám evropskou úmluvu z prosince 1957 o vydávání, stejně tak i článek 8, ale mám vážné pochybnosti, zda je nějaké řízení s Mallothem v Německu vůbec zahájeno. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, omlouvám se, já vás přeruším a pokusím se zjednat pořádek v síni. Myslím, že při takovýchto tématech ti, kteří je nechtějí sledovat, by měli být alespoň zticha. Kolegyně a kolegové, prosím vás o klid, a jestli je zapotřebí něco vyřizovat, nechť se tak děje mimo tuto zasedací síň.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vím, že je vedeno správní řízení o odebrání průkazu totožnosti, ale ne trestní řízení ve věci jeho válečných zločinů. Samozřejmě že bych se rád mýlil. Pro méně zasvěcené kolegy uvádím - protože to byla interpelace z minulého volebního období: Je faktem, že Anton Malloth 10. října 1944 zastřelil vězně Františka Munzara po jeho příchodu z Pankráce. Podílel se na vraždě jugoslávského důstojníka Vilagose, který jako jeden z nemnoha utekl v roce 1944 z Malé pevnosti Terezín. Ubil s dalšími dozorce k smrti a potom těžce zraněného nechal v silném mrazu zmrznout. Podílel se na vraždě nepohodlného předválečného novináře Klímy, spolu s dalšími dozorci ho ubil k smrti. Stejně tak ukopal k smrti vězně Josefa Sládka, který byl v práci mimo Pevnost v dubnu 1944 a nosil optimistické zprávy z fronty. Krásný Tony, jak býval nazýván Anton Malloth, býval pravidelně členem popravčí čety, ač ho nikdo nenutil. Podílel se na mučení a trýznění Židů atd. atd.

Nemohu souhlasit s odpovědí pana ministra především proto, že správní řízení ve věci německého státního občanství nemůže být důvodem k jeho nevydání. Je podivné, že po celou dobu pobytu v SRN Anton Malloth německou státní příslušnost dokazoval průkazem totožnosti, který není dokladem o německém státním občanství.

Dále mě na ministrově odpovědi zarazilo, že o československé vládní komisi pro stíhání nacistických válečných zločinců se mluví v minulém čase jako o instituci bývalé. Válečný zločinec Anton Maloth, narozený v roce 1912 v Innsbrucku, patří k nacistické seniorské kamarile válečných zločinců. Znám celou řadu daleko mladších z okruhu gestapa v Hradci Králové, v Pardubicích a Chrudimi, kteří dodnes úspěšně unikají spravedlnosti. Pokud v České republice nebyl podobný orgán z československé federace převzat, považuji to za velkou chybu. Desetileté prodlení v případě stíhání Mallotha je možné připsat také na vrub neexistence podobné specializované instituce.

Pane předsedající, v usnesení navrhnu po případné odpovědi pana ministra či a rozpravě poslanců. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Štraitovi. Táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Pane předsedající, vážená poslanecká sněmovno a speciálně pane poslanče, omlouvám se a lituji, že vás moje odpověď na vaši písemnou interpelaci neuspokojila. Možná došlo k jakémusi nedocenění stupně vašich informací o tom, jaké osudy stíhá případ Antona Mallotha a jaké postoje k tomuto případu zaujímala dosud česká strana.

Především na straně Antona Mallotha v otázce možnosti jeho vydání k trestnímu stíhání před českými orgány stojí dvě řekl bych formální i faktické překážky. Jednak je to nedořešení problému statusu Antona Mallotha, ohledně kterého sice bylo ustáleno, že není německým občanem, ale který činí otázky své identity ve vztahu k SRN stále ještě otevřené a uplatňuje ve správním řízení před správním soudem odpor proti rozhodnutí, aby mu byl odebrán německý průkaz totožnosti. V tomto směru po rozhodnutí správního soudu SRN nelze očekávat jednoznačně uvolnění Antona Mallotha z jurisdikce německých orgánů.

Druhá okolnost, o které jste se zmiňoval, je podstatně závažnější. Podle našich informací proti Antonu Mallothovi je v SRN vedeno stíhání pro podezření z trestných činů, pro které byl už u nás jednou odsouzen, a přichází v úvahu obnovené trestní stíhání. Vrchní státní zástupce z Dortmundu pan Schacht toto řízení intenzivně vede, probíhají tam výslechy svědků. Vrchní státní zástupce Schacht, který opakovaně navštívil v této věci Českou republiku, předpokládal, že jeho předběžné šetření bude ukončeno v nejbližším možném termínu. 22. října 1998 vrchní státní zástupce Schacht opět předpokládal, že bude proveden výslech posledního známého dodatečně objevivšího se svědka trestné činnosti Antona Mallotha. Tento výslech se měl uskutečnit na území České republiky, neboť se jedná o českého občana. Výslech se neuskutečnil jen proto, že zmíněný svědek byl hospitalizován a jeho zdravotní stav nedovolil, aby se tento úkon uskutečnil. Bylo rozhodnuto nebo z lékařské diagnózy se předpokládala doba nemoci tohoto svědka na cca dva měsíce.

Nejvyšší státní zastupitelství v tomto směru spolupracuje se SRN, konkrétně s vrchním státním zástupcem v Dortmundu. Předpokládám, že vás budu moci kdykoli později informovat jak o situaci ve věci statusu Antona Mallotha - tedy nehovořím už o státním občanství, ale v tom správním řízení ohledně odebrání průkazu totožnosti občana SRN - tak pokud se týká trestní věci, ve které vrchní státní zastupitelství v Dortmundu vede.

Česká strana pochopitelně má historicky spravedlivý zájem na tom, aby trestní stíhání Antona Mallotha bylo provedeno a dokončeno ve jménu vyšší spravedlnosti a ve jménu také elementárních pravidel lidskosti. V tomto směru je tedy česká strana připravena, jakmile k tomu budou vytvořeny příslušné formální předpoklady, o vydání Antona Mallotha požádat a zajistit spravedlivý proces.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP