(Schůze opět zahájena ve 12.18 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, doba určená pro jednání poslaneckého klubu Unie svobody vypršela.

Budeme pokračovat v přerušeném projednávání bodu "Státní rozpočet - 3. čtení".

Před vyhlášením přestávky byla na návrh zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Vlastimila Tlustého schválena procedura, jak budeme hlasovat ve třetím čtení. Poté, ještě před otevřením rozpravy ke třetímu čtení, byla vyhlášena přestávka pro jednání poslaneckého klubu Unie svobody.

V tuto chvíli otevírám rozpravu a udílím slovo přihlášenému poslanci Karlu Vymětalovi, připraví se poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, pokud byste dovolili, promluvím.

V souladu s § 106 odst. 2 jednacího řádu navrhuji provést opravu tiskové chyby v tisku 40/7 - to jsou pozměňovací návrhy z druhého čtení k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na r. 1999 - a to k pořadovému číslu 16, což je můj pozměňovací návrh ke kapitole Senát.

V tomto pozměňovacím návrhu, který jsem přednesl ve druhém čtení, jsem výslovně uvedl a také písemně předal panu zpravodaji Vlastimilu Tlustému, že se jedná o protinávrh ke změně č. 5 navržené rozpočtovým výborem. Tuto skutečnost jsem si také ověřil ve stenozáznamu.

Ač u jiných návrhů je to uvedeno v poznámce, u tohoto mého pozměňovacího návrhu není uvedeno v tisku 40/7, že se jedná o protinávrh k usnesení rozpočtového výboru.

Dovolte mi, abych odůvodnil, proč jsem tento návrh podal právě jako protinávrh k usnesení rozpočtového výboru.

Rozpočtový výbor totiž navrhl zvýšení běžných výdajů Senátu o 7 600 tisíc Kč. Jestliže by sněmovna tento návrh přijala, potom by běžné výdaje na jednoho senátora byly už dokonce o 28,7 % vyšší než na jednoho poslance. Vládní návrh počítá s vyššími běžnými výdaji na jednoho senátora o 26,2 %.

Smysl mého návrhu spočívá v tom, aby běžné výdaje byly v Senátě i ve sněmovně stejné, aby tedy byly Senátu sníženy o 81 076 tisíc Kč k vládnímu návrhu. To i přesto, že jsem si vědom, že jsou jisté fixní výdaje Senátu i sněmovny, které ovšem na druhé straně jsou vyváženy mnohem nižší četností jednání orgánů Senátu než orgánů sněmovny.

To je důvod, proč je třeba můj pozměňovací návrh vztahovat k vládnímu návrhu, a tedy jako protinávrh k návrhu rozpočtového výboru.

Proto prosím vás, kolegyně a kolegové i pana zpravodaje, abyste v tomto smyslu provedli opravu v tisku 40/7, podle kterého budeme hlasovat, a to v poř. č. 16 ve sloupci "poznámka" doplnit text tohoto znění: "Protinávrh k usnesení rozpočtového výboru poř. č. 5."

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi a udílím slovo panu poslanci Svatomíru Recmanovi, připraví se paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych jenom požádat při hlasování o mém pozměňovacím návrhu, který je obsahem sněmovního tisku 40/7, což jsou pozměňovací návrhy přednesené zde ve sněmovně ve druhém čtení, aby pokud jde o pozměňovací návrh pod číslem 5, který pojednává o účelově vázaných prostředcích pro Ministerstvo obrany v částce 1 249 300 tisíc Kč, se hlasovalo po jednotlivých položkách, ne o návrhu jako celek, ale aby se hlasovalo o čtyřech položkách jednotlivě.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP