Poslankyně Vlasta Parkanová: Druhým návrhem je návrh paní poslankyně Dundáčkové. Týká se paragrafu 15, odstavec 3, kdy je měněna doba praktické přípravy na šest měsíců. Původní návrh říká dvanáct měsíců.

Pan ministr zde vyjádřil nesouhlasný postoj, postoj zpravodajky je mírně nesouhlasný. Je to můj osobní postoj a dovedu si představit, že zde bude spousta názorů, které si také zaslouží sluchu a jsou opačné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 136 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 136 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 184 pro vyslovilo 89 a 93 bylo proti.

 

Pokračujte, prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Bílého, který navrhuje, aby v paragrafu 10 na konci bylo doplněno nové písmeno l), které by znělo: "Úkony související s urychlením výkonu rozhodnutí."

Stanovisko pana ministra je záporné, stanovisko zpravodajky též.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 137, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 137 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 185 vyslovilo 76 a 105 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že o všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 189/1994 Sb., o vyšších soudních úřednících, ve znění zákona číslo 152/1995 Sb., podle sněmovního tisku 51, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 138 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 tento návrh byl přijat, když se pro něj vyslovilo z přítomných 185 poslankyň a poslanců 184 a nikdo nebyl proti.

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Blahopřeji panu ministrovi a děkuji paní zpravodajce.

 

V tuto chvíli mám avizovanou přihlášku předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, v tuto chvíli bych požádal o drobný přesun v rámci našeho programu, abychom přesunuli bod 43, kterým je třetí čtení sněmovního tisku 54, na zítřejší den jako první bod našeho jednání z důvodu zahraniční cesty ministra financí, který je vládou pověřen odůvodněním tohoto návrhu v Poslanecké sněmovně. Pan ministr financí je řádně omluven. Myslím si, že to je důvod, který prakticky pokaždé byl ve sněmovně akceptován. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. V tuto chvíli dám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Grosse na přesunutí bodu 43 na zítřejší jednání jako první bod ráno.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 139 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 186 pro vyslovilo 116 a 40 bylo proti.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dalším bodem, o kterém bychom měli jednat, je bod číslo 44, to je Senátní návrh zákona o svobodném přístupu k informacím.

Byla jsem informována pracovníky Kanceláře sněmovny, že pan navrhovatel Žantovský se dostaví do Poslanecké sněmovny v 15.00 hodin. V tuto chvíli jsou dvě možnosti. Prosila bych sněmovnu, aby mi dala jasný signál, kterou z nich zvolí. Je možné do 15.00 hodin udělat přestávku a v 15.00 hodin pokračovat, anebo v tuto chvíli aktuálně zařadit bod. Ve vedení sněmovny jsme dospěli k názoru, že by se mohlo jednat o bod

 

60.
Pravidla hospodaření poslaneckých klubů na rok 1999

 

Předkladatelem je pan místopředseda Gross, který je připraven tento návrh uvést. Jedná se o bod, který byl nově zařazen před bod 51 našeho pořadu schůze.

 

O tomto návrhu předřazení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 140, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 140 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 185 pro vyslovilo 162 a nikdo nebyl proti.

 

Podle § 78 odstavec 2 našeho jednacího řádu předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovně "Návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů na rok 1999". Návrh, který jsme všichni obdrželi, odůvodní místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, pokusím se být co nejstručnější, abychom do 15.00 hodin tento bod mohli absolvovat, ale těžko lze omezovat rozpravu, pokud bude.

Chtěl bych upozornit, že tento bod navrhuje projednat organizační výbor právě dle zmíněného § 78 odstavce 2 zákona o jednacím řádu, kde se stanoví, že na každý kalendářní rok musí Poslanecká sněmovna stanovit pravidla hospodaření poslaneckých klubů, která obsahují výši, podmínky poskytování, pravidla pro jeho čerpání a způsob vedení evidence, vyúčtování a kontroly těchto prostředků, které poslanecké kluby mohou čerpat z rozpočtu Poslanecké sněmovny.

Organizační výbor předložil Poslanecké sněmovně materiál, který by měli mít všichni poslanci k dispozici. Pouze bych upozornil na to, kde se tento materiál liší od materiálu, který byl účinný pro kalendářní rok 1998. Změna se prakticky týká pouze jedné části, a sice bodu I, což jsou měsíční výše příspěvku. Došlo k určité valorizaci na poskytnutí úhrad poslaneckým klubům, kde se stanovuje na rok 1999, aby výše příspěvku byla stanovena na 21 tisíc korun na poslanecký klub, zatímco v roce 1998 se jednalo o částku 20 tisíc korun. Co se týká variabilní částky na každého člena poslaneckého klubu, navrhuje se, aby tato byla na kalendářní rok 1999 stanovena na 2 940 korun na člena poslaneckého klubu, zatímco v roce 1998 byla ve výši 2 800 korun na člena poslaneckého klubu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP