(pokračuje Exner).

Nyní mi dovolte krátce se vyjádřit k předloženému tisku. Bylo už řečeno, že v současné chvíli fakticky není o čem rozhodovat, protože dosud nebylo dosaženo dohody, která by umožňovala, aby se realizovala akce, o které právě jednáme. Jsem vděčný ministru zahraničních věcí i ministru obrany České republiky, že se v této otázce vyjádřili naprosto jasně. Připadám si ale poněkud směšně, jestliže jednáme o vyslání 6. polní nemocnice pro případ, že by se dohoda realizovala, když bylo celkem jednoznačně prohlášeno, že "mírovou smlouvu", tak jak byla předložena, nemůže jugoslávská strana podepsat a nepodepíše, a druhá záruční strana této smlouvy, vyjednávači za Velkou Británii, Francii a Spojené státy, přistoupila k vojenskému řešení této situace.

Je také potřeba zcela jednoznačně konstatovat, že předložený tisk vůbec neobsahuje informaci o tom, kdo a o jaké akci vlastně rozhodl. Není zde vůbec uvedeno ani datum, ani orgán, který schválil operaci Joint Guardian - Spojená stráž a podmínky její realizace, jak o tom nakonec už předtím hovořili někteří předřečníci. Není také žádná odvolávka na to, jakým způsobem se k této akci staví ten jediný kompetentní světový orgán, který může o podobných věcech rozhodnout, to je Rada bezpečnosti OSN.

Je mi líto, že vláda pokládá za potřebné spíše tyto okolnosti zamlčovat než jednoznačně popsat, jaká je skutečně v této věci situace. Musím také znovu polemizovat s názorem ministra obrany, že tam nikdy nebude více než sto vojáků. Text výslovně uvádí, že v době, kdy bude již 84 osob na místě, bude ještě národní podpůrný tým zabezpečovat přípravu vojenské nemocnice.

Materiál také vůbec nevysvětluje, jaký je vlastně účel zbývající skupiny šesti osob, která je nazývána kontraktační skupinou.

Je tady zajímavá otázka, týkající se nákladů na tuto operaci. Mnozí již o tom hovořili. Vláda dnes nehovoří o tom, že by byly prostředky použity z rozpočtu. Hovoří se - a znovu to bylo dnes řečeno - že půjde o prohloubení deficitu státního rozpočtu. V této souvislosti musím říci, že pokládám za drzost, jestliže vláda ohlašuje prohloubení deficitu státního rozpočtu v položce, která vůbec není součástí státního rozpočtu, a nepokládá za nutné předložit Poslanecké sněmovně návrh usnesení, aby takové prohloubení deficitu schválila. Je to záležitost bezprecedentní a myslím si, že Poslanecká sněmovna by už z tohoto důvodu neměla souhlasit s návrhem, který je předložen.

Za pozoruhodné také pokládám, že v rámci organizační struktury 6. polní nemocnice Armády ČR má být tlumočník ze srbštiny, ale přestože se mnozí hlásí jako ochránci práv kosovských Albánců, nepředpokládá se zřejmě, že by bylo potřeba tlumočit z albánštiny.

Dámy a pánové, otázka vojenské nemocnice je naštěstí postavena na určité dobrovolnosti. Jsem rád, že tomu tak je. Někteří naši válečníci by se měli dobrovolně do této operace přihlásit. Myslím si, že např. člověk, který mnohokrát podporoval vojenské válečné akce a který se také příznivě vyjádřil v současně době o možnosti bombardování Svazové republiky Jugoslávie, Václav Havel, by měl jít příkladem a vzhledem ke své kvalifikaci by snad bylo možné, aby jako pomocný personál - lapiduch se přihlásil do této nemocnice.

V souvislosti s tím, že očekáváme vojenské operace, v souvislosti s tím, že si máme zvykat na mrtvé z těchto vojenských operací, dávám také vládě na zváženou, jestli by už dopředu neměla jmenovat vítací výbor pro ty, kteří se budou navracet jako mrtví nebo ranění z těchto operací, a také zde by se prezident republiky vyjímal jako dobrá celebrita.

Vážení přátelé, nejsme v České republice sami, kteří se hlásíme k tomu, že jsme proti podobným akcím, a to v rámci akcí rozhodnutých NATO nebo jednom jednotlivými státy. Dovolte mi, abych vás informoval, že např. Mezinárodní akční centrum se sídlem v New Yorku vyhlásilo celosvětově organizaci akcí s názvem Den poté, kde den poté, co dojde k bombardování Jugoslávie, se mají na protestních akcích setkávat občané a vyjadřovat názory na tuto situaci. Takové demonstrace byly už ohlášeny v New Yorku, Mineapolisu, Washingtonu D.C., San Francisku a mnohde jinde. Například ve Washingtonu je tato akce svolána před Velké centrální nádraží, na 42. ulici a Parkové ulici v 17.00 hodin den poté, co začne bombardování Svazové republiky Jugoslávie.

Myslím si, že je dobře, že ne všichni jsou ochotni podporovat válečnické choutky. Zajímal jsem se také o to, když mnoho dobrých námitek proti vyslání 6. polní nemocnice uvedl před chvílí náš kolega pan poslanec Payne, jak vlastně hlasoval v této otázce v zahraničním výboru. Přes všechny námitky jsem dostal informaci, že hlasoval pro vyslání 6. polní nemocnice.

Přesto se domnívám, že je správné, že si aspoň někteří z těch, kteří hlasují proti, uvědomují problémy celého aktu, ke kterému se chystáme, a že mají aspoň morální problémy s tím, takovou akci podpořit. Souhlasím s návrhem na odročení pro faktickou nezpůsobilost projednávání tohoto tisku a v případě, že by to nebylo přijato, se zamítnutím tohoto tisku.

Pokud to neprojde, jsem připraven v podrobné rozpravě předložit pozměňovací návrhy k návrhu usnesení. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Zaorálek. Připraví se pan poslanec Mareš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pane předsedající, vážení kolegové, já nevím, jestli je vůbec ještě možné vrátit se k projednávanému materiálu, protože tolik řečníků už se odchýlilo od toho, co je vlastním předmětem, že se mi zdá být téměř nemožné vaši pozornost vrátit zpátky. Především se tady neustále směšují různé akce a různé věci, a to tvrdohlavě a soustavně, takže nepochybuji o tom, že celá řada poslanců musí mít zmatek v hlavách, co vlastně schvalujeme a kam vlastně koho posíláme.

Chtěl bych jenom za sebe říci, abych učinil zadost tomu, co jsem absolvoval v zahraničním výboru, že není pravda, že jsme v zahraničním výboru u zástupců vlády, které jsme tam měli, ať to byl pan ministr Kavan, nebo zástupce Ministerstva obrany, neslyšeli údajně, jak řekl poslanec Payne, politický cíl celé akce.

***.




Přihlásit/registrovat se do ISP