Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 38 a ptám se: Kdo je pro tento návrh, kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 38 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 30 a 142 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Nyní budeme hlasovat o dalším pozměňujícím návrhu pana poslance Exnera, který v případě, že nebude schválen předchozí návrh, to znamená na vypuštění celého třetího odstavce, navrhuje, aby byla vypuštěna slova: "...a možných fázových leteckých úderů NATO proti srbským cílům".

Tento pozměňující návrh je totožný s pozměňujícím návrhem poslance Zaorálka.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím nejprve stanoviska.

 

Poslanec Petr Nečas: Zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost má neutrální stanovisko, zpravodaj zahraničního výboru doporučuje, předkladatel doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Obávám se, že musíme hlasovat obráceně, že toto je pozměňovací návrh, který schválil výbor pro obranu a bezpečnost, a první hlasování musí být o tom, zda tento návrh schválíme, či neschválíme. Nemůžeme jej vypouštět, protože není součástí vládního návrhu.

 

Poslanec Petr Nečas: Obávám se, že pan poslanec Payne nemá pravdu, protože tady byla navržena a nerozporována procedura, ve které bylo řečeno, že základním textem je text výboru pro obranu a bezpečnost. Ostatní texty byly brány jako pozměňující návrhy k tomuto základnímu textu. Nikdo to nerozporoval, pane poslanče... Pardon, nemohu oslovovat přímo.

 

Poslanec Jiří Payne: Velice se omlouvám, ale...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, musím vás upozornit, že jsem vám ještě neudělila slovo a podle jednacího řádu vám předsedající musí udělit slovo. Pokud se tedy hlásíte s procedurální poznámkou, tak vám slovo uděluji.

 

Poslanec Jiří Payne: Obávám se však, že nezáleží jenom na tom, co tady kde který poslanec řekne, ale o té věci by se muselo hlasovat. Vzhledem k tomu, že se nehlasovalo, tak projednáváme znění vládního návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Upozorňuji všechny poslance, že zde byla navržena zpravodajem, ne kterýmkoli poslancem, procedura, jakým způsobem budeme jednat.

Jako předsedající jsem se zeptala všech členů Poslanecké sněmovny, kteří zde byli v tuto chvíli přítomni, zda tuto proceduru někdo rozporuje či zda má někdo námitku. Nestalo se tak. Jednáme podle této procedury, takže prosím, aby v případě, že někdy bude mít některý poslanec námitky proti proceduře, aby je uplatnil v okamžiku, kdy Poslanecká sněmovna jedná o tom, jakou proceduru zvolí.

Prosím, budeme již v tuto chvíli hlasovat o návrhu, jak jej předložil zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Poslanec Petr Nečas: Čili nyní budeme hlasovat o tom, aby byla z části 3 vypuštěna slova: "...a možných fázových leteckých úderů NATO proti srbským cílům".

Stanoviska byla již sdělena.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 39 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 39 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 94 a 77 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji. Tím jsme projednali všechny pozměňující návrhy k odst. 3, protože návrhy poslance Zaorálka a poslance Filipa byly totožné s těmi, o kterých jsme již hlasovali.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Payne, udílím mu slovo.

 

Poslanec Jiří Payne: Velice se omlouvám panu zpravodajovi, ale obávám se, že teď jsme v situaci, kdy bude složité se z toho dostat, protože sám pan zpravodaj ve své zprávě uvedl, že tento bod, právě to, s čím sněmovna nyní nevypuštěním vyslovila souhlas, potřebuje nadpoloviční většinu všech poslanců sněmovny. A toto hlasování ale nedává odpověď. Domnívám se, že právě tím, že jsme zvolili tuto procedurální cestu, jsme se dostali do slepé uličky. Stejně totiž budeme muset hlasovat o tom, zda 101 poslanců souhlasí s tím, co výbor pro obranu a bezpečnost navrhl. Bohužel, pan zpravodaj nás zavedl do slepé uličky.

 

Poslanec Petr Nečas: Nezavedl jsem vás, pane poslanče, do slepé uličky, jedná se o pozměňující návrhy…

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zpravodaj dostane slovo, kdykoli o to požádá, podle jednacího řádu, pánové.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, omlouvám se.

O znění části 3., protože byly přijaty některé pozměňující návrhy, budeme nyní hlasovat jako o celku, kde bych upozornil před tímto hlasováním, které ještě nenastalo, že je zde jiné kvorum. Hlasovali jsme o pozměňujícím návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, hlásí se pan poslanec Payne s procedurální poznámkou, potom také s procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Brožík. V tuto chvíli udílím slovo panu poslanci Paynovi.

 

Poslanec Jiří Payne: Vzhledem k tomu, že se jedná o dvě kvalitativně naprosto jiné záležitosti, jedna věc je účastnit se mírové operace, a to je hlasování jednoho typu, které potřebuje jiné ústavní kvorum, a druhá věc je... poprosil bych pana předsedu sněmovny, kdyby nevyrušoval. (Potlesk. - Souhlasné projevy v sále.) Prosím řídícího schůze, zda by mohl zjednat pořádek.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, vzhledem k tomu, že jako předsedající mám právo vstoupit do řeči mluvícího poslance, tak vás pouze upozorňuji na to, že obracet se jmenovitě k jednotlivým poslancům může pouze předsedající. Chce-li to učinit diskutující, má to učinit prostřednictvím předsedajícího.

Nicméně v tuto chvíli na vaši žádost požádám předsedu sněmovny, aby nevyrušoval. (Oživení v sále - potlesk.) Pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Payne: Omlouvám se. Mám dojem, že jsme před hlasováním...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pardon, pane poslanče, promiňte. Paní kolegyně, páni kolegové, skutečně vás prosím o ztišení atmosféry v sále. Věc, kterou projednáváme, je opravdu velmi vážná a bylo by dobré se jí věnovat v poněkud příznivější atmosféře, než jaká se v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně vytvořila. Prosím vážně o ztišení atmosféry.

 

Poslanec Jiří Payne: Mám pocit, že stojíme před problematikou hlasování o dvou věcech. Jedna věc je vyslovit souhlas s humanitární operací, která vyžaduje jiné ústavní kvorum. Druhá věc je vyslovit souhlas s útokem na suverénní cizí stát, což vyžaduje jiné ústavní kvorum, resp. souhlas s tranzitem cizích vojsk přes naše území za tímto účelem.

Mám dojem, že už jsme tuto věc jednou řešili, když jsme řešili vyslání vojsk v rámci operace IFOR, a tehdy jsme věc řešili dvojím hlasováním, protože každé z nich vyžaduje jiné kvorum. Navrhuji proto oddělené hlasování o těchto věcech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan zpravodaj, potom pan místopředseda Gross.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, na základě sjetiny jsem zjistil, že přestože jsem hlasoval pro tento pozměňující návrh, je tam, že jsem se zdržel hlasování. Proto žádám, aby toto hlasování bylo prohlášeno za zmatečné a abychom znovu hlasovali o tomto pozměňujícím návrhu. Myslím, že všichni cítí, proč to říkám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, v tuto chvíli nemohu prohlásit hlasování za zmatečné, ale mohu vaši poznámku chápat jako procedurální námitku, o které dám hlasovat.

 

Byla vznesena procedurální námitka pana poslance Nečase proti hlasování pořadové číslo 39. V hlasování pořadové číslo 40 rozhodneme o procedurální námitce pana poslance Nečase.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40 a ptám se, kdo souhlasí s touto procedurální námitkou? Kdo je proti této námitce?

hlasování pořadové číslo 40 tento návrh byl přijat, když z přítomných 191 se pro vyslovilo 166 a 5 bylo proti.

 

Znamená to, že o návrhu pana poslance Exnera a pana poslance Zaorálka budeme hlasování opakovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Ano, budeme tedy nyní hlasovat o vypuštění slov: "...a možných fázových leteckých úderů NATO proti srbským cílům".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Opakujeme tedy toto hlasování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41 a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 41 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 190 pro vyslovilo 127 a 50 bylo proti.

 

Pokračujte, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP