Poslanec Petr Nečas: Nyní můžeme přejít k hlasování o textech, které nebyly součástí původního usnesení.

Jako první navrhl pan poslanec Exner, aby za stávající tři odstavce byl dán nový text, který se vztahuje ke všem třem odstavcům - to dodávám jenom pro upřesnění - a který by zněl:

"A to s podmínkou schválení operace Radou bezpečnosti OSN a pozvání zemí, na jejichž území bude nemocnice působit."

Zpravodajové nedoporučují, ministr zahraničí nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 42. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 42 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 42 a 131 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Nyní můžeme přejít k pozměňovacím návrhům pana poslance…

Paní předsedající, udělali jsme jednu procedurální chybu. Protože byly přijaty dva pozměňující návrhy, budeme muset u části 3 o nich formálně hlasovat znovu s tím, že kvorum je zde nadpoloviční většina poslanců. Protože byly přijaty k části 3 dva pozměňovací návrhy, budeme muset o části 3 jako o celku hlasovat ještě jednou. Omlouvám se, že jsem vás na to neupozornil.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, máte pravdu, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Nečas: S tím, že upozorňuji, že kvorum je nadpoloviční většina všech poslanců, protože se jedná o přítomnost cizích vojsk na našem území, nikoliv o vyslání v tomto případě.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Veškeré návrhy doplňků se již netýkají odstavce 3, takže o odstavci 3 jako o celku můžeme rozhodnout nyní. Je tomu tak?

 

Poslanec Petr Nečas: Ano.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Rozhodneme tedy o odstavci 3 jako o celku ve znění schválených pozměňovacích návrhů, a to v hlasování pořadové číslo 43, které zahajuji.

Kdo souhlasí s návrhem odstavce 3 ve znění pozměňovacích návrhů, které byly schváleny, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 43 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 156 a 27 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Nyní můžeme pokračovat v návrzích doplňků. To znamená pan poslanec Martínek navrhl novou část 4, která by zněla:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důrazně žádá všechny zúčastněné strany v tzv. kosovském konfliktu, aby využily všech možností pro odvrácení válečného konfliktu."

Zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost nedoporučuje, zpravodaj zahraničního výboru neutrální, ministr zahraničí nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 44. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování pořadové číslo 44 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 190 vyslovilo pro 89 a 32 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Nyní je zde další návrh na novou část původně 5, v této chvíli by měla označení 4, protože předchozí přijata nebyla. Zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky deklaruje, že vyslání polní nemocnice do operace Joint Guardian má za cíl přispět ke zmírnění utrpení obyvatelstva v této oblasti."

Zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost nesouhlasí, protože to není pravda, zpravodaj zahraničního výboru je neutrální, ministr zahraničí neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 45. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 45 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 63 a 58 bylo proti.

 

Poslanec Petr Nečas: Paní předsedající, tím jsme dokončili hlasování o všech pozměňovacích návrzích a nyní navrhuji, abychom přistoupili k hlasování o návrhu usnesení ve znění pozměňujících návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu usnesení jako o celku rozhodneme v hlasování pořadové číslo 46, které zahajuji.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 46 se z přítomných 191 pro vyslovilo 153, proti 35. Tento návrh usnesení byl schválen.

 

Dalším bodem je

 

74.
Vládní návrh na vyslání nevyzbrojeného dopravního letounu An-26
Armády České republiky do operace EAGLE EYE
/sněmovní tisk 153/

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 153, jehož součástí je návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Předložený vládní návrh uvede ministr obrany Vladimír Vetchý a ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Páni ministři ujměte se postupně slova. Pane ministře, vyčkejte prosím chvilku, než se podaří zjednat důstojnou atmosféru v tomto sále pro projednávání tohoto bodu.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vám jménem vlády České republiky odůvodnil materiál na vyslání nevyzbrojeného dopravního letounu An-26 Armády České republiky do operace Eagle Eye.

Koncem listopadu 1998 se na vedoucí představitele Armády České republiky obrátily se žádostí vojenské orgány NATO na zabezpečení nevyzbrojeného dopravního letounu k přepravě osob a materiálů k podpoře verifikační mise NATO v Kosovu v rámci operace Eagle Eye, tedy Orlí oko. Cílem letecké verifikační operace NATO je ověřovat plnění závěrů rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1199 mezi stranami konfliktu v provincii Kosovo. Jedním z dílčích úkolů podpory verifikačních akcí je i přeprava osob a materiálu, tzv. vyprošťovacích sil mimo prostor Svazové republiky Jugoslávie, meziřídícím střediskem operace, spojeneckým velitelstvím NATO pro jižní křídlo v Itálii a územím bývalé jugoslávské republiky Makedonie. Resort obrany se rozhodl vyhovět této žádosti a nabídnout velení NATO k podpoře takové operace neozbrojený dopravní letoun An-26 na dobu tří měsíců. Lety se uskuteční pravidelně jednou týdně na trase Split - Neapol - Skopje a zpět.

Na základě odborného posouzení žádosti a při optimálních nákladech vláda navrhuje plnit uvedené úkoly nevyzbrojeným dopravním letounem An-26, který by byl podobu tří měsíců začleněn do sil českého kontingentu v rámci operace Joint Force SFOR 2. Tento letoun by nahradil současný dopravní letoun L-410 v této operaci. Předpoklad vyslání letounu do mise v rámci operace Eagle Eye je 25. března 1999. Od 1. dubna 1999 by tento letoun byl předán pod operační řízení NATO. Do operací Joint Force, Eagle Eye se navrhuje nasadit pouze jednu transportní skupinu v počtu 12 osob na tři měsíce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP