(pokračuje Janeček)

Při projednávání ve výborech - jak ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak ve výboru ústavně právním - zástupci vlády bez ohledu na to, o který tisk se jednalo, došli ke shodnému názoru, že současná legislativa je dostatečná pro to, aby tato právní úprava přijata byla. Zdůrazňuji, že by bylo velmi špatným rozhodnutím toto v podstatě zamítnout, protože odročení na dobu, než vláda zpracuje tyto návrhy zákonů, se v podstatě rovnají zamítnutí a opakuji - je to vytvoření obrovského časového prostoru k tomu, aby se zde rozvinulo něco, co by nás mohlo velmi mrzet.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Nyní udílím slovo přihlášenému ministru Motejlovi. Prosila bych o klid ve sněmovně.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážená paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, jsem si vědom toho, že jako předkladatel konkurenčního vládního návrhu zákona, kterým se mění trestní zákon v obdobné problematice, kterou navrhuje pan poslanec Janeček, bych neměl kořistit ze situace, která vzniká ohledně tohoto konkurenčního návrhu.

Vláda měla a má kritické výhrady k věcným stránkám návrhu úpravy pana poslance Janečka, ale rozhodně v této situaci chci v návaznosti na vládní návrh zákona potvrdit to, co pan poslanec doktor Janeček před chvílí zmínil. Je podle mého názoru hrubým omylem se domnívat, že pro skutečnou ochranu těch statků a právních zájmů, které má tato osnova na mysli, a obdobně i osnova vládního návrhu zákona, současná legislativa je nedostatečná. Jsem přesvědčen o tom, že platný zákon o zdraví lidu v § 20 jasně definuje, kdo, kdy a pro jaké účely může odnímat tkáně, krev a orgány, je to jasné a srozumitelné a po trestně právní ochraně dostatečné vymezení toho, aby ten, kdo v rozporu s touto dikcí zákona bude odnímat orgány, krev či tkáně, byl postižitelný. Proto velmi varuji - do jisté míry sleduji v tomto okamžiku prospěch vládního návrhu, který bude vzápětí projednáván - před usnesením, které by naznačilo, že úpravu nelze bez specifické úpravy zdravotně právní přijmout, protože tato úprava zdravotně právní, tak jak je v současné době součástí našeho právního řádu, je nedostatečná, že je třeba vyčkat, až bude přijat nějaký předpis, který bude podrobněji a vyhraněněji definovat, co je to tkáň, co orgán, kdo je oprávněn s nimi manipulovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Motejlovi. Ptám se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Pan poslanec Janeček si přeje ještě vystoupit v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Josef Janeček: Legislativně technický návrh, který tady dává paní poslankyně Fischerová - jako zvláštní bod, a myslím si, že o tom by bylo možno vést rozpravu, bych přidal pozměňující návrh, aby v tomto tisku pod čarou byl odkaz na § 26 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Je to jen pro jistotu, aby případně ve třetím čtení nevznikly nějaké komplikace.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Dále se nikdo nehlásí do podrobné rozpravy. Končím podrobnou rozpravu.

Prosím pana zpravodaje Matulku, aby se ujal své funkce.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, doporučuji tento procedurální postup. Protože v obecné rozpravě zazněly dva odročující návrhy, oba společně s doprovodným usnesením, a jedna poslankyně posléze s doplňkem kolegy Janečka vystoupila s pozměňovacím návrhem, doporučuji, abychom nejprve hlasovali o odročujících návrzích, a teprve v případě, že by návrhy na odročení nebyly přijaty, abychom dále přistoupili ke třetímu čtení a hlasovali potom ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích. V daném případě je ale složitá situace ta, že sice oba dva výbory dospěly k podobnému návrhu usnesení a zpravodajové obou výborů předložili to, na čem se výbory usnesly, nicméně text usnesení obou výborů je odlišný, tudíž je zapotřebí považovat tyto návrhy za rovnocenné k samostatnému hlasování.

Krátkou poradou s kolegou zpravodajem z výboru pro sociální politiku a zdravotnictví jsme se shodli, že osobně více preferujeme znění usnesení ústavně právního výboru. Doporučoval bych, abychom nejprve hlasovali o znění, které jsem přednesl já jako odročující návrh s doprovodným usnesením, a nebude-li přijato, tak teprve potom hlasovali o návrhu, který předkládá pan poslanec Ouzký. Jiný postup podle mého názoru není ani možný, protože přijetí jednoho usnesení vylučuje přijetí usnesení druhého.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, myslím, že nejprve budeme hlasovat o návrhu na odročení, což je vlastně společným návrhem dvou výborů, a poté budeme hlasovat postupně o druhé části návrhu usnesení obou výborů, nejprve ústavně právního a potom výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Kdyby to bylo tak jednoduché, paní předsedající, tak bych o tom tak dlouho nemluvil. Ono to odročení je svázáno s určitou podmínkou, a ta se právě liší u obou dvou výborů. Když dovolíte, zopakoval bych, jestli by nebyla námitka proti tomu, že nejprve bychom hlasovali o usnesení navrženém ústavně právním výborem - konec konců v rozpravě také bylo předneseno dříve, a nebude-li přijato, tak přikročili k hlasování o druhém usnesení.

Když dovolíte, zopakuji text nejprve, budeme muset hlasovat nadvakrát, protože usnesení má dva body. Text usnesení, který navrhuje ústavně právní výbor:

"Poslanecká sněmovna odročuje projednávání tohoto tisku do doby předložení návrhu novely zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, včetně prováděcích předpisů, kde by byla řešena problematika odběru lidských tkání, tělních orgánů, případně předložení samostatného návrhu transplantačního zákona."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, prosím, přečtěte i návrh druhého usnesení.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Drobný dodatek - druhému usnesení chybějí prováděcí předpisy. Ale přečtu: Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví navrhuje znění takové, že

"Poslanecká sněmovna odročuje projednávání tohoto tisku do doby předložení návrhu novely zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, případně do předložení samostatného návrhu transplantačního zákona."

Chybějí tam prováděcí předpisy, to je ten rozdíl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, je to jasné. Ještě než přistoupíme k hlasování, registruji přihlášku předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL poslance Jana Kasala, kterému udílím slovo.

 

 

Poslanec Jan Kasal: Děkuji. Paní místopředsedkyně, chtěl bych vás poprosit, abyste dala signál o tom, že se bude hlasovat a zahájila hlasování v 15.33 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, už jsem asi třikrát nebo čtyřikrát dala zvukový signál, ale samozřejmě vyhovím vaší žádosti. Dokonce jsem jej slyšela, že byl zaznamenán. Budeme hlasovat v 15.33 minut.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP