(pokračuje Benda)

Další bod, na který bych chtěl upozornit, je článek 12 - právo na sociální zabezpečení. Opět Česká republika navrhuje ratifikovat celý, a to i v bodě 3, který říká: usilovat o postupné zvýšení úrovně systému sociálního zabezpečení. Já mám pocit, že tento bod už snad ani dnes v Evropě nikdo nemůže myslet vážně, protože všechny evropské země cítí, že úroveň jejich systémů sociálního zabezpečení je taková, že jim vůbec neumožňuje vzdorovat celosvětové konkurenci. Ale speciálně v České republice - která přejala systém sociálního zabezpečení z komunistického státu, který se rozhodl, že se bude starat každému o všechno, včetně toho, co si bude myslet, ale také včetně toho, aby měl naprostý dostatek v nedostatku, a tento systém sociálního zabezpečení nebyl dostatečně měněn - tvrdit, že chceme zvyšovat úroveň tohoto systému - rozumím-li správně úrovni jako rozsah tohoto systému, vysvětlí-li mi pan místopředseda vlády, že úrovní se myslí kvalita toho systému a může to znamenat i výrazné snižování sociálních dávek, které jsou v některých oblastech v České republice ještě na příliš vysoké úrovni a bez jejich snížení se nepohneme dále, pak se s tím snad dá souhlasit, já se obávám, že ten výklad je jiný -, a zavazovat se ke zvyšování úrovně systému sociálního zabezpečení je hrubě chybné a omylné.

Totéž článek 16. Tady snad mohu sdílet tezi z článku 16 - právo rodiny na sociálně právní a hospodářskou ochranu, myslím si, že to je zcela rozumné a přirozené. Velmi výrazně bych se k tomu hlásil. Pouze si myslím, že má být dosahováno jinými věcmi, než je např. v tomto bodě zmiňované poskytování bydlení pro rodiny. To je věc, kterou - přestože tento článek ratifikujeme - nepochybně nejsme schopni činit. Nemáme nejmenšího zájmu toto činit, neboť je to opět další socialistický výmysl, který jenom snižuje zodpovědnost, vede k naprosto nezodpovědnému uzavírání manželství a vytváření rodiny bez toho, aby lidé věděli, co s nimi bude dál, a pak chození s nataženou rukou ke státu: Vážený státe, pomoz mi, zachraň mě, já jsem udělal nezodpovědný akt. (Posměch v sále.)

To jsou věci, které lze zásadním způsobem vyčíst a pro které bychom se měli zamyslet nad tím, zda tuto smlouvu chceme vůbec přijímat, anebo zda by nebylo rozumné počkat na to, až ji příslušné evropské struktury, do kterých stejně ještě aktuálně nevstupujeme, nepřepracují tak, aby odpovídala realitě začátku třetího tisíciletí, a nikoli realitě socialistických představ v Evropě v šedesátých letech.

Zmíním ještě jeden problém, který vidím v dodatkovém protokolu k Evropské sociální chartě, to je problém článku 4 - práva starých osob na sociální ochranu, se kterým určitě v jistém rozsahu lze také souhlasit. Jde o bod 2, kde se cituje: umožnit starým osobám, aby si svobodně zvolily způsob života a vedly, jak dlouho chtějí a mohou, nezávislý život v jim známém prostředí - s tím lze nepochybně souhlasit - poskytnutím a) bydlení přiměřeného jejich potřebám a jejich zdravotnímu stavu nebo poskytnutím dostatečné podpory na přizpůsobení jejich bydlení. Je to opět další ze socialistických výmyslů, který má vést k nezodpovědnosti a který má trestat ty, kteří se zodpovědně celý život na takovou situaci připravovali, kteří našetřili, kteří mají děti, které se o ně postarají, a zvýhodnit ty, kteří celý život jenom užívali, jenom utráceli, jenom své peníze promrhávali, a pak je budou někomu jinému brát.

Myslím si, že toto jsou velmi závažné věci a že bychom si opravdu měli položit zásadní otázku mravnosti některých těchto bodů, které ve svém důsledku vedou k nezodpovědnosti a sankcionují zodpovědné chování, sankcionují zodpovědnou přípravu na budoucnost, a tato příprava je nakonec trestána tím, že z daní těch zodpovědných jsou dotování a placeni nejrůznějším způsobem ti nezodpovědní.

Navrhuji proto tento vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Evropská sociální charta, dodatkový protokol k Evropské sociální chartě a protokol pozměňující Evropskou sociální chartu, zamítnout a vrátit se k přemýšlení nad ním, až se příslušné evropské orgány rozhodnou z toho tyto socialistické věty vypustit. Děkuji za pozornost. (Veselost, potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: K faktické poznámce se vrátí předseda vlády, po něm pan poslanec Hofman. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, zažil jsem v této sněmovně již leccos, ale děkuji panu poslanci Marku Bendovi za neobyčejně výživný zážitek.

Protože faktická poznámka ukládá pouze reagovat na předřečníka, chtěl bych panu poslanci Bendovi a vám všem citovat slova komisaře Evropské unie pro střední a východní Evropu Hanse van der Broeka, která řekl již před třemi lety, ale která platí dodnes. Není to Evropská unie, která chce vstoupit do České republiky. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Další faktická poznámka pana poslance Hofmana.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, prosil bych prostřednictvím předsedajícího schůze, aby vzkázal a vyřídil panu poslanci Bendovi, že systém sociálního zabezpečení navrhoval - a přijala tato sněmovna - ministr vlády ODS, tenkrát koaliční vlády pan Vodička. To znamená, že to asi není socialistický přežitek. Požádal bych pana předsedajícího, aby vzkázal panu poslanci Bendovi to, že to všechno, co jmenoval, je obsaženo v Listině práv a svobod, která je součástí naší ústavy, a není to socialistický výmysl. Prosil bych pana Bendu, aby si to přečetl. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kdybych mohl hovořit, tak bych k tomu ještě přidal preambuli zákona o zaměstnanosti. Vidím faktickou poznámku pana poslance Bendy. V tuto chvíli s faktickou poznámkou pan poslanec Benda. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám, nechtěl jsem se zaplést do této debaty, ale poprosím, pana kolegu, který mě teď poučoval ze znalosti Listiny základních práv a svobod, ať mi to ocituje. To přece není zásadním způsobem pravda. Já vytáhnu jenom jednu z věcí, kterou jsem zmínil ve svém projevu, kde jsem se pokoušel poukazovat na to, že právo na spravedlivou odměnu, která zajistí slušný život - nebo jak to přesně v té úmluvě je - slušnou životní úroveň rodině i tomu, který… (Poslanci reagují poznámkami na vystoupení.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, jediný, kdo smí řečníka přerušovat, je předsedající. Prosím, pane kolego, pokračujte.

 

Poslanec Marek Benda: Toto právo v Listině základních práv a svobod obsaženo není. Je tam právě jenom právo na spravedlivou odměnu, nikoli s tím nesmyslným dodatkem, který jsem zde zmiňoval.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Další faktická poznámka pana poslance Škromacha, ale upozorňuji ho, že je řádně v tuto chvíli na řadě. Takže může vystoupit k obojímu. Nicméně hlásí se i ministr Špidla, ale pokud se pan Škromach hlásí s faktickou poznámkou, myslím si, že nejprve by měla následovat faktická poznámka, protože tam podle jednacího řádu se hovoří o naprosto bezprostřední reakci. Takže faktická poznámka - pan poslanec Škromach.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP