(13.00 hodin)

(pokračuje Kavan)

Říkám, že důležitá bude podpora jak ze strany vlády, o níž jsem přesvědčen, tak ze strany parlamentu.

Řešení situace v Kosovu je urgentní. G8 i naše náměty poskytují značné náměty na toto řešení. Doufám, že se najde řešení do zimy, neboť jinak bychom se museli postarat o statisíce uprchlíků, kteří jsou dnes v táborech pod stany. Nechceme riskovat, že se tu vytvoří podmínky pro typ řekněme palestinských uprchlických táborů. Jak dlouho uprchlíci v palestinských uprchlických táborech byli, je vám všem známo. Je téměř jisté, že by takové uprchlické tábory byly zdrojem velkého napětí v regionu i zdrojem silné tendence k prosazování myšlenky Velké Albánie, kterou mezinárodní společenství nepodporuje a nesdílí.

Nemyslím si, že česko-řecká společná politická iniciativa je mrtvě narozeným dítětem, jak se domnívá můj kolega senátor Žantovský. Naopak, i po jednáních prakticky se všemi ministry zahraničních věcí aliance, která jsem v této záležitosti vedl, jsem přesvědčen, že náš postoj posílil a nadále posílí prestiž české diplomacie, která je oceňována. Není tedy pravda - použiji ještě jeden citát, který jsem si přečetl, od mého předchůdce pana Zieleniece - že by náš vypočítavý přístup k NATO nás dostal do izolace. I reakce na tuto iniciativu ukazuje, že tomu tak není.

Zdůrazňuji znovu, že přestože nejsme členským státem Evropské unie - tedy dosud ne -, jsme již pozváni - pozvánka přišla dnes ráno - předsednickou zemí Evropské unie, abychom se 27. května zúčastnili v Německu jednání o Paktu stability. Je to mimo jiné i vyjádřením uznání, že náš společný česko-řecký dokument je důležitým příspěvkem právě k jednání o paktu stability. A jak jsem řekl, přestože nejsme balkánskou zemí, zúčastníme se aténského jednání o poválečné rekonstrukci a budování demokratického systému ve společnosti.

Itálie a Slovinsko vyjádřily plnou podporu všem našim návrhům a podnětům. Řada dalších zemí vyjádřila značné sympatie s velkou většinou námětů a aspektů. Tady je třeba zdůraznit, že časování nebylo nejšťastnější v tom, že to v prvních dnech mohlo vytvořit dojem, že naše iniciativa je alternativou ke G8. Proto jsem to zdůraznil i na začátku své dnešní informace, i proto jsem vedl extenzivní jednání.

Výsledkem je, že je to dnes zcela jasné, všichni solidárně podporujeme plány G8, ale řada zemí si všimla, že právě v souboru našich návrhů je mnoho věcí, které může velmi dobře využít právě i G8.

Mám před sebou i některé citáty, např. z postoje Francie, která říká, že se zájmem a sympatiemi vnímá společný historický návrh. Považuje za důležité, že v návrhu jsou důležité prvky souladu s G8. Uvědomuje si samozřejmě, že konkrétní opatření k nastartování politického procesu, ať se jedná o mandát, charakter, složení mezinárodní přítomnosti v Kosovu, povahu, rozsah a funkci dočasné správy Kosova, to všechno jsou citlivé věci, které jsou stále předmětem jednání, ale i náš námět bude brán v úvahu. Se značným zájmem Francie vnímá třetí část našeho stanoviska, kterou chápe jako důležitou snahu oslovit tematiku, jak řešit dlouhodobé důsledky a souvislosti nynější kosovské krize. Soudí, že naše stanovisko obsahuje mnoho námětů, které jsou v souladu s uvažováním Francie i Evropské unie, a končí své vyjádření tím, že považuje za výrazně pozitivní česko-řeckou snahu přispět svým dílem do nyní probíhající široké mezinárodní diskuse o řešení kosovské otázky.

Nebudu vás zdržovat, ale podobná prohlášení mám od řady ministrů zahraničních věcí aliance.

Skončil bych tím, že vás informuji, že do konce tohoto týdne bude druhá, citlivá operativní část doladěna na základě konzultací, které proběhly v Brémách. V pondělí 17. 5. bude odevzdána Všeobecné radě Evropské unie, která zasedá ve Vídni, ve středu bude odevzdána Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která má zasedání v Oslo v Norsku. Samozřejmě hned v pondělí s mým průvodním dopisem bude předána generálnímu tajemníkovi aliance Javieru Solanovi a generálnímu tajemníkovi OSN Kofi Annanovi, s jehož emisarem, ministrem zahraničí Slovenska panem Kukanem, o tom budu jednat i tento víkend. Samozřejmě, jak jsem již řekl, poskytujeme to G8, politickým ředitelům, kteří v těchto dnech formulují velmi důležitý návrh rezoluce Rady bezpečnosti.

Mohu vám závěrem slíbit, že vás budu o vývoji této politické iniciativy, těchto námětů, brzy informovat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

Kolegyně a kolegové, je 13.07 hodin. Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 14.40 hodin.

 

(Schůze byla přerušena ve 13.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP