(14.40 hodin)

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Paní poslankyně, chtěl bych jenom říci, že to nebyla výtka ze strany pana ministra, jeho pouze mrzelo, že když mluvil, tak na vás zároveň neviděl.

V tuto chvíli je do rozpravy dále přihlášena paní poslankyně Ivana Hanačíková. Prosím, paní kolegyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Ivana Hanačíková: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře. Pane ministře, děkuji za kompliment, že jsem vám sympatická. Ale přesto položím další kontrolní otázku. (Oživení v sále - potlesk.)

Vaši interpelaci jsem obdržela, jsem ráda, že asi na dvou stranách spolu souhlasíme. A vy mně tady píšete, že aktivně plně podporujete a dále se hodláte angažovat v této oblasti. V dalším odstavci se dočtu, že o tuto podporu se jedná v tom způsobu, že vaši zaměstnanci pojednou na veletrh IDET do Brna. A v dalším odstavci mi píšete, že je možné se zúčastnit nebo požádat v rámci podmínek státní podpory výzkumu a vývoje o prostředky, aby privátní subjekt mohl zavést tuto technologii.

Mně se jednalo spíše o to, zda vaše ministerstvo o tom uvažuje. Chtěla jsem pouze jednoznačnou odpověď. Uvažujeme, zavedeme, nezavedeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní poslankyni Ivaně Hanačíkové. Nejprve je přihlášen pan ministr Grégr, poté bude rozprava pokračovat.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Pane předsedající, kolegyně a kolegové. Těším se, že budeme ještě takhle chvilku flirtovat s paní poslankyní. (Smích.)

Říkám ano, chceme tyto technologie zavádět, a to jsem také sdělil, řekl jsem časový horizont. Řekl bych, že to není povinný program, který by snad vyplýval z kompetenčního zákona nebo z úkolů ministerstva, ale přesto do tohoto programu vstupujeme a hlásíme se k němu. Ale my nebudeme žádat - myslím, že to bylo asi hluboké nedorozumění, jak říká klasik - o tyto prostředky, protože máme prostředky na podporu výzkumu a vývoje. Čili pokud projekt bude odpovídat kritériím, mohou být prostředky použity v rámci naší rozpočtové kapitoly.

Odpovídám tedy: Ano, budeme zavádět, budeme na tom intenzivně pracovat, a pokud se tady za dva roky shledáme, doufám, že vám budu moci doložit i konkrétní výsledky.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Kohlíček, další přihlášku nemám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych vaším prostřednictvím sdělil kolegyni Hanačíkové, že technologie, o které mluví a o které samozřejmě a jistě má hluboké znalosti, je víceméně rozpracováním určitého systému řízení jakosti a logistiky při výrobě určitých komponentů. Čili je velmi kuriózní, když strana, kterou reprezentuje a která tady velmi tvrdě obhajuje nezasahování státu do soukromých podnikatelských subjektů, nutí ministra, aby řekl, jakým způsobem bude tyto soukromé podnikatelské subjekty nutit zavádět progresivní technologie, a dokonce není schopen ten, kdo nutí pana ministra, ani doložit, že nějaká společnost požádala o příslušnou dotaci podle dotačních titulů, o kterých tady pan ministr mluvil, a že tyto dotační tituly nebyly zuctěny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dále do rozpravy se hlásí pan poslanec Vymětal Karel. Pane poslanče, chtěl jsem si toho "Karla" nechat, až budete u řečniště. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Nevím, pane přesedající, dámy a pánové, proč se můj předřečník tak diví, ani se nedivím panu předsedajícímu, že není příliš mnoho přihlášek do rozpravy. Ono to tady začalo vypadat jako při zkoušce z předmětu vyšetřování na Policejní akademii.

Nemám už také žádné další otázky. Původně jsem sice o nich uvažoval, ale domnívám se, že odpovědi pana ministra byly tak dostatečné, že netřeba, aby se sněmovna dále tím zabývala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nicméně o tom, zda se bude nebo nebude zabývat, rozhodne sněmovna. Tím, že se nikdo nepřihlásil a nikdo se nehlásí, jen se pro jistotu zeptám paní poslankyně, zda navrhuje nějaké usnesení. Nenavrhuje, proto v tomto směru končím rozpravu a považuji tímto tuto interpelaci za skončenou. (Potlesk.) Děkuji všem účastníkům diskuse, jistě najdete možnost si případné nesrovnalosti prodiskutovat, když tak někde jinde.

V tuto chvíli přistoupíme k další interpelaci. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci zaměstnávání absolventů vysokých škol. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 222.

V tuto chvíli otevírám rozpravu a jako první se hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, páni ministři, zvláště pane místopředsedo vlády a ministře práce a sociálních věcí, dámy a pánové. Ve své interpelaci jsem položil základní konkrétní otázku: Co konkrétně bude učiněno v letošním roce pro to, aby noví absolventi škol nebyli nezaměstnaností postiženi, aby se situace výrazně změnila?

Odpověď jsem dostal rozsáhlou, značnou část proloženě, některé části i podtrženě proloženě. Ale úplně obyčejně je tam nakonec napsáno, že dojde k určitému růstu nezaměstnaných absolventů také v letošním roce. Jinými slovy situace se výrazně pozitivně nezmění, naopak se situace zhorší, a to přesto, že odpověď konstatuje, že dojde v letošním roce ke zdvojnásobení aktivních opatření úřadů práce ve prospěch absolventů škol. Myslím si, že je to špatná zpráva pro absolventy škol a jejich rodiče a že v tomto případě mi ani tak nejde o formální odpověď, která je odpovědí, ale nemohu bohužel souhlasit se skutečností, že vláda, Ministerstvo práce a sociálních věcí tímto způsobem rezignuje na možnost zlepšit situaci proti předcházejícím letům.

Hovoří se o tom, že počet absolventů v evidenci úřadů práce v posledním měsíci již poklesl, ale v závorce pan místopředseda vlády uvádí, snad na omluvu, že poklesl, že skončil nárok na příspěvek v nezaměstnanosti mnoha absolventům, kteří byli zaregistrováni v podzimních měsících. Jde tedy o zlepšení, které ve skutečnosti asi příliš velkým zlepšením není, ať už proto, že si absolventi rychle nějakou práci našli - to by snad kladné bylo - ale spíše proto, že byli vyškrtnuti ze seznamu nezaměstnaných, nepřihlásili se o sociální dávky, a jsou tedy v poloze spíše neevidovaných neurčitých osob.

V rámci odpovědi mě pan místopředseda vlády také informuje o tom, jak byla řešena tato problematika v roce 1998. A tady se ukazuje, že při zabezpečení odborné praxe absolventů škol bylo nakonec umístěno více než 9 000 těchto absolventů škol prostřednictvím úřadů práce. A musím říci, že tato forma umisťování absolventů škol je poměrně efektivní, když průměrný náklad na jednu takovou zabezpečenou odbornou praxi byl 12 500 Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP