(15.50 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

Domnívám se, že je to populistické a domnívám se, že je to nerozumné. Řeknete-li "A", musíte říci i "B". Snížení daní je samozřejmě každému příjemné. Ale snížení daní znamená snížení rozpočtových příjmů. Snížení rozpočtových příjmů znamená za jinak stejných okolností zvýšení rozpočtového schodku. Jak je možné, že ti, kteří nás jedním dechem vybízejí ke snížení rozpočtového schodku, tedy navrhují razantní snížení daní. Odpověď je možná pouze v případě, když řekneme ono "B". Chcete, aby si lidé více dopláceli za léky, chcete, aby lidé stále později odcházeli do důchodu, chcete, aby lidé platili školné, zpočátku na vysokých školách, později možná i na dalších stupních škol. Je vaše svaté právo toto říkat. Je naše svaté právo s tím nesouhlasit. Ale říkejte prosím stejně hlasitě písmeno "B", jako říkáte libě znějící písmeno "A". Jinak se totiž chováte pokrytecky.

Zcela závěrem bych v reakci na pana poslance Pilipa, který se otřel - a já se za to na něho nezlobím - o moji bývalou prognostickou profesi, rád sdělil prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci alespoň abecedu této prognostické profese, protože nepředpokládám, že by vzhledem k širokému spektru svých zájmů mohl nad tuto abecedu postoupit. Domnívám se, že tato abeceda je vyjádřena krásným výrokem ruského spisovatele Ilji Erenburga: "Budoucnost je naprosto jasná. Pouze minulost se neustále mění."

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády České republiky Miloši Zemanovi. V tuto chvíli, kolegyně a kolegové, je rozprava, nicméně mám asi právo udělit slovo dalšímu přihlášenému, kterým je pan poslanec Pilip, jedině v okamžiku, kdy se dohodneme na tom, že skončí své vystoupení v 15.58 hodin. Vím, že je nepřístojné zkracovat řečnickou lhůtu. Druhá varianta je, že přeruším v tuto chvíli jednání, dáme si sedmiminutovou přestávku a v rozpravě první vystoupí kolega Pilip na zítřejším jednání. Více vás pokyvuje hlavou a souhlasí s druhou variantou. V tuto chvíli tento bod přerušuji.

Nicméně, kolegyně a kolegové, stojíme teď před jiným rozhodnutím, které zní, zda dnes skončíme po ústních interpelacích, či zda dnes budeme pokračovat. V tuto chvíli nemám avizovaný žádný postoj z žádného poslaneckého klubu, takže mám pocit, že legitimní rozhodnutí bude, pokud Poslanecká sněmovna bude hlasovat o návrhu na to, že budeme dnes pokračovat v jednání po 19.00 hodině včetně hlasování. Neprojde-li tento návrh, ukončím jednání po ústních interpelacích.

Nejprve vás odhlásím. Žádám o novou registraci. Budeme hlasovat o procedurálním návrhu, aby naše jednání dnes pokračovalo po 19.00 hodině včetně hlasování. Konstatuji, že neprojde-li tento návrh, po ústních interpelacích ukončím dnešní jednání.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro můj návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 43, ve kterém jsme rozhodovali o tomto návrhu, končím. Pro bylo 41, proti 81 z přítomných 147. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat po ústních interpelacích až zítra a po ústních interpelacích ukončíme dnešní jednací den. Pokračujeme v 15.59 hodin.

 

(Schůze přerušena v 15.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP